Scheiden
Als u gaat scheiden houdt uw ex-partner recht op een deel van het opgebouwde partnerpensioen. Dit is ook het geval als bij ons bekend is dat u samenwoonde en u uw relatie beëindigt. Het partnerpensioen voor uw ex-partner noemen we bijzonder partnerpensioen. Als sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, kan uw ex-partner ook aanspraak maken op een deel van uw opgebouwde ouderdomspensioen.
Wat moet ik doorgeven?
- Scheiden of het beëindigen van uw geregistreerd partnerschap, hoeft u niet aan ons te melden. We krijgen hiervan automatisch bericht van de Basisregistratie Personen.
- Als u samenwoont en u beëindigt uw relatie, dan krijgen we daarvan geen bericht. U moet ons dan wel schriftelijk op de hoogte brengen.
- Afspraken over de verdeling van het ouderdoms- en partnerpensioen moet u altijd tijdig aan ons melden. Maak hiervoor ook gebruik van de informatie van de Rijksoverheid.
Verdeling ouderdomspensioen
Geef afspraken - binnen twee jaar na de scheiding - door via MijnPNO.
Woonde u samen en beëindigt u de relatie, dan kunt u onderling afspraken maken over verdeling van het ouderdomspensioen in de tijd die u samen was. Dat hoeft echter niet. Kiest u hier toch voor, dan blijft PNO Media buiten een eventuele pensioenverdeling.
Na een scheiding kunt u het opgebouwde ouderdomspensioen verdelen volgens verevening en conversie.
Verevening
Bij verevening blijft het ouderdomspensioen voor u verzekerd. Uw ex-partner ontvangt een deel van uw ouderdomspensioen vanaf het moment dat u met pensioen gaat. Met uw ex-partner spreekt u af hoe u het ouderdomspensioen wilt verdelen.
Conversie
Bij conversie spreken u en uw ex-partner af dat het ouderdomspensioen én het partnerpensioen waar uw ex-partner recht op heeft, worden omgezet in één ouderdomspensioen voor uw ex-partner. Na conversie krijgt uw ex-partner dus een eigen pensioenrecht en is daardoor voor de uitkering niet meer afhankelijk van uw pensioendatum en overlijden.
Verdeling partnerpensioen
Uw ex-partner houdt bij een scheiding recht op dat deel van het partnerpensioen dat u vóór en tijdens uw verbintenis heeft opgebouwd. Ook als sprake was van samenwonen en uw ex-partner bij ons was aangemeld. Uw ex-partner ontvangt het bijzonder partnerpensioen als u overlijdt.
Uw ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. Daardoor kan het partnerpensioen ten gunste komen van een eventuele nieuwe partner of van uzelf. Als uw ex-partner afstand wil doen van het bijzonder partnerpensioen, dan moet u dit binnen 2 jaar na de scheidingsdatum aanvragen via MijnPNO.
Wilt u weten hoeveel ouderdomspensioen en/of partnerpensioen uw huidige partner kan krijgen na uw overlijden? Ga ook dan naar MijnPNO.