Bel ons op: 035 702 34 56

Scheiden

Scheiden of het beëindigen van uw geregistreerd partnerschap, hoeft u niet aan ons te melden. We krijgen hiervan automatisch bericht van de Basisregistratie Personen. Als u samenwoont en u beëindigt uw relatie, dan krijgen we daarvan geen bericht. U moet ons dan wel schriftelijk op de hoogte brengen. Dat kan via MijnPNO.

MijnPNO

Verdeling van het pensioen

Als u en uw partner uit elkaar gaan, is het verstandig om afspraken te maken over de verdeling van het pensioen dat u tijdens de relatie heeft opgebouwd. Bespreek dit met een echtscheidingsadvocaat of mediator. Doe dat vóór de echtscheiding definitief wordt. En geef de gemaakte afspraken aan ons door. 

Wanneer u niets doet

Wanneer u niets aan ons doorgeeft, ontvangt u zelf het volledige pensioen op uw pensioendatum. U moet dan zelf de afspraken over de verdeling van het pensioen met uw ex-partner nakomen en het afgesproken deel aan hem/haar betalen.

Wanneer u afspraken maakt

De afspraken die u maakt met uw ex-partner over de verdeling van het pensioen moet u binnen 2 jaar na de scheiding aan ons doorgeven. Gebruik hiervoor de informatie op de website van de Rijksoverheid.

Na 2 jaar valt uw aanvraag buiten de wettelijke termijn en kunnen we uw pensioen niet zomaar meer verdelen. 

Voorwaarden voor verdelen van pensioen

U kunt uw pensioen alleen verdelen als:

  • het tijdens de relatie (of te verdelen periode) bij PNO Media is opgebouwd. Hierbij geldt als relatie: huwelijk, geregistreerd partnerschap;
  • het deel van uw pensioen dat uw ex-partner ontvangt, hoger is dan € 592,51 bruto per jaar. Dit is wettelijk bepaald.

4 manieren om uw pensioen te verdelen

1. Standaardverdeling van pensioen

Dit is de regeling waar uw ex-partner vanuit de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps) recht op heeft. Het pensioen blijft op uw naam staan, maar u en uw ex-partner krijgen allebei 50% van uw pensioen dat u tijdens uw relatie (huwelijk of geregistreerd partnerschap) opbouwde. Uw ex-partner ontvangt dit 'verevende deel van uw pensioen' vanaf het moment dat u uw pensioen laat ingaan. 
Let op: Als u en uw ex-partner van deze regeling gebruikmaken en u kiest er in de toekomst voor om een deel van het pensioen als bedrag ineens te laten uitkeren, dan krijgt uw ex-partner tegelijk met u een evenredig ‘bedrag ineens’ voor het verevende pensioen.

Voorbeeld: U werkt al 20 jaar en heeft in die periode pensioen opgebouwd, maar bent 10 jaar getrouwd? Dan wordt het pensioen dat u in die 10 jaar heeft opgebouwd, verdeeld. U en uw ex-partner ontvangen daarvan beide 50%. Deze verdeling kunt u bij uw beide pensioenen (dat van u en van uw ex-partner) toepassen. Uw ex-partner krijgt de helft van uw pensioen, u krijgt de helft van het pensioen van uw ex-partner.

Kort de standaardverdeling op een rij:

  • Verdeling 50/50 (ieder krijgt 50% van uw pensioen).
  • Het pensioen voor uw ex-partner start tegelijk met uw pensioen.
  • Geldt voor het pensioen dat u opbouwde tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
  • Als u overlijdt, vervalt dit pensioen voor uw ex-partner. Hij/zij ontvangt dan nog wel bijzonder partnerpensioen (tenzij uw ex-partner hier afstand van doet).
  • Als uw ex-partner overlijdt, krijgt u het verdeelde pensioen weer terug. 
  • Omdat uw ex-partner hier bij de wet recht op heeft, is het niet nodig om dit in het scheidingsconvenant op te nemen. Voor uw eigen administratie kan dit wel handig zijn.
  • Deze verdeling van het pensioen regelt u met het formulier 'Mededeling van scheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen'. Dit formulier kunt u invullen en via MijnPNO naar ons opsturen.
     

    MijnPNO



2. Afwijkende verdeling van pensioen
U kiest een ander percentage dan de standaard 50/50 verdeling en/of de periode waarover het pensioen wilt verdelen is een andere dan die waarin u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. De periode waarover u verdeelt kan niet eindigen ná uw officiële scheidingsdatum. Het pensioen blijft op uw naam staan, maar een deel hiervan is bestemd voor uw ex-partner. Uw ex-partner ontvangt dit deel van uw pensioen als u uw eigen pensioen laat ingaan. Ook als u eerder of later dan uw AOW-leeftijd met pensioen gaat. De keuze voor een afwijkende verdeling maken u en uw ex-partner samen.
Let op: Als u en uw ex-partner van deze regeling gebruikmaken en u kiest er in de toekomst voor om een deel van het pensioen als bedrag ineens te laten uitkeren, dan krijgt uw ex-partner tegelijk met u een evenredig ‘bedrag ineens’ voor het verevende pensioen.


Voorbeeld: Deze verdeling kunt u bijvoorbeeld gebruiken als uw ex-partner minder werkte dan u, omdat hij/zij grotendeels voor de kinderen zorgde. Omdat u tijdens uw relatie meer gewerkt heeft en dus ook meer pensioen heeft opgebouwd dan uw ex-partner, kunt u er voor kiezen om hem/haar een groter deel van uw pensioen te geven. Ook kunt u de periode waarover u het pensioen wilt verdelen aanpassen aan de periode waarin u en uw ex-partner de kosten voor het huishouden deelden.

