Veelgestelde vragen

Onderstaand vindt u een overzicht van antwoorden op veel voorkomende vragen per
onderwerp.

Voor iedereen

Waarom veranderen de pensioenen?

Ook al hebben we in Nederland een van de beste pensioenstelsels ter wereld, er moet een aantal problemen worden opgelost. Allereerst konden de pensioenen vaak niet meestijgen met de prijzen, zelfs niet als het economisch goed gaat. De regels van de overheid en De Nederlandsche Bank lieten dat niet toe.
Een ander probleem is dat jongeren nu nog teveel betalen voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele leven bij een pensioenfonds een pensioen hebt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd weggaan bij een pensioenfonds of zzp’er worden.

Welke problemen lossen de nieuwe pensioenen op?

Pensioen wordt eerlijker: jong en oud krijgen het pensioen waarvoor ze (samen met hun werkgever) betalen. Ook zorgen de nieuwe regels ervoor dat pensioen eerder omhoog gaat als het economisch goed gaat. Het pensioen gaat ook eerder omlaag als het economisch slechter gaat. Je pensioen gaat dus meer meebewegen met de economie.

Wat verandert er niet?

Pensioen blijven we samen regelen. Werkgevers en werknemers zetten beide geld opzij voor pensioen. En gaat het niet goed met de economie? Dan vangen we dat samen op. Iedereen krijgt pensioen zolang hij of zij leeft. Een groot deel van het pensioen bestaat uit de AOW, een uitkering van de overheid. Daaraan verandert nu niets. En u houdt alle pensioenkeuzes die u nu ook heeft. Bijvoorbeeld om (voor een deel) eerder of later met pensioen te gaan, tijdelijk een hoger of lager pensioen te ontvangen, partnerpensioen in te ruilen voor ouderdomspensioen of andersom. Ook komt er een mogelijkheid om maximaal 10% van uw pensioen in één keer op te nemen. Op onze website vindt u meer informatie over uw pensioenkeuzes.

Voor wie gelden de nieuwe pensioenen?

De afspraken die worden gemaakt, gelden voor iedereen die werkt, deels werkt of heeft gewerkt, bijna met pensioen is of al pensioen of een uitkering krijgt van PNO Media. Dus ongeacht uw leeftijd.

Mijn pensioen gaat meer meebewegen met de economie. Wat betekent dat?

De nieuwe regels zorgen ervoor dat het pensioen meer meebeweegt met de economie. De rente en beleggingsresultaten van PNO Media hebben de grootste invloed.

  • Zit het mee met de economie? Dan kan uw pensioen hoger uitvallen.
  • Gaat het slechter met de economie? Dan kan het pensioen ook omlaag gaan.

De kans op te grote bewegingen wordt minder groot als u (bijna) met pensioen bent. Bovendien zijn er maatregelen om eventuele schokken te spreiden en kan een buffer worden gevuld om al te grote schommelingen op te vangen.

Overigens zullen de pensioenen in het nieuwe stelsel één keer per jaar worden aangepast. Uw pensioen verandert dus niet elke maand.

Omzetten van pensioen, wat is dat?

Al het pensioengeld dat wij beheren wordt door het omzetten naar de nieuwe regels herverdeeld. Het wordt niet meer of minder, maar op een andere manier verdeeld. Dat gebeurt bij PNO Media op 1 januari 2027. Na het omzetten heeft iedereen een persoonlijk pensioenvermogen. In MijnPNO kunt u zien hoe groot uw pensioenvermogen is. De sociale partners hebben in hun transitieplannen afspraken gemaakt over hoe het pensioengeld zo evenwichtig mogelijk wordt verdeeld over alle groepen mensen die een pensioen bij ons hebben. Of u nu pensioen opbouwt, heeft opgebouwd of pensioen ontvangt.

Wat moet ik doen als straks - na het omzetten - mijn nieuwe bedragen niet lijken te kloppen?

Zover is het nog niet. Maar in dat geval kunt u contact met ons opnemen zodat wij dit kunnen onderzoeken. Komen we er onverhoopt samen niet uit, dan kunt u een klacht bij ons indienen en terecht bij een externe onafhankelijke geschilleninstantie of in het uiterste geval naar de rechter gaan.

Wanneer gaan de nieuwe pensioenen in?

PNO Media streeft er naar om alle pensioenen per 1 januari 2027 aangepast te hebben. Wettelijk gezien hebben we tot 1 januari 2028 de tijd. Werkgevers en werknemers hebben tot 1 januari 2025 de tijd om afspraken te maken over hoe de nieuwe pensioenen eruit gaan zien, Daarna beginnen pensioenfondsen zoals PNO Media met de voorbereidingen voor de overstap op de nieuwe regelingen per 1 januari 2027.

