Minder werken

Weet u wat er gebeurt met uw pensioen als u minder gaat werken? Veel hangt af van uw situatie; wijzigt uw arbeidscontract, is er sprake van ‘demotie’, neemt u verlof op, wordt u arbeidsongeschikt of gaat u gaat u alvast een stukje met pensioen? Ook zijn er enkele regelingen mogelijk buiten uw pensioen om.

U bouwt minder pensioen op

Hoeveel pensioen u opbouwt, hangt af van uw salaris. Als u minder gaat werken, krijgt u meestal minder salaris en gaat u ook minder pensioen opbouwen. Als u meer gaat werken en u krijgt meer salaris, bouwt u juist meer pensioen op.

Minder contracturen

Uw werkgever geeft aan ons door dat u minder uren gaat werken. Als u minder salaris ontvangt, bouwt u ook minder pensioen op. Het verschil kunt zelf aanvullen door het pensioen vrijwillig voort te zetten. Dit betekent dat u zelf de pensioenpremie betaalt.

Demotie

Als u 58 jaar of ouder bent en in deeltijd gaat werken, dan is het mogelijk om de pensioenopbouw gelijk te houden. Samen met uw werkgever maakt u afspraken over ‘demotie’. U leest hierover meer in hoofdstuk 12.1 van uw pensioenreglement.

Verlof

U kunt verlof opnemen voor vakantie, de geboorte van een kind of omdat u meer tijd wilt voor uw kinderen. Dit zijn voorbeelden van 'wettelijk verlof'. Verlof voor een huwelijk of voor een verhuizing zijn voorbeelden van 'bijzonder (of buitengewoon) verlof'. Afspraken over wettelijk en bijzonder verlof zijn vastgelegd in uw cao of arbeidsovereenkomst.

Arbeidsongeschikt

Mogelijk is uw inkomen lager geworden door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Helaas zorgt dit er ook voor dat uw pensioenopbouw lager wordt.

Deeltijdpensioen

U blijft gewoon in dienst bij uw werkgever, maar u gaat een aantal uren per week minder werken. De overige uren gaat u met pensioen. Doordat u minder werkt, daalt uw salaris. Het (gedeeltelijk) ingegane pensioen vangt het grootste stuk van deze inkomensdaling op. Lees hierover meer in onze brochure: Pensioen op maat met 4 pensioenkeuzes (pdf).

Regelingen buiten pensioen om

Generatiepact: Met de 80-90-100 regeling gaat u minder werken en levert u een klein beetje salaris in, maar zonder minder pensioen op te bouwen. Deze regeling moet er voor zorgen dat oudere werknemers, die steeds langer moeten doorwerken, in staat zijn om hun pensioendatum te halen.
Vraag uw werkgever om meer informatie en check uw cao. Of kijk op de website van de Rijksoverheid
De Regeling Vervroegde Uitkering (RVU): De RVU biedt de mogelijkheid om individueel afspraken te maken met de werkgever over vervroegd stoppen. Die moet wel akkoord gaan met de aanvraag. Nadert uw AOW-leeftijd, dan kunt u met deze regeling eerder stoppen met werken. Uw werkgever betaalt tot eind 2025 minder belasting over de uitkering die hij u betaalt tot uw AOW. Bespreek met uw werkgever de mogelijkheden voor deze regeling.
Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u minder werken en meer weten over een regeling die uw pensioen bij PNO Media raakt? Neem dan contact met ons op. Bespreek de regelingen die er zijn buiten uw pensioen om met een erkend financieel adviseur.

Het laatste nieuws

Dekkingsgraad augustus 121,7%

Financieel vrijdag 15 september 2023

PNO Media had eind augustus een actuele dekkingsgraad van 121,7%, en een beleidsdekkingsgraad van 119,7%.

Bekijk bericht

Waarom nieuwe regels voor pensioen?

Pensioentips woensdag 16 augustus 2023

In het nieuwe pensioenstelsel blijft veel hetzelfde: het ouderdomspensioen blijft levenslang, werkgevers en werknemers leggen …

Bekijk bericht

Maak kennis met Crea & Digi

Actueel maandag 17 juli 2023

Crea is – vanzelfsprekend - de creatieve van de 2, denkt graag out of the …

Bekijk bericht

2022: slecht beleggingsjaar en tóch hogere pensioenen

Financieel dinsdag 27 juni 2023

De financiële positie van PNO Media is in 2022 duidelijk verbeterd. De actuele dekkingsgraad steeg …

Bekijk bericht