Kort de afwijkende verdeling op een rij:

  • Kiest u voor een afwijkende verdeling? Dan legt u deze afspraken vast in een scheidingsconvenant. Wij hebben een kopie van dit convenant nodig bij de verwerking van uw aanvraag.
  • Deze verdeling van het pensioen regelt u met het formulier 'Mededeling van scheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen'. Dit formulier kunt u invullen en via MijnPNO naar ons opsturen. Let op: stuur een kopie van het scheidingsconventant mee.
     

    MijnPNO



3. Verdeling volgens conversie

Uw pensioen wordt verdeeld en uw ex-partner krijgt een eigen ‘pensioenpotje’ bij PNO Media met het deel dat u aan uw ex-partner heeft afgestaan. Deze verdeling heet 'conversie'; het deel van het pensioen dat u afstaat, krijgt u niet meer terug, ook niet wanneer uw ex-partner overlijdt. Bij de andere verdelingen krijgt u dit deel wel terug wanneer uw ex-partner overlijdt.

Voorbeeld: Bij conversie wordt het pensioen van uw ex-partner onafhankelijk van uw pensioen. U kunt voor deze verdeling kiezen wanneer uw ex-partner (een stuk) ouder is dan u. Omdat uw ex-partner een eigen pensioenpotje krijgt, hoeft hij/zij niet meer te wachten tot u met pensioen gaat. Met conversie voorkomt u ook dat uw ex-partner pensioen ontvangt als hij/zij dat misschien nog helemaal niet nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat uw ex-partner (een stuk) jonger is dan u, nog werkt en salaris ontvangt. Bij conversie ontvangt uw ex-partner het pensioen wanneer hij/zij zélf de AOW-leeftijd bereikt (in plaats van wanneer u uw pensioen laat ingaan). 

Kort conversie op een rij: 

4. Niet verdelen
Wilt u uw pensioen liever voor uzelf houden? Kies dan voor niet verdelen. Uw ex-partner kan dan geen aanspraak maken op uw pensioen. Uw ex-partner heeft een wettelijk recht op een deel van uw pensioen, dus moet hier zelf vanaf zien. 

Kort niet verdelen op een rij:

Verdeling partnerpensioen

Tijdens uw huwelijk of een geregistreerd partnerschap had uw ex-partner mogelijk recht op partnerpensioen na uw overlijden. Dat is ook het geval als u samenwoonde en u uw partner voor partnerpensioen bij PNO Media had aangemeld.  Uw ex-partner houdt bij een scheiding recht op dat deel van het partnerpensioen dat u vóór en tijdens uw verbintenis heeft opgebouwd. Uw ex-partner ontvangt het bijzonder partnerpensioen als u overlijdt.
Uw ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. Daardoor kan het partnerpensioen ten gunste komen van een eventuele nieuwe partner of van uzelf. Als uw ex-partner afstand wil doen van het bijzonder partnerpensioen, dan moet u dit binnen 2 jaar na de scheidingsdatum aanvragen via MijnPNO.

MijnPNO

Wilt u weten hoeveel ouderdomspensioen en/of partnerpensioen uw huidige partner kan krijgen na uw overlijden? Ga ook dan naar MijnPNO.

MijnPNO

Relevante onderwerpen

Trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen

Veelgestelde vragen

  • Wat is bijzonder partnerpensioen?

    Bijzonder partnerpensioen is partnerpensioen voor uw ex-partner dat hij/ zij eventueel ontvangt na uw overlijden. Uw ex-partner houdt bij een scheiding recht op dat deel van het partnerpensioen dat u vóór en tijdens uw verbintenis heeft opgebouwd.

    Over de hoogte van het bijzonder partnerpensioen worden u en uw ex-partner schriftelijk geïnformeerd. Dit doen wij nadat wij bericht hebben gehad van de beëindiging van de relatie.

    Lees meer over scheiden en pensioen.

  • Wat is partnerpensioen?

    Partnerpensioen is een uitkering voor uw partner als u overlijdt. Wilt u weten hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt als u overlijdt? Ga dan naar MijnPNO en bekijk uw pensioenoverzicht.

Bekijk alle vragen

Heeft u uw antwoord niet kunnen vinden? Neem dan gerust contact met ons op

Contact opnemen Bel 035 702 34 56

Het laatste nieuws

Dekkingsgraad november 114,6%

Financieel maandag 16 december 2024

PNO Media had eind november een actuele dekkingsgraad van 114,6%, en een beleidsdekkingsgraad van 117,4%.

Bekijk bericht

Premies licht gedaald

Actueel Financieel zondag 15 december 2024

De pensioenpremie voor middelloonregelingen bij PNO Media daalt voor de meeste werkgevers licht. De gemiddelde …

Bekijk bericht

AOW-leeftijd blijft in 2025 gelijk op 67 jaar

Actueel maandag 9 december 2024

De AOW-leeftijd blijft in 2025 staan op 67 jaar. De afgelopen jaren is de AOW-leeftijd …

Bekijk bericht

Pas op met regels voor zzp’ers

Pensioentips Actueel vrijdag 6 december 2024

Per 1 januari 2025 gaat de overheid strenger handhaven op de zzp-wetgeving en met name …

Bekijk bericht