Kan mijn pensioenvermogen opraken?

Nee. Beleggingen worden gespreid zodat ook de risico's worden verdeeld. En er is een ‘buffer’ waardoor de kans op verhoging van de pensioenen groter is dan op een daling. U blijft pensioen van ons ontvangen, ook al wordt u 120 jaar.

Wie hebben de afspraken over de nieuwe pensioenen gemaakt?

De definitieve keuzes voor de nieuwe pensioenregeling hebben de sociale partners, oftewel de vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en gepensioneerden, eind 2024 genomen. Bijvoorbeeld hoeveel geld u en uw werkgever inleggen. En wat er is geregeld als u arbeidsongeschikt wordt. Of wat uw eventuele partner en kinderen krijgen als u overlijdt. Ook de gepensioneerden en oud-medewerkers zijn hierbij betrokken geweest. Zo worden de nieuwe regels breed ‘gedragen’ door iedereen in de creatieve en digitale sector. Wij hebben de regels dus niet bepaald, maar voeren ze straks wel uit. Iedereen moet volgen. Uw individuele instemming is daarvoor niet nodig.

Hoe belegt PNO Media mijn geld?

We beleggen alle pensioenvermogens van iedereen met een pensioen bij PNO Media. Dat levert winst (of verlies) op in een bepaalde periode. Om de risico's zo klein mogelijk te maken, beleggen wij 'gespreid', in verschillende categorieën en regio's op de wereld. De sociale partners hebben berekend hoe we dat rendement zo goed mogelijk kunnen verdelen, zodat iedereen er evenveel voordeel bij heeft. Als u jong bent, loopt u wat meer risico. Dat bekent een grotere kans op hoge rendementen en snelle groei, maar ook een grotere kans dat uw pensioenvermogen soms minder waard wordt. Als u ouder bent, dan wordt het risico steeds kleiner en uw vermogen steeds stabieler. Over een langere periode gezien groeit uw vermogen altijd.

Wordt het risico van beleggen met de nieuwe regels groter?

PNO Media belegt de pensioenpremie die werkgevers en werknemers samen inleggen. Dat verandert niet. Wel gaat het pensioen dat u opbouwt meer meebewegen met de resultaten die we behalen. Daardoor staat niet vast wat u later exact aan pensioen krijgt. Ook als u al een uitkering van ons ontvangt, kunnen de beleggingsresultaten invloed gaan hebben op de hoogte daarvan. Zit het mee met de economie? Dan kan uw pensioen hoger uitvallen. Zit het tegen met de economie? Dan proberen we een verlaging zoveel mogelijk te voorkomen. Daarvoor hebben we onder andere een ‘buffer’ achter de hand: een gezamenlijke reserve die we gebruiken om tegenvallers op te vangen. Zeker is dat u pensioen blijft ontvangen van ons, ook al wordt u 120 jaar.

Als voor ouderen minder risicovol wordt belegd, is hun pensioen dan ook minder?

Minder risicovol beleggen betekent minder uitschieters naar boven en minder uitschieters naar beneden. En dus een stabieler pensioenen. Toch is de kans op verhogen groter met de nieuwe regels. Dat komt doordat we niet meer verplicht worden om grote buffers aan te houden. Door die buffers mochten we in het verleden de pensioenen vaak niet verhogen. Zelfs niet als het goed ging met de economie en de resultaten gunstig waren. Dat verandert met de nieuwe regels voor pensioen. Er komt daardoor meer geld ‘vrij’ om als pensioen uit te keren.

Maar de oude (of huidige) pensioenregels bieden toch garanties voor uitkeringen?

Nee, het oude systeem bood geen garanties. Al jaren dragen werknemers en gepensioneerden het financiële risico. In 2013 heeft PNO Media de pensioenen met 3,4% moeten verlagen. Met de nieuwe regels voor pensioen lijkt juist de kans op verlagingen te verkleinen.

Doet de dekkingsgraad er in de nieuwe situatie nog toe?

De dekkingsgraad is een graadmeter voor de financiële gezondheid van een pensioenfonds. Die is belangrijk als de pensioenen worden omgezet naar de nieuwe regeling. Hoe hoger de dekkingsgraad op het moment van omzetten, hoe hoger de persoonlijke pensioenvermogens en ingegane pensioenen. Na 1 januari 2027 gebruiken we de dekkingsgraad niet meer. 

