Nieuw pensioenstelsel

Kabinet, werkgevers en werknemers sloten vorig jaar een pensioenakkoord. Dat akkoord gaat gevolgen hebben voor uw pensioen.

AOW-leeftijd stijgt minder snel

Er zijn afspraken gemaakt over een minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd. Op de website van SVB kunt u zien hoe hoog uw AOW-leeftijd is.

Een nieuw pensioenstelsel

Het huidige pensioenstelsel past niet goed meer bij de tijd waarin we nu leven. De video van de Rijksoverheid hieronder legt uit waarom het aan vernieuwing toe is.

 Veel gestelde vragen

We hebben een aantal vragen en antwoorden over het nieuwe pensioenstelsel voor u op een rijtje gezet.

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Ook al is ons pensioen in Nederland goed geregeld, er moet een aantal problemen worden opgelost. Allereerst kunnen de pensioenen momenteel vaak niet meestijgen met de prijzen, ook niet als het economisch goed gaat. De huidige regels van de overheid en De Nederlandsche Bank laten dat vaak niet toe. Een ander probleem is dat jongeren nu nog te veel betalen voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele leven bij een pensioenfonds een pensioen hebt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd weggaan bij een pensioenfonds of zzp’er worden.

Het nieuwe pensioenstelsel lost de problemen op?

Ja. De nieuwe regels zorgen ervoor dat pensioen eerder omhoog gaat als het economisch goed gaat. Het gaat ook eerder omlaag als het economisch slechter gaat. Je pensioen beweegt dus mee met de economie. Ook wordt pensioen eerlijker: jong en oud krijgen het pensioen waarvoor ze (samen met hun werkgever) betalen.

Wat verandert er niet?

Pensioen blijven we samen regelen. Werkgevers en werknemers zetten beide geld opzij voor pensioen. En gaat het niet goed met de economie? Dan vangen we dat samen op. Iedereen krijgt pensioen zolang hij of zij leeft. Een groot deel van het pensioen bestaat uit de AOW, een uitkering van de overheid. Daaraan verandert nu niets. Wel zijn er afspraken gemaakt over een minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd.

Wanneer gaat het nieuwe pensioenstelsel in?

Het pensioenstelsel wordt uiterlijk 1 januari 2026 ingevoerd. De weg daarnaartoe ziet er nu zo uit:
2021: Wetsvoorstel voor Tweede Kamer. Als wet door de Eerste en Tweede Kamer is goedgekeurd, gaat de nieuwe pensioenwet in. Het kabinet koerst nog steeds op een ingangsdatum van 1 januari 2022.
2022-2023: Werkgevers en werknemers in de creatieve en digitale sector maken afspraken met elkaar over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Pensioenfondsen zoals PNO Media zorgen er vervolgens voor dat zij de nieuwe pensioenregeling invoeren.
2024-2026: Uiterlijk 1 januari 2026 moeten pensioenfondsen klaar zijn om de nieuwe pensioenregeling in te voeren. Maar eerder kan dus ook. Vanaf dat moment kunt u zien wat de nieuwe pensioenregeling voor uw pensioen betekent.

Wat ga ik (nu ik nog geen pensioen krijg) hiervan merken?

Zodra we de nieuwe regels gaan toepassen, maken we (minstens een keer per jaar) een inschatting van het pensioen dat je later krijgt. Die inschatting wisselt steeds. Ieder jaar bepalen we:
- hoeveel geld er in je pensioenpot zit
- hoe de economie het naar verwachting de komende jaren gaat doen
- hoe oud mensen gemiddeld worden. Hoe langer mensen leven, hoe langer mensen pensioen krijgen
PNO Media rekent je pensioenpot elk jaar om naar een pensioen dat je kunt verwachten. Omdat het bedrag in je pot wisselt, gaat ook de uitkomst van die berekening elk jaar omhoog of omlaag. De inschatting van je pensioen schommelt dus ieder jaar.

Mag ik zelf beslissen wat ik met mijn pensioenpot doe?

Nee. We laten je pensioenpot zien als een bedrag. Het bedrag geeft aan hoeveel geld er voor jouw pensioen beschikbaar is. Wel mag je straks – op het moment dat je je pensioen laat ingaan - 10% van je pensioenpot in één keer uit laten keren. Het pensioen dat je daarna iedere maand krijgt, wordt daardoor lager.

Wat ga ik (als gepensioneerde) merken van de nieuwe regels?

Zodra we de nieuwe regels gaan toepassen, berekenen we ieder jaar het pensioen dat u dat jaar krijgt. De hoogte van uw pensioen zal elk jaar (iets) anders zijn. We proberen de schommelingen in uw pensioen zo klein mogelijk te houden. Ieder jaar bepalen we:
- hoeveel geld er in uw pensioenpot zit
- hoe de economie het naar verwachting de komende jaren gaat doen
- hoe oud mensen gemiddeld worden. Hoe langer mensen leven, hoe langer mensen pensioen krijgen
- met hoeveel uw pensioenpot wordt aangevuld. We moeten er immers voor zorgen dat u levenslang een pensioen krijgt.
PNO Media rekent uw pensioenpot elk jaar om naar een pensioen. Omdat het bedrag in de pot wisselt, gaat ook de uitkomst van die berekening elk jaar omhoog of omlaag. Uw pensioen schommelt dus ieder jaar. Wel proberen we die schommelingen zo klein mogelijk te houden.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Via deze pagina houden we u op de hoogte van ontwikkelingen rondom het nieuwe pensioenstelsel. Dat doen we ook via onze e-nieuwsbrief. Aanmelden daarvoor kunt u via MijnPNO.

MijnPNO

Het laatste nieuws

Dekkingsgraad maart 102,7%

Financieel vrijdag 16 april 2021

PNO Media had eind maart een actuele dekkingsgraad van 102,7%, en een beleidsdekkingsgraad van 92,5%.

Bekijk bericht

Krijg ik een uitkering bij arbeidsongeschiktheid?

Actueel woensdag 14 april 2021

Als u door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, blijft u bij ons …

Bekijk bericht

PNO Media actualiseert herstelplan

Financieel woensdag 7 april 2021

Omdat de beleidsdekkingsgraad van PNO Media eind 2020 lager was dan de vereiste dekkingsgraad, hebben …

Bekijk bericht

Dekkingsgraad februari 99,4%

Financieel vrijdag 12 maart 2021

PNO Media had eind februari een actuele dekkingsgraad van 99,4%, en een beleidsdekkingsgraad van 91,1%.

Bekijk bericht