Hoe premie en pensioenambitie samenhangen
In het nieuwe pensioenstelsel worden alle pensioenregelingen beschikbare premieregelingen, oftewel DC-regelingen. Daarin is de premie die de werkgever en werknemer samen betalen voor het pensioen, het uitgangspunt. Hoe hoog de premie wordt, hangt af van de ambities die er zijn voor de hoogte van het pensioen.
Het nieuwe pensioenstelsel gaat 1 januari 2028 in. Pensioenfondsen mogen ook eerder overstappen. PNO Media streeft (voorjaar 2023) ernaar 1 januari 2026 over te stappen.
Planning voor overstappen vraagt om actie
Pensioenfondsen hebben 2 jaar nodig om hun administratiesystemen aan te passen aan de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, Sociale partners (werkgevers- en werknemersvertegenwoordigingen) in de creatieve en digitale sector gaan over de inhoud van de pensioenregelingen. Om op 1 januari 2026 te kunnen overstappen, moeten zij uiterlijk begin 2024 hun definitieve keuzes hebben gemaakt. Achterover leunen is er dus zeker niet bij. Daarom wordt van sociale partners nu al gevraagd om:
1. een pensioenambitie te formuleren;
2. aan te geven hoeveel risico zij aanvaardbaar vinden dat die ambitie niet wordt gehaald.
3. een premieniveau vast te stellen .
Veel hangt af van de pensioenambitie
Sociale partners bepalen eerst de gewenste hoogte van de uitkering die iemand na pensionering krijgt. Dat noemen we de ambitie. De pensioenambitie kan bijvoorbeeld 70% van het gemiddeld verdiende salaris zijn, Of een percentage van het laatstverdiende salaris (het salaris op de pensioendatum). Vaak is de ambitie dat gepensioneerden hun koopkracht behouden nadat zij gestopt zijn met werken. Daarom moet er ook een besluit worden genomen over of er rekening moet worden gehouden met de gevolgen van inflatie. Als sociale partners de gewenste pensioenambitie hebben bepaald, kunnen wij als pensioenfonds uitrekenen welke premie daarbij past. Misschien moet de pensioenambitie wel worden bijgesteld. Of moeten sociale partners besluiten de premie aan te passen.
Ook de premie en risico's bepalen
Er is dus een wisselwerking tussen ambitie en premie. Maar sociale partners moeten zich ook afvragen hoeveel zekerheid zij willen dat de pensioenambitie wordt gehaald. Of andersom geredeneerd: welk risico acceptabel is dat de ambitie onverhoopt niet wordt gehaald. Die 'risicobereidheid' bepaalt voor een belangrijk deel hoe de pensioenpremies worden belegd. Het pensioenresultaat is immers afhankelijk van de premie die wordt ingelegd en van de beleggingsrendementen. De samenhang tussen ambitie, premie en risico drukken we uit in de pensioendriehoek.
Helpen bij het bepalen van de risicobereidheid
Hoe voorzichtiger er wordt belegd, hoe meer premie nodig is om een bepaalde ambitie te bereiken. Hoe meer beleggingsrisico, hoe lager de premie kan zijn. De keerzijde van extra risico is een grotere kans dat de opbrengst van beleggingen tegenvalt, en dus ook een grotere kans dat het pensioen tegenvalt. De pensioenambitie die sociale partners nastreven, hangt dus af van de premie die zij willen betalen en hun risicobereidheid. Hoeveel risico werknemers en gepensioneerden bereid zijn te nemen, onderzoekt PNO Media ten minste een keer in de vijf jaar. Ook in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel zullen wij zo’n risicobereidheidsonderzoek uitvoeren om sociale partners te helpen.
Beleggen in het nieuwe stelsel
Bekijk onze video over beleggen volgens life cycles en hoe beleggen in de nieuwe regelingen in zijn werk gaat.
Maar PNO Media doet meer
Sociale partners hebben dus een grote verantwoordelijkheid. Ten eerste moeten zij aan de slag met het vaststellen van de pensioenambitie. Op basis van toekomstscenario’s bepalen zij of die pensioenambitie haalbaar is met de gewenste premiehoogte. En wat de kans is dat de pensioenambitie niet wordt gehaald. Maar ook of de risico’s die daarbij genomen moeten worden passen bij de risicobereidheid van hun achterban (werknemers en gepensioneerden). Dit is een ingewikkelde afweging.
Gelukkig staan de sociale partners in de creatieve en digitale sector er niet alleen voor. Zo kan PNO Media op verzoek een set toekomstscenario’s aanleveren en die voor hen doorrekenen. Belangstelling? Neem contact met ons op om uw wensen in kaart te brengen.