Ik wil niet meedoen? Kan ik 'uitstappen' of bezwaar maken?

Het nieuwe pensioenstelsel en het collectief overdragen van alle pensioenen heeft voordelen. Door alle pensioenen over te dragen (‘invaren’) heeft u ook voor uw overgedragen pensioen eerder perspectief op een koopkrachtiger pensioen ten opzichte van niet overdragen. Dit voordeel van het nieuwe stelsel willen sociale partners niemand onthouden. Ook blijft de solidariteit tussen deelnemers- en leeftijdsgroepen in stand. Tot slot is de uitvoerbaarheid van dubbele pensioenregelingen (in het oude en nieuwe stelsel) niet efficiënt en daarmee ongewenst. Dus nee, u kunt geen bezwaar maken tegen het feit dat PNO Media een nieuwe pensioenregeling gaat invoeren. Dat staat zo in de pensioenwet die 1 juli 2023 is ingegaan.

Moet bij het overzetten van de pensioenen tot wel 45 jaar teruggekeken worden naar betaalde premies?

Nee, dat klopt niet. Bij het omzetten op 1 januari 2027 worden bestaande pensioenaanspraken omgerekend naar persoonlijke pensioenvermogens. De hoogte van premies die in het verleden zijn betaald, speelt daarbij geen rol. Van te voren vindt er een extra controle plaats op de kwaliteit van de gegevens die wij van u hebben. En tot slot kijkt ook De Nederlandsche Bank kritisch mee of wij onze systemen op orde hebben. Zonder hun toestemming mogen we de pensioenen niet omzetten.

Ik bouw pensioen op

Wat betekenen de nieuwe pensioenen voor mij?

Zodra we de nieuwe regels gaan toepassen en uw pensioen omzetten, maken we (minstens een keer per jaar) een inschatting van het pensioen dat u later krijgt. Die inschatting wisselt steeds. Ieder jaar bepalen we:

  • hoe groot uw pensioenvermogen is;
  • hoe de economie het naar verwachting de komende jaren gaat doen;
  • hoe oud mensen gemiddeld worden; hoe langer mensen leven, hoe langer mensen pensioen krijgen.

PNO Media rekent uw pensioenvermogen elk jaar om naar een pensioen dat u kunt verwachten. Omdat het bedrag van uw vermogen wisselt doordat u premie inlegt dat wordt belegd, gaat ook de uitkomst van die berekening elk jaar omhoog of omlaag. De inschatting van uw pensioen schommelt dus ieder jaar.

Kan ik straks ook zelf beschikken over mijn pensioenvermogen?

Nee, er is geen sprake van een individueel pensioenvermogen waarover u zelf kunt beschikken. Het beheer van uw pensioen doen we ook in de nieuwe sitautie nog steeds gezamenlijk. Wel wordt duidelijker wat u heeft opgebouwd en ingelegd samen met uw werkgever, hoeveel rendement er wordt behaald met beleggen en welke kosten er zijn.

In MijnPNO ziet u in de loop van 2027 onder andere:

  • hoe groot uw pensioenvermogen is;
  • hoeveel rendement er is behaald;
  • hoeveel pensioeninkomen u naar verwachting ontvangt;
  • welke uitkeringen er zijn als er iets met u gebeurt.

Hoeveel pensioen krijg ik straks?

Wat de veranderingen voor de hoogte van úw pensioen betekenen, is nog niet te zeggen. Dit weten we als we de nieuwe pensioenen invoeren en we voor u de nieuwe berekening kunnen maken.

Dat doen we op 1 januari 2027:

  • In het laatste kwartaal van 2026 krijgt u van ons een persoonlijk bericht. Dan ziet u een voorlopige berekening van uw verwachte pensioen.
  • In de eerste helft van 2027 krijgt u opnieuw persoonlijk bericht met de definitieve berekening van uw verwachte pensioen.

Hoe gaat PNO Media mijn opgebouwde pensioen omzetten?

Het pensioengeld dat wij beheren, wordt door het omzetten niet meer of minder, maar op een andere manier verdeeld. Hoe dat precies gaat, is afhankelijk van de financiële situatie van PNO Media op 1 januari 2027. Wij beheren zo'n 7,5 miljard euro. Het overgrote deel wordt gebruikt voor de pensioenen. Na het omzetten ziet u welk deel daarvan voor u is. Dat noemen we uw pensioenvermogen. In MijnPNO kunt u na de omzetting altijd zien hoe groot uw pensioenvermogen is en hoe u het opbouwt. U kunt er zeker van zijn dat er straks voor u pensioen is. Er zijn afspraken gemaakt voor een eerlijke verdeling over iedereen met een pensioen bij ons.

