Bel ons op: 035 702 34 56

Meet Up 10 november 2022

Wel of niet kiezen voor het transitie-FTK

Op 10 november 2022 vond een Meet up plaats voor de sociale partners betrokken bij de publieke omroepen, ICK sector, Film & bioscopen, Pensioenraad en aangesloten werkgevers die zelf besluiten moeten nemen over hun nieuwe pensioenregeling en het bestuur van PNO Media. 

Tijdens deze bijeenkomst heeft Heleen Sallé (bestuursadvisering MPD) het transitie FTK (financieel toetsingskader) in relatie tot invaren van bestaande pensioenrechten van deelnemers naar het nieuwe pensioenstelsel toegelicht. 

Heeft u deze bijeenkomst gemist, of wilt u de presentatie nalezen? Download de pdf hieronder.

 Presentatie Meet up 10 november 2022

Transitie-FTK: voor- en nadelen en gevolgen

Pensioenfondsen moeten besluiten of zij vanaf 2023 gebruik willen maken van het transitie-FTK (Financieel ToetsingsKader). Dit is onderdeel van de Wet toekomst pensioenen die onder meer de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel regelt. Tot die overstap geldt een overbruggingsperiode met soepelere regels (het kader) voor verhogen en verlagen van de pensioenen.

Ook PNO Media staat voor de keuze van het wel of niet toepassen van het transitie-FTK. Die keuze is nu in beeld omdat sociale partners de intentie hebben uitgesproken bestaande pensioenaanspraken en -uitkeringen te willen meenemen naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat proces noemen we ook wel 'invaren'. Kiezen voor het transitie-FTK is op het eerste gezicht logisch, omdat de pensioenen daarmee eerder geïndexeerd mogen worden. Maar er zit ook een andere kant aan de medaille. Pensioenen kunnen ook eerder worden verlaagd én de keuze heeft gevolgen voor (de verdeling van) het vermogen en het invaren. 

Tijdens de Meet Up op 10 november lichtten wij u de voor- en nadelen van het transitie-FTK uitgebreid toe. Zodat u weet welke effecten het kan hebben op de pensioenen van (ex-)werknemers en pensioengerechtigden en werkgevers in de creatieve en digitale sector. 

Meet up serie

Ter voorbereiding op de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel organiseren wij in 2022 een serie Meet Ups. Tijdens deze bijeenkomsten helpen wij u keuzes te maken en zetten wij gezamenlijk stappen vooruit. 

 

Afbeelding: 10 november 2022, Muziekcentrum van de omroep (Hilversum), foto Christine van Blitterswijk

Contact

Heeft u vragen over het nieuwe pensioenstelsel? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder.