Ga naar Op Koers

Ligt u op schema met uw pensioenopbouw?

Check het nu!

Nieuwsbrief

Het laatste pensioennieuws ontvangen? Log in op MijnPNO en geef bij uw persoonlijke gegevens aan dat u onze e-nieuwsbrief wilt ontvangen. 

Direct naar MijnPNO

Invoering pensioenuitkering ineens schuift jaar op

Pensioentips Actueel maandag 18 januari 2021

Gepensioneerden krijgen pas in 2023 de mogelijkheid om bij pensionering een bedrag van 10% ineens op te nemen. En niet al in 2022.

Het in één keer opnemen van een deel van de pensioenuitkering is onderdeel van het pensioenakkoord. In PNO In Beeld, dat je in december van ons per post ontving, staat dat deze mogelijkheid vermoedelijk al in 2022 start. Dat wordt dus een jaar later.

Vrij besteedbaar bedrag heeft fiscale nadelen

Het idee is een uitkering van een bedrag ineens van maximaal 10% van het pensioenkapitaal op pensioeningangsdatum. Het opnemen van zo’n bedrag biedt de deelnemer meer flexibiliteit in het benutten van het pensioenvermogen. Het bedrag is vrij besteedbaar. Er kleefden echter ook fiscale nadelen aan deze nieuwe regeling: deelnemers zouden geconfronteerd kunnen worden met extra belastingdruk.

Eerste Kamer wil oplossing voor problemen 

Om dat te voorkomen is op het laatste moment door de minister een ingrijpende wijziging doorgevoerd in de regeling. Juist deze wijziging maakt de regeling extra complex en lastig uitvoerbaar. De Eerste Kamer wil dat minister Koolmees een nieuwe wetswijziging maakt die de uitvoeringsproblemen oplost. Hij stelt de mogelijkheid om een bedrag ineens op te nemen daarom met een jaar uit.

Via onze website en e-nieuwsbrief houden we je over dit onderwerp op de hoogte. Aanmelden voor de e-nieuwsbrief doe je via MijnPNO (kies voor: PNO Middelloonregeling). Om in te loggen heb je je DigiD nodig. MijnPNO is beveiligd omdat het je inzicht geeft in je persoonlijke pensioengegevens.

Naar het overzicht