Hoe premie en pensioenambitie samenhangen
In het nieuwe pensioenstelsel worden alle pensioenregelingen beschikbare premieregelingen, oftewel DC-regelingen. In de Solidaire premieregeling bepaalt de ambitie de hoogte van de pensioenpremie. In de Flexibele premieregeling is het afspreken van een ambitieniveau niet verplicht. Daarom is in die regeling het premieniveau het uitgangspunt.
Het nieuwe pensioenstelsel gaat 1 januari 2028 in. Pensioenfondsen mogen ook eerder overstappen. PNO Media streeft (najaar 2023) ernaar 1 januari 2027 over te stappen.
Planning voor overstappen vraagt om actie
Pensioenfondsen hebben 2 jaar nodig om hun administratiesystemen aan te passen aan de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, Sociale partners (werkgevers- en werknemersvertegenwoordigingen) in de creatieve en digitale sector gaan over de inhoud van de pensioenregelingen. Om op 1 januari 2027 te kunnen overstappen, moeten zij in 2024 hun definitieve keuzes hebben gemaakt. Achterover leunen is er dus zeker niet bij. Daarom wordt van sociale partners nu al gevraagd om:
1. in geval van de Solidaire premieregeling de pensioenambitie te formuleren; en
2. in geval van de Flexibele premieregeling het premieniveau vast te stellen.
Veel hangt af van de pensioenambitie
Bij de Solidaire premieregeling bepalen sociale partners de gewenste hoogte van de pensioenuitkering die iemand na pensionering krijgt. Dat noemen we de pensioendoelstelling of ambitie. Bij PNO Media drukken we de pensioendoelstelling uit in een percentage van de pensioengrondslag (salaris minus franchise) op de pensioendatum. Sociale partners stellen ook de pensioenpremie vast. Ambitie en premie moeten uiteraard bij elkaar passen. PNO Media berekent of dat het geval is. Bij het vaststellen van de hoogte van het pensioen vanaf pensioendatum wordt uitgegaan van een risicovrij beleggingsbeleid. Het daadwerkelijk beleggingsbeleid zal wel beleggingsrisico kennen, waardoor er naar verwachting ruimte zal zijn om de pensioenen jaarlijks te verhogen als (gedeeltelijke) compensatie voor de inflatie. Of dit ook daadwerkelijk lukt, hangt af van de gerealiseerde beleggingsrendementen.
Ook de premie en risico's bepalen
Er is dus een wisselwerking tussen ambitie en premie. Maar sociale partners moeten zich ook afvragen hoeveel zekerheid zij willen dat de pensioenambitie wordt gehaald. Of andersom geredeneerd: welk risico acceptabel is dat de ambitie onverhoopt niet wordt gehaald. Die 'risicobereidheid' bepaalt voor een belangrijk deel hoe de pensioenpremies worden belegd. Het pensioenresultaat is immers afhankelijk van de premie die wordt ingelegd en van de beleggingsrendementen. De samenhang tussen ambitie, premie en risico drukken we uit in de pensioendriehoek.
Helpen bij het bepalen van de risicobereidheid
Hoeveel risico werknemers en gepensioneerden bereid zijn te nemen, onderzoekt PNO Media ten minste een keer in de 5 jaar. Ook in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel hebben wij in het voorjaar 2023 zo’n risicobereidheidsonderzoek uitgevoerd om sociale partners te helpen. Lees hier meer over de uitkomsten.
Beleggen in het nieuwe stelsel
Bekijk onze video over beleggen volgens life cycles en hoe beleggen in de nieuwe regelingen in zijn werk gaat.
Maar PNO Media doet meer
Sociale partners hebben dus een grote verantwoordelijkheid. Ten eerste moeten zij aan de slag met het vaststellen van de pensioenambitie. PNO Media berekent voor hen, gegeven de kans dat minimaal de pensioendoelstelling gehaald wordt, of die ambitie haalbaar is met de gewenste premiehoogte. Maar ook of de risico’s die daarbij genomen moeten worden, passen bij de risicobereidheid van hun achterban (werknemers en gepensioneerden). Dit is een ingewikkelde afweging.
Gelukkig staan de sociale partners in de creatieve en digitale sector er niet alleen voor. Zo rekent PNO Media in 2023 en 2024 een set toekomstscenario’s door en licht de verwachte resultaten bij verschillende premiehoogtes toe aan sociale partners en ondernemingen met een eigen ondernemingspensioenregeling bij ons.