Blijft mijn opgebouwde pensioen in de huidige regeling staan? En begin ik dan op 1 januari 2027 in de nieuwe pensioenregeling?

Al het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd bij PNO Media, gaat over naar de nieuwe pensioenregeling. De huidige regeling geldt dan niet meer. Door alle pensioenen over te dragen (‘invaren’) heeft u ook voor uw overgedragen pensioen eerder perspectief op een koopkrachtiger pensioen ten opzichte van niet overdragen. Dit voordeel van het nieuwe stelsel willen sociale partners niemand onthouden. Tot slot is de uitvoerbaarheid van dubbele pensioenregelingen (in het oude en nieuwe stelsel) niet efficiënt en wordt uw pensioen makkelijker te begrijpen; u ziet op 1 plek hoeveel u bij PNO Media heeft opgebouwd en wat uw verwachte pensioen later is.

Ik wil rond 1 januari 2027 met (vervroegd) pensioen. Kan ik beter met pensioen gaan in de regeling die er nu is of moet ik wachten op de nieuwe pensioenregeling?

Het kan verschil maken of u vóór of na 1 januari 2027 met pensioen gaat. Als u met pensioen gaat, heeft u verschillende keuzes. U kunt bijvoorbeeld kiezen om eerder of later met pensioen te gaan.

De nieuwe pensioenregeling kan invloed hebben op de hoogte van uw pensioen. Veel mensen profiteren hiervan, maar voor wie tussen 35 en 63 jaar is, zijn er ook nadelen. Zij krijgen een extra bedrag om die nadelen te compenseren. Als u vóór 1 januari 2027 stopt met werken, heeft u mogelijk geen recht op dit extra bedrag. Dit hangt af van uw leeftijd en of u nog actief werkt in de creatieve en digitale sector. Wie het pensioen vóór 1 januari 2027 laat ingaan, heeft dus minder recht op compensatie.

We weten nu nog niet precies hoe hoog uw pensioen en eventuele compensatie zullen zijn. We moeten nog berekeningen maken, en dat hangt af van dingen die we nu nog niet weten. We brengen u hierover zo snel mogelijk op de hoogte. Vergeet niet dat ook andere zaken belangrijk zijn bij uw keuze voor een pensioendatum, zoals uw gezondheid en welzijn.

Krijg ik door de nieuwe pensioenregels een lager of hoger pensioen?

We verwachten dat de nieuwe pensioenregels een hoger pensioen opleveren dan wanneer de huidige regels zouden blijven gelden. Wat de nieuwe pensioenregeling voor iedereen persoonlijk betekent weten we als wij de nieuwe regels voor pensioen gaan invoeren en per persoon een nieuwe berekening kunnen maken. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat vrijwel iedereen naar verwachting ten minste een gelijkblijvend pensioen krijgt door de overstap op de nieuwe regels. En dat we de pensioenen daarna eerder kunnen verhogen. Maar veel hangt af van onze financiële situatie op het moment van de overstap.

Als de nieuwe pensioenregeling nadelig voor mij is, wordt mijn pensioen dan aangevuld?

In het huidige stelsel is het zo dat jongeren relatief meer meebetalen aan het pensioen van ouderen. Die systematiek - de doorsneesystematiek - verandert. Voortaan bouwt iedereen pensioen op, op basis van zijn of haar eigen inleg. Maar dat heeft dus wel tot gevolg dat iemand die nu eind 40 is jarenlang méér heeft betaald, maar juist op het moment dat jongere werknemers voor hém of haar meer zouden gaan betalen een achterstand oploopt.  
Dit gevolg van de nieuwe regeling is niet evenwichtig en zal moeten worden hersteld. Het is vanuit evenwichtige belangenafweging de verantwoordelijkheid van sociale partners en het bestuur van PNO Media om de groepen werknemers tussen 35 en 63 jaar die dit nadeel ondervinden te compenseren. De afspraken over de wijze waarop compensatie plaatsvindt, liggen vast in het transitieplan dat sociale partners bij ons inleveren. 

Ik heb ook pensioen opgebouwd bij een ander pensioenfonds. Wat gebeurt daarmee?

Dat pensioen blijft daar staan. Informeer bij uw andere pensioenfonds welke nieuwe regels daar gaan gelden voor uw pensioen. Wilt u dat pensioen liever meenemen naar PNO Media? Vraag dan op tijd om waardeoverdracht.
Let op: om te voorkomen dat dubbele omzettingen plaatsvinden, kan een inividuele waardeoverdracht worden opgeschort. Bijvoorbeeld als het ene pensioenfonds al de pensioenen heeft omgezet naar de nieuwe regels en het andere nog niet. 

