Verantwoord beleggen in de praktijk

Als deelnemer van PNO Media bent u indirect aandeelhouder van de bedrijven waarin we beleggen. Met ondernemingen die volgens ons onvoldoende bijdragen aan een betere wereld, gaan we in gesprek. Dat noemen we ook wel ‘engagement’. 

Om effectief te zijn helpt het als we samenwerken. Samen staan we sterk(er). PNO Media werkt voor de uitvoering van de beleggingen daarom samen met Hermes EOS. Deze internationale dienstverlener voert namens PNO Media dialogen met bedrijven waarin we beleggen. Op die manier willen we hun gedrag positief veranderen. We laten daarvan hierna enkele voorbeelden zien.

Aandacht voor milieu en arbeidsomstandigheden

Petróleos Mexicanos (Pemex)

Pemex is de Mexicaanse staatsoliemaatschappij en nummer 8 op de ranglijst van grootste olieproducenten ter wereld. Hermes EOS was bezorgd over de frequentie van olie- en gaslekken en dodelijke arbeidsongevallen. Hermes drong bij Pemex aan op toepassing van de best bekende werkwijze voor milieu en arbeidsomstandigheden in de oliesector. Pemex publiceerde daaropvolgend voor het eerst doelen voor arbeidsveiligheid en beloofde CO2 emissies met 25% te verlagen voor 2021. Hermes blijft engagement uitvoeren om het bereiken van de gestelde doelen te volgen.

Beloning/benoeming management en arbeidsomstandigheden

Infosys

Infosys is een groot IT-bedrijf in India. Omdat aandeelhouders bezorgd waren over de salarisverhoging van de directeur, zette Hermes EOS druk op Infosys om meer transparantie over beloning en opvolgingsbeleid. Infosys publiceert sindsdien een gedetailleerd beloningsrapport voor de top van het bedrijf. Hermes blijft aandringen op toepassing van de best bekende werkwijze voor transparantie over beloning en opvolging in de sector. Daarnaast is Hermes bij Infosys gestart met engagement over gezondheid en veiligheid voor de werknemers.

Tegengaan corruptie, onafhankelijke directie en mensenrechten

Shinhan Financial Group

Shinhan is een Zuid-Koreaanse financiële instelling, gericht op bank- en verzekeringsactiviteiten. Het bedrijf werd geconfronteerd met een reeks beschuldigingen van fraude en corruptie. Hermes EOS drong aan op meer transparantie en benoeming van externe directeuren. Daarnaast adviseerde Hermes het “Guiding Principles” rapporteringsframework van de Verenigde Naties (GPUN) voor de verbetering van het mensenrechtenbeleid. Het bedrijf maakt nu gecontroleerde financiële cijfers bekend voor de AvA (aandeelhoudersvergadering), heeft zijn opvolgingsplanning verbeterd en nieuw beleid geïntroduceerd om ethisch gedrag te bevorderen. Het VN framework voor mensenrechten wordt toegepast.

Diversiteit en onafhankelijkheid directie, belang aandeelhouders

Panasonic

Panasonic is wereldwijd een van de grootste fabrikanten van elektronische producten. Het bedrijf had een grote directie, geheel bestaand uit Japanse mannen, zonder onafhankelijke leden. Deze directie had bovendien een verdedigingsconstructie ingebouwd tegen overname (“gifpil”) en bleef deze vernieuwen zonder voorafgaande aandeelhoudersstemming. Hermes EOS adviseerde onafhankelijke directieleden, vergroting van de diversiteit en uitte zorgen over de gifpil. Panasonic heeft sindsdien de directie verkleind, twee onafhankelijke directeuren benoemd, waarvan een vrouw, en het besluit aangekondigd om de gifpil te beëindigen.

Het laatste nieuws

Nieuwe PNO Werkgeversportal

Actueel maandag 6 februari 2023

Begin februari is de nieuwe PNO Werkgeversportal gelanceerd. Er is vanaf nu één portal voor zowel DB als DC pensioenregelingen.

Bekijk bericht

Doe mee aan onderzoek over risicobereidheid

Actueel maandag 23 januari 2023

PNO Media doet onderzoek naar de verwachtingen over uw pensioen en de risico's die u …

Bekijk bericht

Premies 2023 nagenoeg gelijk gebleven en wel indexatie

Actueel woensdag 18 januari 2023

De pensioenpremie voor middelloonregelingen bij PNO Media is nagenoeg gelijk gebleven. De gemiddelde pensioenpremie op …

Bekijk bericht

Dekkingsgraad december 115,9%

Financieel vrijdag 13 januari 2023

PNO Media had december een actuele dekkingsgraad van 115,9%, en een beleidsdekkingsgraad van 121,0% (voorlopige …

Bekijk bericht