Bel ons op: 035 702 34 56

AOW leeftijd

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt uw AOW-uitkering. U krijgt een AOW-uitkering vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. De AOW-leeftijd hangt af van de levensverwachting.

De AOW-leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend. Kijk op de website van de SVB om erachter te komen wat uw AOW-leeftijd is.

Verandering van de AOW-leeftijd heeft gevolgen

Let op bij tijdelijk partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen. Ontvangt u van ons een tijdelijk partnerpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen? Dan keren wij deze uit tot uiterlijk uw AOW-leeftijd. Ook de (premievrije) pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid loopt uiterlijk door tot uw AOW-leeftijd. Een verandering van de AOW-leeftijd heeft dus ook gevolgen voor het moment waarop de uitkering van het tijdelijk partnerpensioen en het arbeidsongeschiktheidspensioen stoppen.

Woont u in het buitenland?

Woont u in het buitenland, krijgt u (binnenkort) AOW en heeft u nog geen DigiD? Vraag uw DigiD aan via de website van de SVB.

Langer doorwerken?

De AOW leeftijd stijgt, maar dat betekent niet automatisch dat u langer moet doorwerken. AOW is slechts één van de drie onderdelen waaruit uw inkomen na pensioneren is opgebouwd. Er is ook een aanvullend ouderdomspensioen en u heeft mogelijk opgebouwd eigen vermogen. Het ouderdomspensioen bouwt u automatisch op als u voor een werkgever werkt met een pensioenregeling. Eigen vermogen is het geld dat u zelf heeft gespaard.

In 1 oogopslag zien of u na uw pensioen kunt rondkomen?

De Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud helpt u om uw totale inkomsten en uitgaven na uw pensioneren op een rij te zetten. U krijgt in 5 stappen een indicatie of uw inkomsten straks voldoende zijn om uw uitgaven te betalen. U weet dan of het slim is om actie te ondernemen voor uw pensioen.
Het Nibud is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën.

Eerder of later met pensioen?

Bekijk ook onze brochure Pensioen op maat voor de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer kan ik met pensioen?

  De standaard pensioenleeftijd bij PNO Media is 68 jaar. U kunt ervoor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan. Dat heeft gevolgen voor de hoogte van uw pensioenuitkering. Wilt u eerder of later met pensioen? Dan moet u dit minstens drie maanden voor uw gewenste pensioendatum schriftelijk aan ons doorgeven. Ook uw eventuele partner moet hiermee akkoord gaan. De financiële consequenties van deze keuzes kunt u uitrekenen met onze digitale pensioenplanners in MijnPNO. Uw AOW leeftijd vindt u op de website van Wijzer in geldzaken.

   

   

 • Ik word arbeidsongeschikt. Wat betekent dit voor mijn pensioen?

  U heeft bij ziekte gedurende 2 jaar recht op (volledige of gedeeltelijke) doorbetaling van het salaris door uw werkgever. Uw pensioenopbouw loopt gewoon door, alsof u niet ziek bent. U hoeft ons hierover niet te informeren.

  Na 104 weken krijgt u te maken met de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Heeft u na 2 jaar recht op een uitkering? Dan is het belangrijk dat u of uw werkgever ons daarover zo snel mogelijk informeert. Lees meer over pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid.

 • Wat is een tijdelijk partnerpensioen?

  Tijdelijk partnerpensioen is een aanvulling op het partnerpensioen dat uw partner ontvangt na uw overlijden. Het is een extra uitkering totdat uw partner AOW van de overheid ontvangt.

   

  Let op: Niet al onze pensioenregelingen bieden tijdelijk partnerpensioen. Ook is er geen tijdelijk partnerpensioen voor uw partner als u overlijdt op een moment dat u niet meer werkzaam bent bij een bij ons aangesloten werkgever en dus geen pensioenpremie meer aan ons betaalt.

   

  Wilt u weten of uw partner recht heeft op tijdelijk partnerpensioen na uw overlijden? Ga dan naar Pensioen 1-2-3 op MijnPNO.

Bekijk alle vragen

Heeft u uw antwoord niet kunnen vinden? Neem dan gerust contact met ons op

Contact opnemen Bel 035 702 34 56

Het laatste nieuws

Dekkingsgraad juni 121,0%

Financieel maandag 15 juli 2024

PNO Media had eind juni een actuele dekkingsgraad van 121,0%, en een beleidsdekkingsgraad van 119,3%.

Bekijk bericht

Let op als u van baan verandert terwijl u arbeidsongeschikt bent

Pensioentips dinsdag 9 juli 2024

Ook als u arbeidsongeschikt bent is het mogelijk om van baan te veranderen. Wel is …

Bekijk bericht

Samenwerken aan behoud van Aziatische natuur

Beleggen dinsdag 9 juli 2024

Duurzaamheid staat het rendement dat nodig is voor een goed pensioen wat ons betreft niet …

Bekijk bericht

PNO Media maakt gebruik van tijdelijke regels voor verhogen en verlagen van pensioenen

Financieel woensdag 26 juni 2024

Het is belangrijk dat uw pensioen zijn waarde behoudt. Daarvoor moeten de pensioenen zoveel mogelijk …

Bekijk bericht