Bijna met pensioen

De pensioendatum van uw pensioen is standaard 68 jaar. Maar u bepaalt zelf het moment waarop u met pensioen gaat. Dat kan eerder of later zijn dan 68 jaar, of bijvoorbeeld op uw AOW-leeftijd. Uw AOW-leeftijd berekent u hier.

Uw pensioenkeuzes

Ook daarna valt er nog genoeg te kiezen. U kunt bijvoorbeeld de eerste jaren van uw pensioen wat meer laten uitkeren en later wat minder of andersom. En wilt u een hoger partnerpensioen of juist meer ouderdomspensioen? Natuurlijk kunt u ook alles laten zoals het is.

Of uw pensioen nu dichtbij is of nog ver weg; met onze pensioenplanner op MijnPNO ontdekt u hoe u uw pensioen bij PNO Media kunt afstemmen op uw wensen. De keuzes hiervoor maakt u definitief op het moment dat u met pensioen wilt. Vraag uw pensioen uiterlijk drie maanden voor de gewenste ingangsdatum bij ons aan. 

MijnPNO

Eerder of later met pensioen?

Wilt u eerder met pensioen? U kunt dat in veel gevallen zelf beslissen. Als u eerder met pensioen gaat, wordt uw maandelijkse pensioenbedrag wel lager. U bouwt immers minder op en ontvangt langer pensioen. U kunt uw pensioendatum ook uitstellen. Dan ontvangt u maandelijks juist een hoger pensioenbedrag. Wilt u eerder stoppen of langer doorwerken? Bespreek dit dan met uw werkgever.

Variëren in de hoogte van uw pensioen

Het is mogelijk om te variëren met de hoogte van uw ouderdomspensioen. De eerste paar jaar na ingang van uw pensioen ontvangt u dan bijvoorbeeld een hoger pensioen. En na die paar jaar een lager bedrag. Dat kan handig zijn als u verwacht dat u direct na pensionering meer inkomen nodig heeft dan wanneer u ouder bent. Andersom kan ook van pas komen, Misschien heeft u een jongere partner die nog werkt en heeft u de eerste jaren na uw pensioneren juist minder inkomen nodig. Het variëren in de hoogte van het pensioen kan alleen binnen bepaalde grenzen. Deze optie wordt ook wel de hoog-laag-constructie genoemd. 

Hoger ouderdoms- of partnerpensioen?

In uw pensioenregeling is er behalve ouderdomspensioen ook partnerpensioen verzekerd. Partnerpensioen is bedoeld om uw partner verzorgd achter te laten na uw overlijden. Op uw pensioendatum kunt u ervoor kiezen om (een deel) hiervan te gebruiken om uw ouderdomspensioen te verhogen. Maar alleen als uw partner hiermee instemt. Bent u alleenstaand? Dan ruilen wij het partnerpensioen sowieso om voor meer ouderdomspensioen. Heeft u wel een partner en wilt u dat hij of zij na uw overlijden juist meer te besteden heeft? Dan kunt u een deel van uw ouderdomspensioen gebruiken om het partnerpensioen te verhogen.

Bedrag ineens ontvangen op uw pensioendatum

Heeft u een pensioen bij ons dat ingaat op of ná 1 januari 2024? Dan kunt u mogelijk kiezen voor een ‘bedrag ineens’. Waarschijnlijk gaat deze nieuwe extra keuzemogelijkheid in op 1 januari 2024. Dat hangt af van wanneer de wet die dit regelt wordt aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. U kunt dan een deel van uw ouderdomspensioen in een keer ontvangen: een ‘bedrag ineens’. Met dat geld mag u doen wat u wilt. Hoe dit precies werkt en waarmee u rekening moet houden, leggen we u hier uit.

Bereken online en persoonlijk advies

De financiële consequenties van deze keuzes kunt u uitrekenen met onze digitale pensioenplanner in MijnPNO. Ook wij helpen u graag bij het maken van uw pensioenkeuzes. Lees onze brochure Pensioen op maat of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en een berekening. Ruim een half jaar voor uw AOW-leeftijd ontvangt u van ons een brief met een berekening van uw pensioenuitkering op AOW-leeftijd, informatie over de pensioenkeuzes en een aanvraagformulier voor uw pensioen. Ook krijgt u dan de mogelijkheid om de informatiebijeenkomst 'bijna met pensioen' bij te wonen. 

In 1 oogopslag zien of u na uw pensioen kunt rondkomen?

De Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud helpt u om uw totale inkomsten en uitgaven na uw pensioneren op een rij te zetten. U krijgt in 5 stappen een indicatie of uw inkomsten straks voldoende zijn om uw uitgaven te betalen. U weet dan of het slim is om actie te ondernemen voor uw pensioen.
Het Nibud is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën.

Praktische financiële informatie

Zoekt u meer informatie over praktische zaken voor na uw pensioen? Lees dan onze brochure Met Pensioen

Pensioen op maat

Meer informatie over 4 keuzemogelijkheden:

  • Eerder of later met pensioen gaan
  • Deeltijdpensioen
  • Een variabele pensioenuitkering (hoger of lager pensioen)
  • Pensioen uitruilen (partnerpensioen en ouderdomspensioen)

Pensioen op maat

Relevante onderwerpen

Met pensioen

Met pensioen

Pensioen 1-2-3

Het laatste nieuws

Groen licht voor nieuw pensioenstelsel

Actueel woensdag 31 mei 2023

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuw pensioenstelsel voor werkenden en gepensioneerden. De wet die dat mogelijk maakt, de …

Bekijk bericht

Update behandeling Wet toekomst pensioenen

Actueel dinsdag 30 mei 2023

Kabinet, werkgevers en werknemers sloten in 2020 een akkoord over de komst van een nieuw …

Bekijk bericht

Nabestaandenpensioen wijzigt in nieuw pensioenstelsel

Actueel dinsdag 30 mei 2023

De pensioenen in Nederland gaan de komende jaren veranderen. Dat is afgesproken in het pensioenakkoord …

Bekijk bericht

Waarom is pensioen zo belangrijk

Actueel donderdag 25 mei 2023

In 'BM Talk' vertelt uitvoerend bestuurder Erik Hulshof alles wat je wil en moet weten over …

Bekijk bericht