Bel ons op: 035 702 34 56

Minder werken

Weet u wat er gebeurt met uw pensioen als u minder gaat werken? Veel hangt af van uw situatie; wijzigt uw arbeidscontract, is er sprake van ‘demotie’, neemt u verlof op, wordt u arbeidsongeschikt of gaat u gaat u alvast een stukje met pensioen? Ook zijn er enkele regelingen mogelijk buiten uw pensioen om.

U bouwt minder pensioen op

Hoeveel pensioen u opbouwt, hangt af van uw salaris. Als u minder gaat werken, krijgt u meestal minder salaris en gaat u ook minder pensioen opbouwen. Als u meer gaat werken en u krijgt meer salaris, bouwt u juist meer pensioen op.

Minder contracturen

Uw werkgever geeft aan ons door dat u minder uren gaat werken. Als u minder salaris ontvangt, bouwt u ook minder pensioen op. Het verschil kunt zelf aanvullen door het pensioen vrijwillig voort te zetten. Dit betekent dat u zelf de pensioenpremie betaalt.

Demotie

Als u 58 jaar of ouder bent en in deeltijd gaat werken, dan is het mogelijk om de pensioenopbouw gelijk te houden. Samen met uw werkgever maakt u afspraken over ‘demotie’. U leest hierover meer in hoofdstuk 12.1 van uw pensioenreglement.

Verlof

U kunt verlof opnemen voor vakantie, de geboorte van een kind of omdat u meer tijd wilt voor uw kinderen. Dit zijn voorbeelden van 'wettelijk verlof'. Verlof voor een huwelijk of voor een verhuizing zijn voorbeelden van 'bijzonder (of buitengewoon) verlof'. Afspraken over wettelijk en bijzonder verlof zijn vastgelegd in uw cao of arbeidsovereenkomst.

Arbeidsongeschikt

Mogelijk is uw inkomen lager geworden door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Helaas zorgt dit er ook voor dat uw pensioenopbouw lager wordt.

Deeltijdpensioen

U blijft gewoon in dienst bij uw werkgever, maar u gaat een aantal uren per week minder werken. De overige uren gaat u met pensioen. Doordat u minder werkt, daalt uw salaris. Het (gedeeltelijk) ingegane pensioen vangt het grootste stuk van deze inkomensdaling op. Lees hierover meer in onze brochure: Pensioen op maat met 4 pensioenkeuzes (pdf).

Regelingen buiten pensioen om

U kunt in aanmerking komen voor aanvullende regelingen vanuit de overheid. Dat kan handig zijn als uw pensioenregeling bij PNO Media ergens niet (voldoende) in voorziet. 

Wilt u minder werken en meer weten over een regeling die uw pensioen bij PNO Media raakt? Neem dan contact met ons op. Bespreek de regelingen die er zijn buiten uw pensioen om met een erkend financieel adviseur.

Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?

Log in op MijnPNO en bekijk uw actuele pensioengegevens. 

MijnPNO

Relevante onderwerpen

Veelgestelde vragen

Het laatste nieuws

Dekkingsgraad mei 120,2%

Financieel vrijdag 14 juni 2024

PNO Media had eind mei een actuele dekkingsgraad van 120,2%, en een beleidsdekkingsgraad van 119,2%.

Bekijk bericht

Jaaroverzicht 2023: Wat kost je pensioen en wat levert het je op?

Actueel woensdag 12 juni 2024

De premies die je elke maand met je werkgever inlegt, beleggen we om je straks …

Bekijk bericht

Jaarverslag: het jaar 2023 in vogelvlucht

Financieel dinsdag 11 juni 2024

Vorig jaar behaalde PNO Media een beleggingsrendement van 8,3%. De financiële situatie was goed genoeg …

Bekijk bericht

Uniform pensioenoverzicht 2024: Wat u moet weten

Pensioentips woensdag 29 mei 2024

In juni krijgen alle mensen die pensioen opbouwen bij ons of al pensioen ontvangen hun …

Bekijk bericht