AOW leeftijd

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt uw AOW-uitkering. U krijgt een AOW-uitkering vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. De AOW-leeftijd hangt af van de levensverwachting.

Bent u geboren na 31 december 1959? Dan is uw AOW-leeftijd nog niet bekend. Maar deze is minimaal 67 jaar. Kijk ieder jaar in januari wat uw AOW-leeftijd is. De AOW-leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend. Kijk op de website van de SVB voor uw AOW-leeftijd.

AOW verandert

De overheid heeft de AOW-toeslag voor partners afgeschaft. Als u de AOW-leeftijd bereikt, en uw partner is jonger en heeft geen eigen inkomen, dan zult u het met zijn tweeën moeten doen met één AOW-uitkering plus uw pensioen. 

Let op bij tijdelijk partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen. Ontvangt u een tijdelijk partnerpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen? Dan keren wij deze tot uiterlijk de AOW-leeftijd uit. Ook de (premievrije) pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid loopt uiterlijk door tot de AOW-leeftijd. Een lagere AOW-leeftijd heeft dus automatisch als gevolg dat het tijdelijk partnerpensioen en het arbeidsongeschiktheidspensioen eerder stoppen.

Woont u in het buitenland?

Woont u in het buitenland, krijgt u (binnenkort) AOW en heeft u nog geen DigiD? Vraag uw DigiD aan via de website van de SVB.

Langer doorwerken?

De AOW leeftijd stijgt, maar dat betekent niet automatisch dat u langer moet doorwerken. AOW is slechts één van de drie onderdelen waaruit uw inkomen na pensioneren is opgebouwd. Er is ook een aanvullend ouderdomspensioen en u heeft mogelijk opgebouwd eigen vermogen.

Het ouderdomspensioen bouwt u automatisch op als u voor een werkgever werkt met een pensioenregeling. Eigen vermogen is het geld dat u zelf heeft gespaard.

Eerder stoppen?

Als u van plan bent om door te werken totdat u AOW krijgt, check dan of ook uw ouderdomspensioen op die datum ingaat. Als u met pensioen wilt voordat u AOW ontvangt, kijk dan vooruit. Uw totale te verwachten pensioen kunt u makkelijk inzien op mijnpensioenoverzicht.nl.

Eerder of later met pensioen?

Bekijk ook onze brochure Pensioen op maat voor de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer kan ik met pensioen?

  De standaard pensioenleeftijd bij PNO Media is 68 jaar. U kunt ervoor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan. Dat heeft gevolgen voor de hoogte van uw pensioenuitkering. Wilt u eerder of later met pensioen? Dan moet u dit minstens drie maanden voor uw gewenste pensioendatum schriftelijk aan ons doorgeven. Ook uw eventuele partner moet hiermee akkoord gaan. De financiële consequenties van deze keuzes kunt u uitrekenen met onze digitale pensioenplanners in MijnPNO. Uw AOW leeftijd vindt u op de website van Wijzer in geldzaken.

   

   

 • Ik word arbeidsongeschikt. Wat betekent dit voor mijn pensioen?

  U heeft bij ziekte gedurende 2 jaar recht op (volledige of gedeeltelijke) doorbetaling van het salaris door uw werkgever. Uw pensioenopbouw loopt gewoon door, alsof u niet ziek bent. U hoeft ons hierover niet te informeren.

  Na 104 weken krijgt u te maken met de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Heeft u na 2 jaar recht op een uitkering? Dan is het belangrijk dat u of uw werkgever ons daarover zo snel mogelijk informeert. Lees meer over pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid.

 • Wat is een tijdelijk partnerpensioen?

  Tijdelijk partnerpensioen is een aanvulling op het partnerpensioen dat uw partner ontvangt na uw overlijden. Het is een extra uitkering totdat uw partner AOW van de overheid ontvangt.

   

  Let op: Niet al onze pensioenregelingen bieden tijdelijk partnerpensioen. Ook is er geen tijdelijk partnerpensioen voor uw partner als u overlijdt op een moment dat u niet meer werkzaam bent bij een bij ons aangesloten werkgever en dus geen pensioenpremie meer aan ons betaalt.

   

  Wilt u weten of uw partner recht heeft op tijdelijk partnerpensioen na uw overlijden? Ga dan naar Pensioen 1-2-3 op MijnPNO.

Bekijk alle vragen

Heeft u uw antwoord niet kunnen vinden? Neem dan gerust contact met ons op

Contact opnemen Bel 035 702 34 56

Het laatste nieuws

Resultaten 1e kwartaal 2021

Financieel woensdag 12 mei 2021

De beleidsdekkingsgraad van pensioenfonds PNO Media is in het eerste kwartaal van 2021 gestegen van 90,4% naar 92,5%. Ook de …

Bekijk bericht

Dekkingsgraad maart 102,7%

Financieel vrijdag 16 april 2021

PNO Media had eind maart een actuele dekkingsgraad van 102,7%, en een beleidsdekkingsgraad van 92,5%.

Bekijk bericht

Krijg ik een uitkering bij arbeidsongeschiktheid?

Actueel woensdag 14 april 2021

Als u door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, blijft u bij ons …

Bekijk bericht

PNO Media actualiseert herstelplan

Financieel woensdag 7 april 2021

Omdat de beleidsdekkingsgraad van PNO Media eind 2020 lager was dan de vereiste dekkingsgraad, hebben …

Bekijk bericht