Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Wet toekomst pensioenen naar Tweede Kamer

Actueel dinsdag 5 april 2022

Minister Schouten heeft de Wet toekomst pensioenen (Wtp) naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarmee is de volgende stap gezet naar de aanpassing van ons pensioenstelsel.

Ook al is ons pensioen in Nederland goed geregeld, er moet een aantal problemen worden opgelost.

Dit is waarom een nieuw stelsel nodig is

Allereerst kunnen de pensioenen momenteel vaak niet meestijgen met de prijzen, ook niet als het economisch goed gaat. De huidige regels van de overheid en De Nederlandsche Bank laten dat niet toe. Een ander probleem is dat jongeren nu nog te veel betalen voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele leven bij 1 pensioenfonds een pensioen hebt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd weggaan bij een pensioenfonds of zzp’er worden.

Het nieuwe stelsel lost dit op

De regels in het nieuwe pensioenstelsel zorgen ervoor dat de pensioenen eerder omhoog gaan als het economisch goed gaat. Ze gaan ook eerder omlaag als het economisch slechter gaat. Je pensioen beweegt dus meer mee met de economie. Ook wordt pensioen eerlijker: jong en oud krijgen het pensioen waarvoor ze (samen met hun werkgever) betalen.

Verhoging van de pensioenen komt in zicht

Werknemers en gepensioneerden wachten al lang op indexatie. Met name in tijden van grote prijsstijgingen is het uitblijven daarvan erg vervelend. In de aanloop naar de nieuwe pensioenwet wordt per 1 juli de grens voor pensioenverhoging (indexatie) in 2022 waarschijnlijk verlaagd. Pensioenfondsen mogen dan, onder strenge voorwaarden, een pensioenverhoging toekennen als zowel de actuele als de beleidsdekkingsgraad van het fonds meer dan 105% bedraagt (nu is dat nog 110%).

PNO Media vindt het een goede zaak dat de nieuwe wet indexatie eerder toestaat. Het bestuur zal bij het besluit of van de soepelere regels gebruik wordt gemaakt de belangen van alle deelnemers, jong en oud, afwegen.

Wil je meer weten over het nieuwe pensioenstelsel en wat dit betekent voor je pensioen? Kijk dan hier op onze website.

Naar het overzicht