Indexatie

Het is belangrijk uw pensioen waardevast te houden, zodat het in de toekomst evenveel waard is als nu. Dat moet ook wel, als u zich bedenkt dat geld met het verloop der jaren minder waard wordt (inflatie). U merkt het uitblijven van een indexatie dus meteen in uw portemonnee. PNO Media probeert ieder jaar uw pensioenuitkering te verhogen. Dit noemen we indexatie.

Het bestuur besluit jaarlijks of uw pensioenuitkering kan worden verhoogd. Dit kan als de dekkingsgraad hoger is dan 110%. Met name de laatste jaren lukt het niet de indexatieambitie waar te maken. Ook de eerstkomende jaren kunnen wij de pensioenen naar verwachting niet verhogen. Overigens is het toekennen van een indexatie niet alleen afhankelijk van de financiële positie van het pensioenfonds, maar ook van de wettelijke regels.

Het indexatiebeleid is uitgebreid beschreven in het PNO Pensioenreglement. U vindt het reglement als u inlogt op MijnPNO. Daar vindt u ook uw actuele pensioengegevens. Bovendien kunt u met onze pensioenplanner Op Koers de gevolgen van het niet doorgaan van indexatie voor uw financiële situatie na pensioneren in kaart brengen.

Naar MijnPNO

Meer weten?

Ga naar ons Pensioenreglement of lees de brochure Hoe zeker is uw pensioen?

Maandelijks publiceren wij onze actuele dekkingsgraad als nieuwsbericht of bekijk ons kwartaalbericht. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Veelgestelde vragen

 • Waardoor is de dekkingsgraad laag?

  Dat komt vooral door de lage rente. Pensioenfondsen moeten de rente gebruiken om uit te rekenen hoeveel geld ze opzij moeten zetten om de pensioenen nu en in de verre toekomst te kunnen uitkeren. Is die zogeheten ‘rekenrente’ laag, dan moeten we meer geld in kas houden om aan onze verplichtingen aan u te kunnen voldoen. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer van het geld dat we in ons bezit hebben en onze pensioenverplichtingen. Een lage rente heeft dus een negatieve invloed op de dekkingsgraad.


  Benieuwd naar onze actuele dekkingsgraad? Ga naar het laatste maandbericht.

 • Is pensioenverlaging onderdeel van het herstelplan?

  Nee, de pensioenen hoeven in 2021 niet te worden verlaagd. Is de actuele dekkingsgraad aan het eind van 2021 lager dan 93%, dan moet PNO Media - volgens de huidige wetgeving - uw pensioen in 2022 verlagen.

  Ons huidige pensioenvermogen is kleiner dan onze pensioenverplichtingen. De eerstkomende jaren blijft er daarom een aanzienlijke kans bestaan op een verlaging van de pensioenen. 

  Bekijk ons laatste kwartaalbericht voor meer informatie over onze dekkingsgraad.

 • Wanneer is indexatie van mijn pensioen mogelijk?

  In het herstelplan 2020 gaan we ervan uit dat we in 2024 een beleidsdekkingsgraad van 110% bereiken. Deze grens is van belang omdat hierboven een begin kan worden gemaakt met de indexatie van de pensioenen.

  Lees hier meer over het indexeren van uw pensioen.
  Dit is ons herstelplan.

 • Wat is de dekkingsgraad van PNO Media?

  Wij streven ernaar de dekkingsgraad iedere maand op de 11e werkdag te publiceren. Bekijk onze financiële nieuwsberichten.

Bekijk alle vragen

Heeft u uw antwoord niet kunnen vinden? Neem dan gerust contact met ons op

Contact opnemen Bel 035 702 34 56

Het laatste nieuws

Nederland heeft een-na-beste pensioenstelsel ter wereld!

Actueel woensdag 20 oktober 2021

Het Nederlandse pensioenstelstel is volgens adviesbureau Mercer nóg beter dan vorig jaar en het een-na-beste ter wereld. IJsland is ons …

Bekijk bericht

Dekkingsgraad september 107,2%

Financieel vrijdag 15 oktober 2021

PNO Media had eind september een actuele dekkingsgraad van 107,2%, en een beleidsdekkingsgraad van 100,7%.

Bekijk bericht

Nog weinig vertrouwen in nieuw pensioenstelsel

Actueel woensdag 6 oktober 2021

De helft van de mensen die pensioen opbouwen of een pensioenuitkering ontvangen van PNO Media …

Bekijk bericht

Dekkingsgraad augustus 105,6%

Financieel woensdag 15 september 2021

PNO Media had eind augustus een actuele dekkingsgraad van 105,6%, en een beleidsdekkingsgraad van 99,4%.

Bekijk bericht