Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Pensioenfondsen zijn duur

Opinie vrijdag 20 mei 2022

Veel mensen denken dat een pensioenfonds zoals PNO Media duur is. En dat wel een kwart van elke euro in hun pensioenpot op gaat aan kosten. Dat is niet waar.

PNO Media is een stichting zonder winstoogmerk. En we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden.

Deze kosten maken we

Voor zo’n 65.000 mensen in de creatieve en digitale sector regelen wij hun pensioen. Eind 2021 hadden zij 8 miljard euro aan pensioen bij elkaar gespaard. Van elke gespaarde euro geven wij minder dan 1 cent uit aan kosten. Dankzij onze omvang kunnen we de kosten relatief laag houden. Meer hierover leest u op de pagina ‘Deze kosten maken we’. Maar er zijn meer voordelen van samen pensioen opbouwen in een pensioenfonds.

Ik kan beter zelf sparen

Vind jij ook dat je beter zelf kunt sparen voor je pensioen. Realiseer je dan dat de pensioenpremie op de bank zetten, je een veel lager pensioen oplevert. Het grootste deel van je pensioen komt uit rendement omdat we je pensioenpremie beleggen. En het is maar de vraag of je een hoger rendement haalt dan wij als je zelf je pensioenpremie belegt. In elk geval loop je veel meer risico. Over de afgelopen 10 jaar behaalden we een gemiddeld rendement van 8,5% per jaar.

Zelf verzekeren is duur

Een pensioenregeling bij PNO Media regelt niet alleen een inkomen voor na je pensioneren, maar ook een uitkering voor je nabestaanden. En word je arbeidsongeschikt? Dan blijf je bij ons pensioen opbouwen. De premie daarvoor wordt gewoon doorbetaald. Bovendien krijg je in de meeste gevallen een uitkering van ons als je arbeidsongeschikt wordt. Als je jouw pensioen zelf regelt, moet je jezelf individueel verzekeren voor overlijden en arbeidsongeschiktheid. En dat is duur.

Natuurlijk kan het altijd beter. Maar bij een pensioenfonds als PNO Media is je pensioen collectief goed geregeld. Het is niet gemakkelijk om zelf je pensioenpremie te beleggen en dezelfde rendementen te behalen tegen zulke lage kosten.

Naar het overzicht