Houd ik dezelfde pensioenkeuzes als nu?

Ja, u houdt straks dezelfde keuzes als nu wanneer u met pensioen gaat. Zoals eerder of later met pensioen gaan dan de AOW-leeftijd. U kunt ook kiezen voor de eerste jaren een hoger pensioen en daarna een lager pensioen (of juist andersom). Of kiezen voor een deeltijdpensioen. Zo kunt u uw pensioen afstemmen op uw wensen.

Ik ga bijna met pensioen. Hebben de nieuwe regels daar invloed op?

Het streven is dat uw pensioeninkomen na het omzetten minstens even hoog blijft, als de financiële situatie dat toelaat. In elk geval het eerste jaar. maar ook de jaren daarna is de kans op een verlaging klein. Net als nu. Het maakt geen verschil of u met pensioen gaat in de huidige regeling of in de nieuwe. U houdt dezelfde pensioenkeuzes die er nu ook al zijn.

Wat is er geregeld als ik overlijd?

Het partnerpensioen (of nabestaandenpensioen) wordt in de toekomst altijd een risicoverzekering. Dat betekent dat uw partner alleen een uitkering krijgt als u overlijdt tijdens uw dienstverband met een werkgever (en premie betaalt). In de meeste regelingen van PNO Media is het partnerpensioen nu ook al op die manier geregeld. Voor de hoogte van het partnerpensioen maakt het straks niet meer uit hoe lang iemand in dienst is. Er wordt altijd een vast percentage (tot maximaal 50%) van het salaris uitgekeerd. Ook het wezenpensioen wordt een risicoverzekering. 

Kan ik regelen dat mijn partner een hoger nabestaandenpensioen krijgt?

Overlijdt u voordat u met pensioen bent? Dan ontvangt uw partner zolang hij of zij leeft een uitkering van ons. In de nieuwe regels is afgesproken dat dit een vast percentage is van uw laatste salaris. Het maakt dus niet meer uit hoe lang u in dienst bent geweest. Als u kinderen heeft, ontvangen zij straks ook tot hun 25e een uitkering als u overlijdt voor uw pensioendatum. Deze verzekeringen zijn er zolang u werkt bij een werkgever met een pensioenregeling bij ons en tot 6 maanden daarna als u uw werkgever verlaat (en uw pensioenregeling bij ons stopt), maar nog niet met pensioen bent. Ook als u arbeidsongeschikt wordt, gelden deze verzekeringen.
Wilt u een hoger partnerpensioen voor uw partner als u overlijdt nadat uw pensioenregeling bij ons is gestopt? Dan kunt u een deel van uw ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen. Uw ouderdomspensioen wordt hierdoor lager, maar uw partner krijgt meer als u overlijdt.

Wat gebeurt er met het nabestaandenpensioen dat ik heb opgebouwd?

Het partnerpensioen en wezenpensioen dat u in de huidige regeling bij PNO Media heeft opgebouwd, houdt u. Ook als uw pensioenregeling bij ons stopt en nog niet met pensioen bent. Wel zetten we dit om naar de nieuwe regels. Dat deel krijgen uw nabestaanden van PNO Media na uw overlijden, ongeacht of u wel of niet vanwege een dienstverband meedoet aan de pensioenregeling. De verandering gaat dus alleen over de toekomst, en heeft geen gevolgen voor het eerder door u opgebouwde nabestaandenpensioen. 

Wat is er geregeld bij arbeidsongeschiktheid?

Ook de nieuwe regels voor pensioen voorzien in een aanvulling op de uitkering voor arbeidsongeschiktheid van de overheid. Het hangt van uw nieuwe pensioenregeling af wat daarover voor u is afgesproken. Bij arbeidsongeschiktheid blijft u pensioen opbouwen zonder dat u daar zelf premie voor hoeft te betalen. In het transitieplan leest u daarover meer.

Ik krijg pensioen

Wat betekenen de veranderingen voor mij?

Zodra we de nieuwe regels gaan toepassen, rekent PNO Media uw pensioenvermogen elk jaar om naar een maandelijkse pensioenuitkering.

