Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder ziet u een overzicht van antwoorden op veelvoorkomende vragen van werkgevers per onderwerp.

Nieuwe regels voor pensioen

Wat verandert er niet?

Pensioen blijven we samen regelen. Werkgevers en werknemers zetten beide geld opzij voor pensioen. Iedereen krijgt pensioen zolang hij of zij leeft. Een groot deel van het pensioen bestaat uit de AOW, een uitkering van de overheid. Daaraan verandert niets.

Wat betekenen de nieuwe regels voor pensioen voor mij als werkgever?

Alle pensioenregelingen worden beschikbare premieregelingen. Dat is een regeling waarbij geen toezeggingen worden gedaan over de pensioenuitkomst (uitkering), maar over het geld (premie) dat werkgevers en werknemers betalen voor het pensioen. De hoogte van deze premie staat steeds voor een aantal jaar vast. Dat zorgt voor meer zekerheid bij werkgevers over kosten van pensioen.

Wat betekenen de nieuwe regels voor mijn werknemers?

De overgang van de oude naar de nieuwe regels gaat tussen nu en 2028 plaatsvinden. PNO Media streeft naar het omzetten van de pensioenen naar de nieuwe regels per 1 januari 2027. Dat betekent dat er uiterlijk 1 januari 2025 duidelijkheid moet zijn over hoe die regelingen eruit komen te zien. Dat staat in de transitieplannen die sociale partners per sector bij ons inleveren. Op basis van de inhoud van de transitieplannen informeren wij werknemers over wat er voor hen gaat veranderen. Voor werknemers is er aparte informatie op deze website.

Wanneer gaan de nieuwe pensioenregels in?

PNO Media streeft ernaar alle pensioenen uiterlijk 1 januari 2027 om te zetten naar de nieuwe regels. Wettelijk gezien hebben we tot 1 januari 2028 de tijd. De weg daarnaartoe ziet er nu zo uit:

  • 2022: Tweede Kamer heeft wetsvoorstel aangenomen.
  • 2023: Eerste Kamer heeft de wet goedgekeurd, de nieuwe pensioenwet gaat 1 juli 2023 in.
  • 2022-2024: Werkgevers en werknemers in de creatieve en digitale sector maken afspraken met elkaar over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Deze leggen zij vast in een transitieplan.
  • 2025-2027: Pensioenfondsen zoals PNO Media zorgen er voor dat zij de nieuwe pensioenregeling invoeren. PNO Media koerst op het omzetten van alle pensioenen naar de nieuwe regels per 1 januari 2027.
  • Wettelijk gezien hebben we tot 1 januari 2028 de tijd om de nieuwe regelingen in te voeren.

Welke rol sprelen premie en ambitie bij de totstandkoming van de nieuwe pensioenregelingen?

In het nieuwe pensioenstelsel hangt de pensioenpremie sterk samen met de gekozen ambitie.
Bij de Solidaire premieregeling bepalen sociale partners een pensioendoelstelling, uitgedrukt in een percentage van de pensioengrondslag. Deze ambitie bepaalt de premiehoogte.
Bij de Flexibele premieregeling is dit niet verplicht, en staat het premieniveau centraal.
Sociale partners moeten keuzes maken over ambitie, premie en risico. Hoeveel zekerheid willen zij bieden dat de pensioendoelstelling wordt gehaald? Deze risicobereidheid beïnvloedt de manier waarop er wordt belegd en dus het pensioenresultaat.

Wie gaat waarover bij de totstandkoming van de nieuwe pensioenregelingen?

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde waarover werkgevers en werknemers samen afspraken maken. Bij PNO Media gebeurt dit via sociale partners: vakbonden en werkgeversverenigingen in de sectoren publieke omroep, ICK, en film- en bioscopen. 
De meeste werkgevers volgen de cao's in deze sectoren. Maar er zijn ook werkgevers met een eigen pensioenregeling die zelf afspraken maken met hun werknemers. Werkgevers die niet onder een cao vallen en geen eigen regeling hebben afgesloten, worden vertegenwoordigd door de Pensioenraad
Bij de overstap naar de nieuwe regels voor pensioen kiest elke sector voor een passende regeling: de Solidaire premieregeling of de Flexibele Premieregeling. Sociale partners beslissen ook of opgebouwde pensioenen meeverhuizen (invaren) en of compensatie nodig is.
In 2024 worden de transitieplannen door de sociale partners afgerond. Deze beschrijven hoe de overstap eruitziet en wat dit betekent voor werkgevers en werknemers.

Waarom moeten werkgevers een transitieplan maken?

