Kans op pensioenverlaging

De actuele dekkingsgraad steeg in september naar 107,2%. Er is een aanzienlijke kans dat de pensioenen van deelnemers en pensioengerechtigden de eerstkomende jaren moeten worden verlaagd. De kans op een pensioenverlaging in 2022 daarentegen, is dit jaar afgenomen.

Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen over pensioenverlaging. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze financiële situatie en actuele ontwikkelingen rondom uw pensioen niet missen? Meld u dan aan voor onze e-nieuwsbrief. U doet dat via MijnPNO.

Naar MijnPNO

Veelgestelde vragen

 • Wanneer moet PNO Media de pensioenen verlagen?

  Het antwoord op deze vraag is op dit moment nog niet te geven. Er moet nog (overgangs-)wetgeving worden gemaakt voor de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Dat proces is in volle gang. Als we voor 2021 uitgaan van de huidige wetgeving, dan moet PNO Media de pensioenen in 2022 verlagen als de actuele dekkingsgraad op 31 december 2021 lager is dan circa 94%. Omdat PNO Media pensioenverlagingen over 10 jaar spreidt, zou bij een actuele dekkingsgraad van 85% een pensioenverlaging nodig zijn van ongeveer 0,9%.


  Benieuwd naar onze dekkingsgraad? Bekijk onze financiële nieuwsberichten.

 • Waardoor is de rente laag?

  De rente is vooral gedaald door de coronacrisis. Deze crisis heeft een wereldwijde recessie veroorzaakt. Hierop hebben centrale banken maatregelen genomen om de economische groei te stimuleren. Die zorgen voor een lagere rente.

  Benieuwd naar onze dekkingsgraad? Bekijk onze financiële nieuwsberichten.

 • Waardoor is de dekkingsgraad laag?

  Dat komt vooral door de lage rente. Pensioenfondsen moeten de rente gebruiken om uit te rekenen hoeveel geld ze opzij moeten zetten om de pensioenen nu en in de verre toekomst te kunnen uitkeren. Is die zogeheten ‘rekenrente’ laag, dan moeten we meer geld in kas houden om aan onze verplichtingen aan u te kunnen voldoen. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer van het geld dat we in ons bezit hebben en onze pensioenverplichtingen. Een lage rente heeft dus een negatieve invloed op de dekkingsgraad.


  Benieuwd naar onze actuele dekkingsgraad? Ga naar het laatste maandbericht.

 • Belegt PNO Media wel op een goed manier?

  Aandelenbeurzen kunnen heel heftig reageren op gebeurtenissen, maar op de lange termijn gaan de beurskoersen weer omhoog. Over de afgelopen 10 jaar behaalde PNO Media een rendement van gemiddeld 8,3% per jaar. Beleggen is ook nodig voor een goed pensioen, want van elke euro die we aan pensioen uitkeren, komt circa 75 cent uit beleggingsopbrengsten. De overige 25 cent komt uit de ingelegde pensioenpremies. Beleggingsrendementen kunnen sterk wisselen van jaar op jaar. Dat is niet erg, zolang de trend op lange termijn maar positief is. En dat is waar een pensioenfonds als PNO Media scherp op let.


  Lees meer over ons beleggingsbeleid.

Bekijk alle vragen

Heeft u uw antwoord niet kunnen vinden? Neem dan gerust contact met ons op

Contact opnemen Bel 035 702 34 56