  • Het streven is om uw pensioenuitkering na deze omzetting (op 1 januari 2027) ten minste gelijk te houden. Of dat lukt (of dat uw pensioen hoger wordt) hangt af van de financiële situatie van PNO Media op dat moment.
  • Omdat het bedrag van uw pensioenvermogen wisselt doordat we het beleggen, gaat ook de uitkomst van die berekening elk jaar omhoog of omlaag. De hoogte van uw pensioen kan dus elk jaar (iets) anders zijn. 
  • De kans op een verlaging van uw pensioen is de eerste jaren klein. Bij het omzetten van de pensioenen wordt een een gezamenlijke reserve gevuld die beschermt tegen (te grote) schommelingen in uw pensioen.
  • Overigens kan uw pensioenvermogen niet 'op' raken. U kunt erop vertrouwen dat u ook in de nieuwe pensioenregeling elke maand tot aan uw overlijden uw pensioen ontvangt.
  • Als de financiële situatie het toelaat kunnen we de pensioenen in 2025 verhogen. Dat heeft te maken met de soepelere regels voor indexatie vooruitlopend op de de nieuwe pensioenregels. Die maakten ook de verhogingen in 2022 en 2023 mogelijk.

 

Gaat mijn pensioenuitkering straks omhoog of omlaag?

Op dit moment kunnen we nog niet berekenen wat de nieuwe pensioenregels voor iedereen persoonlijk gaan betekenen. Daarvoor hebben we nog niet alle informatie. Ook hangt veel af van de financiële situatie van PNO Media op 31 december 2026. Het streven is voor iedereen ten minste een gelijkblijvend pensioen na de overstap op de nieuwe regels. En dat we daarna de pensioenen eerder kunnen verhogen omdat die meer dan nu gaan meebewegen met de economie. Zit het tegen met de economie en onze beleggingsresultaten, dan kan het nodig zijn om uw pensioen te verlagen. Beschermingsmaatregelen moeten al te grote schommelingen voorkomen.

Wanneer hoor ik hoe hoog mijn pensioenuitkering straks wordt?

De berekeningen daarvoor kunnen we nu nog niet maken omdat daarvoor nog informatie ontbreekt. Ook hangt veel af van de financiële situatie van PNO Media op 31 december 2026.  Dit weten we al wel:

  • Het streven is om de pensioenuitkeringen van gepensioneerden minstens gelijk te houden.
  • Als de financiële siituatie van PNO Media zo goed is dat er meer geld is om te verdelen, dan wordt dat evenwichtig over alle groepen verdeeld. Iedereen profiteert dus van deze zogeheten 'invaarbonus'.
  • In het laatste kwartaal van 2026 ontvangt u een voorbeeldberekening van uw pensioenuitkering. Begin 2027 ontvangt u een definitieve berekening van uw pensioenuitkering.

Kan de hoogte van mijn pensioenuitkering straks elke maand veranderen?

Nee. De hoogte van uw pensioenuitkering passen we één keer per jaar aan. U ontvangt dus niet elke maand een ander pensioen. Van te voren laten we u weten hoeveel pensioen u in een jaar kunt verwachten.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik overlijd?

Als u overlijdt na uw pensioendatum, dan stopt uw pensioenuitkering. Als u een partner en/of kinderen heeft, dan ontvangen zij vaak een nabestaandenpensioen. 

Kan ik de pensioenkeuzes die ik voor de omzetting heb gemaakt opnieuw maken?

Nee, er kunnen geen pensioenkeuzes worden gewijzigd.

Kan mijn pensioen opraken als ik langer leef dan gemiddeld?

U ontvangt uw leven lang een pensioenuitkering. Net als nu kan het geld voor uw pensioen nooit opraken. Omdat we de pensioenen samen regelen, zorgen we voor elkaar. Sommige mensen worden ouder dan gemiddeld en ontvangen daardoor langer dan gemiddeld pensioen. Anderen overlijden eerder en ontvangen daardoor korter pensioen. Het pensioengeld dat zij hebben opgebouwd en niet wordt uitgekeerd aan hun nabestaanden, komt ten goede aan diegenen die langer leven. 

Hoe groot is de kans dat mijn pensioenuitkering omlaag gaat?

Het streven is om de kans op pensioenverlagingen klein te houden. Net als nu, kunnen we niet beloven dat uw pensioen nooit zal worden verlaagd. Er zijn maatregelen getroffen die moeten voorkomen dat gepensioneerden in de problemen komen. Zoals een gezamenlijke reserve om tegenvallers op te vangen. Uw pensioenuitkering gaat meer dan nu meebewegen met de beleggingsresultaten van PNO Media. De verwachting is dat dit een pensioen oplevert dat eerder meegroeit met de prijsstijgingen.

Ik krijg een nabestaandenpensioen

Wat betekenen de veranderingen voor mij?

