Nieuw pensioenstelsel

Kabinet, werkgevers en werknemers sloten vorig jaar een pensioenakkoord. Dat akkoord gaat gevolgen hebben voor uw pensioenregeling bij PNO Media.

Het huidige pensioenstelsel past niet goed meer bij de tijd waarin we nu leven. De video van de Rijksoverheid hieronder legt uit waarom het aan vernieuwing toe is.

Veel gestelde vragen

We hebben een aantal vragen en antwoorden over het nieuwe pensioenstelsel voor u op een rijtje gezet.

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Ook al is ons pensioen in Nederland goed geregeld, er moet een aantal problemen worden opgelost. Allereerst kunnen de pensioenen momenteel vaak niet meestijgen met de prijzen, ook niet als het economisch goed gaat. De huidige regels van de overheid en De Nederlandsche Bank laten dat vaak niet toe.
Een ander probleem is dat jongeren nu nog te veel betalen voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als zij hun hele leven bij een pensioenfonds een pensioen hebben. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd weggaan bij een pensioenfonds of zzp’er worden.

Het nieuwe pensioenstelsel lost de problemen op?

Ja. De nieuwe regels zorgen ervoor dat pensioen eerder omhoog gaat als het economisch goed gaat. Het gaat ook eerder omlaag als het economisch slechter gaat. Het pensioen gaat dus meebewegen met de economie. Ook wordt pensioen eerlijker: jong en oud krijgen het pensioen waarvoor ze (samen met hun werkgever) betalen.

Wat verandert er niet?

Pensioen blijven we samen regelen. Werkgevers en werknemers zetten beide geld opzij voor pensioen. En gaat het niet goed met de economie? Dan vangen we dat samen op. Iedereen krijgt pensioen zolang hij of zij leeft. Een groot deel van het pensioen bestaat uit de AOW, een uitkering van de overheid. Daaraan verandert nu niets. Wel zijn er afspraken gemaakt over een minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd.

Wat betekent een nieuw pensioenstelsel voor mij als werkgever?

Alle pensioenregelingen worden premieregelingen. Dat is een regeling waarbij je geen afspraken maakt over de pensioenuitkomst (uitkering), maar over het geld (premie) dat werkgevers en werknemers betalen voor het pensioen.

Wat betekent het nieuwe stelsel voor mijn werknemers?

Op de korte termijn verandert er niets voor werknemers. De overgang van de oude naar de nieuwe regels zal tussen 2024 en 2026 plaatsvinden. Het pensioen dat is opgebouwd in de huidige pensioenregeling, wordt in principe overgezet naar een pensioen in de nieuwe pensioenregeling.

Wanneer gaat het nieuwe pensioenstelsel in?

Het pensioenstelsel wordt uiterlijk 1 januari 2026 ingevoerd. De weg daarnaartoe ziet er nu zo uit:
2021: Wetsvoorstel voor Tweede Kamer. Als wet door de Eerste en Tweede Kamer is goedgekeurd, gaat de nieuwe pensioenwet in. Het kabinet koerst nog steeds op een ingangsdatum van 1 januari 2022.
2022-2023: Werkgevers en werknemers in de creatieve en digitale sector maken afspraken met elkaar over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Pensioenfondsen zoals PNO Media zorgen er vervolgens voor dat zij de nieuwe pensioenregeling invoeren.
2024-2026: Uiterlijk 1 januari 2026 moeten pensioenfondsen klaar zijn om de nieuwe pensioenregeling in te voeren. Maar eerder kan dus ook. Vanaf dat moment kunt u zien wat de nieuwe pensioenregeling voor uw werknemers betekent.

Meer weten?

PNO Media organiseert binnenkort een webinar over het nieuwe pensioenstelsel. Sociale partners in de creatieve en digitale sector worden hiervoor uitgenodigd. Dat geldt ook voor ondernemingen met een pensioenregeling bij PNO Media die niet vallen onder een CAO (omroep en ICK) of de bedrijfstak film en bioscopen.

Contact

Wilt u meer weten over het webinar over het pensioenakkoord? Neem dan contact met ons op.

Contact

Het laatste nieuws

Dekkingsgraad maart 102,7%

Financieel vrijdag 16 april 2021

PNO Media had eind maart een actuele dekkingsgraad van 102,7%, en een beleidsdekkingsgraad van 92,5%.

Bekijk bericht

Krijg ik een uitkering bij arbeidsongeschiktheid?

Actueel woensdag 14 april 2021

Als u door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, blijft u bij ons …

Bekijk bericht

PNO Media actualiseert herstelplan

Financieel woensdag 7 april 2021

Omdat de beleidsdekkingsgraad van PNO Media eind 2020 lager was dan de vereiste dekkingsgraad, hebben …

Bekijk bericht

Dekkingsgraad februari 99,4%

Financieel vrijdag 12 maart 2021

PNO Media had eind februari een actuele dekkingsgraad van 99,4%, en een beleidsdekkingsgraad van 91,1%.

Bekijk bericht