AOW leeftijd
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt uw AOW-uitkering. U krijgt een AOW-uitkering vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. De AOW-leeftijd hangt af van de levensverwachting.
De AOW-leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend. Kijk op de website van de SVB om erachter te komen wat uw AOW-leeftijd is.
Verandering van de AOW-leeftijd heeft gevolgen
Let op bij tijdelijk partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen. Ontvangt u van ons een tijdelijk partnerpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen? Dan keren wij deze uit tot uiterlijk uw AOW-leeftijd. Ook de (premievrije) pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid loopt uiterlijk door tot uw AOW-leeftijd. Een verandering van de AOW-leeftijd heeft dus ook gevolgen voor het moment waarop de uitkering van het tijdelijk partnerpensioen en het arbeidsongeschiktheidspensioen stoppen.
Woont u in het buitenland?
Woont u in het buitenland, krijgt u (binnenkort) AOW en heeft u nog geen DigiD? Vraag uw DigiD aan via de website van de SVB.
Langer doorwerken?
De AOW leeftijd stijgt, maar dat betekent niet automatisch dat u langer moet doorwerken. AOW is slechts één van de drie onderdelen waaruit uw inkomen na pensioneren is opgebouwd. Er is ook een aanvullend ouderdomspensioen en u heeft mogelijk opgebouwd eigen vermogen. Het ouderdomspensioen bouwt u automatisch op als u voor een werkgever werkt met een pensioenregeling. Eigen vermogen is het geld dat u zelf heeft gespaard.
In 1 oogopslag zien of u na uw pensioen kunt rondkomen?
De Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud helpt u om uw totale inkomsten en uitgaven na uw pensioneren op een rij te zetten. U krijgt in 5 stappen een indicatie of uw inkomsten straks voldoende zijn om uw uitgaven te betalen. U weet dan of het slim is om actie te ondernemen voor uw pensioen.
Het Nibud is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën.
Eerder of later met pensioen?
Bekijk ook onze brochure Uw pensioenkeuzes voor de mogelijkheden.