Ontvangt u een uitkering van ons omdat uw partner of ouder is overleden? Dan is het streven om deze ten minste gelijk te houden. Dat hangt vooral af van onze financiële situatie op 31 december 2026. Daarna moet een gezamenlijke reserve u beschermen tegen een verlaging van de uitkering die u van ons ontvangt.
Als de financiële situatie het toelaat kunnen we uw uitkering in 2025 verhogen. Dat heeft te maken met de soepelere regels voor indexatie vooruitlopend op de de nieuwe pensioenregels. Die maakten ook de verhogingen in 2022 en 2023 mogelijk.

Ik krijg een arbeidsongeschiktheidspensioen

Wat betekenen de veranderingen voor mij?

Ontvangt u een uitkering van ons omdat u arbeidsongeschikt bent? Dan is het streven om deze ten minste gelijk te houden. Dat hangt vooral af van onze financiële situatie op 31 december 2026. Daarna moet een gezamenlijke reserve u beschermen tegen een verlaging van de uitkering die u van ons ontvangt.
Als de financiële situatie het toelaat kunnen we uw uitkering in 2025 verhogen. Dat heeft te maken met de soepelere regels voor indexatie vooruitlopend op de de nieuwe pensioenregels. Die maakten ook de verhogingen in 2022 en 2023 mogelijk.

Ik werk niet meer in de creatieve en digitale sector

Wat gebeurt er met mijn pensioen bij PNO Media?

Het pensioen dat u bij ons heeft opgebouwd, blijft bij ons staan. Op 1 januari 2027 zetten we dit om naar uw persoonlijke pensioenvermogen. Daarna maken we (minstens een keer per jaar) een inschatting van het pensioen dat u later krijgt. Die inschatting wisselt steeds. Ieder jaar bepalen we:

  • hoe groot uw pensioenvermogen is;
  • hoe de economie het naar verwachting de komende jaren gaat doen;
  • hoe oud mensen gemiddeld worden; hoe langer mensen leven, hoe langer mensen pensioen krijgen.

PNO Media rekent uw pensioenvermogen elk jaar om naar een pensioen dat u kunt verwachten. Omdat het bedrag van uw vermogen wisselt doordat dat wordt belegd, gaat ook de uitkomst van die berekening elk jaar omhoog of omlaag. De inschatting van uw pensioen schommelt dus ieder jaar.

Kan ik mijn pensioen bij PNO Media overdragen naar mijn huidige pensioenuitvoerder?

Ja, nu en straks mag uw bij ons opgebouwde pensioen overdragen naar een andere pensioenuitvoerder als u van baan wisselt. U krijgt dan het voor uw pensioen gereserveerde pensioenvermogen mee. Het is in alle gevallen verstandig om de pensioenregeling van PNO Media te vergelijken met de pensioenregeling van uw huidige pensioenuitvoerder. Belangrijk is bijvoorbeeld om te letten op de keuzemogelijkheden in de beide pensioenregelingen en de manier waarop de pensioenen worden belegd. Bij een waardeoverdracht krijgt u altijd eerst een offerte van ons voordat u een definitief besluit neemt.

Afspraken in transitieplan

Wat is er afgesproken over mijn pensioen in het transitieplan?

De afspraken van sociale partners over de nieuwe pensioenregelingen zijn per sector (en werkgever met een ondernemingspensioenregeling) vastgelegd in een transitieplan. De transitieplannen worden bekrachtigd nadat achterbanraadplegingen succesvol zijn afgerond. Het transitieplan is wettelijk verplicht voor het overstappen op de nieuwe regels voor pensioen.

In het transitieplan staat:

  • Welke afspraken er zijn gemaakt over de inhoud van de nieuwe pensioenregeling van PNO Media.
  • Hoe de pensioenen die al zijn opgebouwd worden omgezet naar de nieuwe pensioenregeling. 
  • Hoe de voordelen van de nieuwe pensioenregeling eerlijk worden verdeeld over alle groepen mensen die een pensioen bij ons hebben.
Per sector zijn de transitieplannen aan PNO Media gestuurd met het verzoek om de nieuwe pensioenregeling te gaan uitvoeren.

Welk transitieplan gaat over de veranderingen in mijn pensioenregeling?

Sociale partners in de creatieve en digitale sector hebben samen afspraken gemaakt over hoe de nieuwe pensioenregelingen van PNO Media eruit moeten gaan zien. En over de wijze waarop uw huidige pensioenregeling wordt omgezet naar een van de 2 nieuwe pensioenregelingen: 

In de meeste gevallen wordt uw pensioenregeling omgezet in een Solidaire premieregeling. Alleen als u [nog door PNO Media omschrijven in welke situatie dit zich voordoet], wordt uw pensioenregeling omgezet in een Flexibele premieregeling (FPR).

