Trouwen of samenwonen

Als u gaat samenwonen bent u mogelijk niet meer de enige die van uw inkomen afhankelijk is. Daarom is het goed om na te denken over dit scenario: Wat als één van de inkomens onverwachts wegvalt. Dan is het fijn als u iets heeft geregeld zodat uw nabestaanden goed achterblijven. Daarvoor bestaat er partnerpensioen en wezenpensioen.

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Als u trouwt of geregistreerde partners wordt, krijgt PNO Media automatisch bericht van de Basisregistratie Personen. Het is niet nodig ons te informeren.

Samenwonen? Laat het ons weten! 

Als u samenwoont of gaat samenwonen, krijgt PNO Media daarvan geen bericht. Als u wilt dat uw partner partnerpensioen ontvangt na uw overlijden, moet u uw partner bij ons aanmelden. Daarvoor kunt u het formulier Aanmelden partner gebruiken. Onderaan dit formulier leest u naar welk (e-mail)adres u het formulier kunt terugsturen. Ook een door uzelf opgestelde verklaring waarin staat dat u tenminste zes maanden een gemeenschappelijke huishouding voert, volstaat in dat geval.

Neemt u deel aan de PNO DC Life Cycle regeling? Dan is een formulier niet nodig en kunt u uw partner online aanmelden via MijnPNO.

Let op: als u trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen na uw pensioneren, dan kan uw partner geen aanspraak maken op partnerpensioen. U hoeft ons hierover dus niet te informeren.

Zo blijft er partnerpensioen verzekerd

Zolang u uw huidige dienstverband voortzet, blijft uw pensioenregeling zorgen voor een partner- en wezenpensioenuitkering voor uw nabestaanden in geval u overlijdt. Maar ook als u uit dienst of met pensioen gaat, kunt u ervoor zorgen dat er partnerpensioen verzekerd blijft. Bijvoorbeeld door een deel van het ouderdomspensioen uit te ruilen voor partnerpensioen. Hierdoor wordt het ouderdomspensioen wel lager. Bij PNO Media vindt deze uitruil standaard plaats bij uitdiensttreding en pensionering. Natuurlijk kunt u er ook van af zien.

Lees meer in deze brochure over de mogelijkheden van pensioen uitruilen.

Hoeveel partner-/wezenpensioen krijgen mijn nabestaanden?

Kijk via MijnPNO op uw actuele pensioenoverzicht en controleer hoeveel partner- en wezenpensioen uw nabestaanden ontvangen in geval u overlijdt. Op uw pensioenoverzicht ziet u ook of uw partner bij ons bekend is. 

MijnPNO

Relevante onderwerpen

Scheiden

Scheiden

Veelgestelde vragen

 • Ik bouw pensioen op in een middelloonregeling. Waar heeft mijn partner recht op als ik overlijd?

  Als u getrouwd bent of geregistreerde partners, dan heeft uw partner recht op partnerpensioen als u overlijdt. Dat is ook het geval als u samenwoont en u uw partner voor partnerpensioen heeft aangemeld bij PNO Media.

  Uw nabestaanden hoeven uw overlijden niet aan ons door te geven. Wij krijgen dit bericht van de Basisregistratie Personen, behalve als u in het buitenland woont.

  Het partnerpensioen voor uw partner of echtgenoot gaat in op de eerste dag van de maand na uw overlijden. Het partnerpensioen keren we uit totdat uw partner zelf overlijdt. Wilt u weten hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt na uw overlijden? Ga dan naar MijnPNO en bekijk uw digitale pensioenoverzicht.

 • Waar hebben mijn kinderen recht op als ik overlijd?

  Als u overlijdt, krijgen uw kinderen tot hun 21e jaar wezenpensioen. Op MijnPNO ziet u hoeveel dat is. Ook pleeg- en stiefkinderen komen in aanmerking voor wezenpensioen. Voor hen geldt dat we na uw overlijden nagaan of ze in aanmerking komen voor een wezenpensioen. Zo moeten zij binnen 4 weken na de start van de verzorging of uw overlijden bij ons zijn aangemeld. Voor kinderen die ouderloos zijn, wordt het wezenpensioen verdubbeld. 

 • Wat is een tijdelijk partnerpensioen?

  Tijdelijk partnerpensioen is een aanvulling op het partnerpensioen dat uw partner ontvangt na uw overlijden. Het is een extra uitkering totdat uw partner AOW van de overheid ontvangt.

   

  Let op: Niet al onze pensioenregelingen bieden tijdelijk partnerpensioen. Ook is er geen tijdelijk partnerpensioen voor uw partner als u overlijdt op een moment dat u niet meer werkzaam bent bij een bij ons aangesloten werkgever en dus geen pensioenpremie meer aan ons betaalt.

   

  Wilt u weten of uw partner recht heeft op tijdelijk partnerpensioen na uw overlijden? Ga dan naar Pensioen 1-2-3 op MijnPNO.

 • Wat is bijzonder partnerpensioen?

  Bijzonder partnerpensioen is partnerpensioen voor uw ex-partner dat hij/ zij eventueel ontvangt na uw overlijden. Uw ex-partner houdt bij een scheiding recht op dat deel van het partnerpensioen dat u vóór en tijdens uw verbintenis heeft opgebouwd.

  Over de hoogte van het bijzonder partnerpensioen worden u en uw ex-partner schriftelijk geïnformeerd. Dit doen wij nadat wij bericht hebben gehad van de beëindiging van de relatie.

  Lees meer over scheiden en pensioen.

 • Wat is partnerpensioen?

  Partnerpensioen is een uitkering voor uw partner als u overlijdt. Wilt u weten hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt als u overlijdt? Ga dan naar MijnPNO en bekijk uw pensioenoverzicht.

Bekijk alle vragen

Heeft u uw antwoord niet kunnen vinden? Neem dan gerust contact met ons op

Contact opnemen Bel 035 702 34 56

Het laatste nieuws

Nederland heeft een-na-beste pensioenstelsel ter wereld!

Actueel woensdag 20 oktober 2021

Het Nederlandse pensioenstelstel is volgens adviesbureau Mercer nóg beter dan vorig jaar en het een-na-beste ter wereld. IJsland is ons …

Bekijk bericht

Dekkingsgraad september 107,2%

Financieel vrijdag 15 oktober 2021

PNO Media had eind september een actuele dekkingsgraad van 107,2%, en een beleidsdekkingsgraad van 100,7%.

Bekijk bericht

Nog weinig vertrouwen in nieuw pensioenstelsel

Actueel woensdag 6 oktober 2021

De helft van de mensen die pensioen opbouwen of een pensioenuitkering ontvangen van PNO Media …

Bekijk bericht

Dekkingsgraad augustus 105,6%

Financieel woensdag 15 september 2021

PNO Media had eind augustus een actuele dekkingsgraad van 105,6%, en een beleidsdekkingsgraad van 99,4%.

Bekijk bericht