Bijna met pensioen

De pensioendatum van uw pensioen is standaard 68 jaar. Maar u bepaalt zelf het moment waarop u met pensioen gaat. Dat kan eerder of later zijn dan 68 jaar, of bijvoorbeeld op uw AOW-leeftijd. Uw AOW-leeftijd berekent u hier.

Uw pensioenkeuzes

Ook nadat u heeft bepaald wanneer u met pensioen wilt, valt er nog genoeg te kiezen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de eerste jaren van uw pensioen wat meer uit te laten keren en later wat minder of andersom. En wilt u een hoger partnerpensioen of juist meer ouderdomspensioen? Natuurlijk kunt u ook alles laten zoals het is.
Zorg voor goed onderbouwde keuzes. Voor een pensioen dat bij u past.
Of uw pensioen nu dichtbij is of nog ver weg; met onze pensioenplanner op MijnPNO ontdekt u hoe u uw pensioen bij PNO Media kunt afstemmen op uw wensen. De keuzes hiervoor maakt u definitief op het moment dat u met pensioen wilt. Vraag uw pensioen uiterlijk drie maanden voor de gewenste ingangsdatum bij ons aan. 

MijnPNO

Eerder of later met pensioen?

Wilt u eerder met pensioen? U kunt dat in veel gevallen zelf beslissen. Als u eerder met pensioen gaat, wordt uw maandelijkse pensioenbedrag wel lager. U bouwt immers minder op en ontvangt langer pensioen. U kunt uw pensioendatum ook uitstellen. Dan ontvangt u maandelijks juist een hoger pensioenbedrag. Wilt u eerder stoppen of langer doorwerken? Bespreek dit dan met uw werkgever.

Variëren in de hoogte van uw pensioen

Het is mogelijk om te variëren met de hoogte van uw ouderdomspensioen. De eerste paar jaar na ingang van uw pensioen ontvangt u dan bijvoorbeeld een hoger pensioen. En na die paar jaar een lager bedrag. Dat kan handig zijn als u verwacht dat u direct na pensionering meer inkomen nodig heeft dan wanneer u ouder bent. Andersom kan ook van pas komen, Misschien heeft u een jongere partner die nog werkt en heeft u de eerste jaren na uw pensioneren juist minder inkomen nodig. Het variëren in de hoogte van het pensioen kan alleen binnen bepaalde grenzen. Deze optie wordt ook wel de hoog-laag-constructie genoemd. 

Hoger ouderdoms- of partnerpensioen?

Binnen uw pensioenregeling is er behalve ouderdomspensioen ook partnerpensioen verzekerd. Partnerpensioen is bedoeld om uw partner verzorgd achter te laten na uw overlijden. Op uw pensioendatum kunt u ervoor kiezen om (een deel van) de waarde hiervan te gebruiken om uw ouderdomspensioen te verhogen. Maar alleen als uw partner hiermee instemt. Bent u alleenstaand? Dan ruilen wij het partnerpensioen sowieso om voor meer ouderdomspensioen. Heeft u wel een partner en wilt u dat hij of zij na uw overlijden juist meer te besteden heeft? Dan is het ook mogelijk een deel van uw ouderdomspensioen te gebruiken om het partnerpensioen te verhogen.

Bereken online en persoonlijk advies

De financiële consequenties van al deze keuzes kunt u uitrekenen met onze digitale pensioenplanner in MijnPNO.
Ook wij helpen u graag bij het maken van uw pensioenkeuzes.
Lees onze brochure Pensioen op maat of neem contact op met onze pensioenspecialisten voor een persoonlijk advies en een berekening. Ruim een half jaar voor uw AOW-leeftijd ontvangt u van ons een brief met een berekening van uw pensioenuitkering op AOW-leeftijd, informatie over de pensioenkeuzes en een aanvraagformulier voor uw pensioen. Ook krijgt u dan de mogelijkheid om de informatiebijeenkomst 'bijna met pensioen' bij te wonen. 

Praktische financiële informatie

Zoekt u juist meer informatie over praktische zaken voor na uw pensioen? Lees dan onze brochure Met Pensioen

Pensioen op maat

Meer informatie over 4 keuzemogelijkheden:

  • Eerder of later met pensioen gaan
  • Deeltijdpensioen
  • Een variabele pensioenuitkering (hoger of lager pensioen)
  • Pensioen uitruilen (partnerpensioen en ouderdomspensioen)

Pensioen op maat

Relevante onderwerpen

Met pensioen

Met pensioen

Pensioen 1-2-3

Het laatste nieuws

Dekkingsgraad augustus 126,5%

Financieel woensdag 14 september 2022

PNO Media had eind augustus een actuele dekkingsgraad van 126,5%, en een beleidsdekkingsgraad van 115,1%.

Bekijk bericht

Uw invloed telt

Beleggen dinsdag 13 september 2022

Afgelopen zomer vulden ruim 2.600 mensen met een pensioen bij ons een vragenlijst in. Op …

Bekijk bericht

De pensioenwet in de Tweede Kamer

Opinie maandag 12 september 2022

Deze week praat de Tweede Kamer over de nieuwe pensioenwet en in de pers wordt …

Bekijk bericht

Wat weet u over nabestaandenpensioen?

Pensioentips vrijdag 9 september 2022

Voor een inkomen nadat u gestopt bent met werken, bent u in principe aangewezen op …

Bekijk bericht