Komt u er niet uit en wilt u weten welk transitieplan voor u geldt? Neem dan contact met ons op.

Wat staat er in het transitieplan?

In het transitieplan staat welke keuzes en afspraken sociale partners hebben gemaakt over de nieuwe pensioenregelingen van PNO Media. En wat er gebeurt met de pensioenen die al zijn opgebouwd en de pensioenen die nu worden uitgekeerd. De maatregelen de sociale partners nemen om ervoor te zorgen dat de overstap naar de nieuwe regels geen grote voor- of nadelen oplevert voor groepen deelnemers, staan ook in het transitieplan.

Wie heeft het transitieplan gemaakt?

Het transitieplan is opgesteld door de sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) in de creatieve en digitale sector. Dit zijn:

Publieke omroep
Werkgevers: Partijen betrokken bij de vaststelling van de CAO voor het Omroeppersoneel onder andere NPO, stichting RPO (Regionale Publieke Omroep)
Werknemers: Partijen betrokken bij de vaststelling van de CAO voor het Omroeppersoneel FNV, CNV, NVJ

Film- en bioscopen
Werkgevers: NFC (Nederlandse Federatie voor Cinematografie) en diverse bedrijven in film- & bioscoop sector
Werknemers: FNV

Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologie
Werkgevers: NL Digital
Werknemers: FNV, CNV, De Unie

Pensioenraad
Werkgevers: Stichting Pensioenraad
Werknemers: Stichting Pensioenraad, waaronder vertegenwoordiging vanuit FNV en CNV

Kartonnage & Flexibele Verpakkingen
Werkgevers: Koninklijke vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kartonnages en Flexibele Verpakkingen
Werknemers: FNV, CNV

Wie hebben er namens (oud-)werknemers meegepraat over de inhoud van het transitieplan?

Per sector hebben de sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) hun transitieplan in de tweede helft van 2024 voorgelegd aan hun achterban. Nadat zij akkoord zijn gegaan, hebben sociale partners hun transitieplan opgestuurd naar PNO Media met het verzoek de nieuwe pensioenregeling uit te voeren. Voordat het bestuur van het pensioenfonds gehoor geeft aan dit verzoek betrekken we ook ons Verantwoordingsorgaan (VO). Werknemers en oud-werknemers zijn vertegenwoordigd in het bestuur en het Verantwoordingsorgaan van PNO Media. Hun belangen zijn meegewogen in de besluitvorming door sociale partners. Het VO heeft een positief advies uitgebracht op het verzoek om de pensioenen om te zetten naar de nieuwe regels. 

Hebben gepensioneerden hun mening gegeven over de inhoud van het transitieplan?

Per sector hebben de sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) hun transitieplan in de tweede helft van 2024 voorgelegd aan hun achterban. Nadat zij akkoord zijn gegaan, hebben sociale partners hun transitieplan opgestuurd naar PNO Media met het verzoek de nieuwe pensioenregeling uit te voeren. Ook met de vereniging van gepensioneerden, VGOmedia, is gedurende 2 jaar contact geweest over de afwegingen en besluiten in het (concept) transitieplan. Dit overleg heeft - volgens ons- bijgedragen aan evenwichtige afspraken over de nieuwe pensioenregels. Daarnaast heeft het hopelijk geleid tot meer begrip bij gepensioneerden voor de door sociale partners gemaakte keuzes. En over de manier waarop iedereen overgaat naar de nieuwe regeling. 

Wat gebeurt er als alle transitieplannen er zijn?

De sociale partners bieden hun transitieplan aan aan het bestuur van PNO Media. Het bestuur gaat toetsen of de afspraken die daarin gemaakt zijn uitvoerbaar zijn. Daarna maakt het bestuur een implementatieplan waarin staat hoe PNO Media het omzetten van de pensioenen naar de nieuwe pensioenregels gaat uitvoeren. De Nederlandsche Bank (DNB) beoordeelt het implementatieplan van PNO Media.

  • In 2025 werken we de details van de nieuwe pensioenregelingen uit en informeren we iedereen over de inhoud ervan.
  • In 2026 passen we onze administratie aan en zetten we alles klaar voor de overstap op 1 januari 2027.
  • U ontvangt eind 2026 een voorlopige persoonlijke berekening van uw pensioen na de omzetting.