Een transitieplan is een essentieel document waarin namens uw organisatie is vastgelegd hoe de overstap naar de nieuwe pensioenregeling wordt georganiseerd. Het transitieplan wordt opgesteld door sociale partners of werkgevers en moet worden ingeleverd bij PNO Media. Wij beoordelen de plannen op uitvoerbaarheid en evenwichtigheid.
Op basis van de transitieplannen die wij ontvangen, maakt PNO Media een implementatieplan. Daarin staat hoe wij de wijzigingen uitvoeren, welke voorbereidingen zijn getroffen en hoe kosten en risico’s worden beheerst. Dit plan dient bij toezichthouder DNB te worden ingediend, terwijl een communicatieplan tegelijkertijd naar de AFM gaat.
Het transitieplan zorgt ervoor dat de nieuwe pensioenregelingen per 1 januari 2027 uitvoerbaar, betaalbaar en afgestemd zijn op de behoeften van werkgevers en werknemers.

Solidaire premieregeling (SPR)

Wat is een solidariteitsreserve?

De solidariteitsreserve is een verplichte reserve in de Solidaire premieregeling (SPR) die financiële tegenvallers opvangt en risico’s deelt. Bij PNO Media wordt één solidariteitsreserve ingesteld voor iedereen die deelneemt aan de SPR. De reserve heeft vier doelen:

  1. Stabiliseren van nominale pensioenuitkeringen bij een daling.
  2. Delen van macro-langlevenrisico, waarbij een collectief stijgende levensverwachting wordt gecompenseerd.
  3. Delen van micro-langlevenrisico, zoals individuele deelnemers die langer leven dan gemiddeld.
  4. Aanvullen van een negatief pensioenvermogen, in uitzonderlijke gevallen.

De reserve kan niet negatief worden en wordt ingezet volgens vastgelegde regels, met prioriteit voor stabilisatie van uitkeringen en risicoverdeling. Sociale partners bepalen de doelen in een transitieplan.

 

Wat betekent 'opheffen van de leenrestrictie'?

Met de nieuwe regels voor pensioen kunnen jongeren in de Solidaire premieregeling meer beleggingsrisico nemen door het zogeheten 'opheffen van de leenrestrictie'. Dit betekent dat zij meer dan 100% van hun pensioenvermogen in aandelen kunnen beleggen, wat hen op lange termijn naar verwachting meer pensioen oplevert. Dit voordeel ontstaat doordat jongeren weinig vermogen hebben, maar veel toekomstig verdienvermogen. Naarmate ze ouder worden, verschuift de focus naar veiligere beleggingen, zoals obligaties. 
Hoewel deze aanpak hogere opbrengsten kan bieden, brengt het ook risico’s mee, vooral bij tegenvallende beursjaren. Spreiding over verschillende beleggingen, zoals vastgoed en obligaties, verkleint dit risico. PNO Media onderzoekt zorgvuldig hoe deze aanpak kan worden toegepast; risicobereidheid en solidariteit zijn daarbij belangrijke factoren.

 Flexibele premieregeling (FPR)

Wat is een risicodelingsreserve?

Werknemers krijgen met de nieuwe regels hun eigen pensioenvermogen. Naast dit persoonlijke vermogen is er in de Flexibele premieregeling (FPR) ook een gezamenlijke buffer, de risicodelingsreserve. Deze reserve helpt om risico’s zoals dalende pensioenuitkeringen te beperken.
Iedereen die pensioen ontvangt in de FPR draagt 2% van zijn of haar pensioenvermogen bij aan de reserve. Tijdens de opbouwfase is er geen bijdrage. De reserve wordt gevuld bij het omzetten van alle pensioenen naar de nieuwe regels. 
Het belangrijkste doel is dalingen in pensioenuitkeringen te voorkomen. Hiervoor mag jaarlijks maximaal 25% van de reserve worden gebruikt. Is de reserve te groot? Dan wordt het overschot verdeeld onder wie deelneemt aan de FPR en hebben bijgedragen aan de risicodelingsreserve.
Het vullen en uitdelen van de risicodelingsreserve gebeurt volgens strikte regels, zodat het voor iedereen eerlijk blijft. Zo zorgen we ervoor dat pensioenen in de FPR stabiel blijven, ook in economisch moeilijke tijden.

Contact

Heeft u een andere vraag of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. 

Contact

Het laatste nieuws

Dekkingsgraad november 114,6%

Financieel maandag 16 december 2024

PNO Media had eind november een actuele dekkingsgraad van 114,6%, en een beleidsdekkingsgraad van 117,4%.

Bekijk bericht

Premies licht gedaald

Actueel Financieel zondag 15 december 2024

De pensioenpremie voor middelloonregelingen bij PNO Media daalt voor de meeste werkgevers licht. De gemiddelde …

Bekijk bericht

AOW-leeftijd blijft in 2025 gelijk op 67 jaar

Actueel maandag 9 december 2024

De AOW-leeftijd blijft in 2025 staan op 67 jaar. De afgelopen jaren is de AOW-leeftijd …

Bekijk bericht

Pas op met regels voor zzp’ers

Pensioentips Actueel vrijdag 6 december 2024

Per 1 januari 2025 gaat de overheid strenger handhaven op de zzp-wetgeving en met name …

Bekijk bericht