Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Heb ik een pensioengat?

Pensioentips donderdag 8 september 2022

Pensioen is eigenlijk heel simpel: je spaart tijdens je werkzame leven zodat je, als je stopt met werken, genoeg inkomen hebt. Maar wat is ‘genoeg inkomen’? En wat als u tekort komt?

Het pensioengat is het verschil tussen het inkomen na uw pensioneren en het bedrag dat u nodig heeft om te leven zoals u voor ogen heeft.

Bronnen van uw pensioenvermogen

Na uw pensioneren heeft u meestal 2 vormen van inkomen: de AOW van de overheid en het ouderdomspensioen dat u opbouwt in een dienstverband. Maar ook het geld op uw spaarrekening, uw huis en eventuele beleggingen tellen mee. In het ideale geval is dit alles bij elkaar dan hoog genoeg om te leven zoals u wilt. Het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd, vindt u op mijnpensioenoverzicht.nl. Is het te weinig om te leven zoals u voor ogen heeft? Dan spreken we van een pensioengat.

Gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen

Bouwt u uw hele leven gestaag pensioen op, dan komt uw inkomen na pensioneren vast in de buurt van wat u nodig heeft – al is dat natuurlijk vooral afhankelijk van uw wensen. Toch kan van een te grote terugval in inkomen zomaar sprake zijn. Bijvoorbeeld omdat uw pensioenopbouw is verstoord door een baanwissel met een overgang naar een andere pensioenregeling. Of door een echtscheiding, een sabbatical, onbetaald verlof of omdat u minder bent gaan werken. In zulke situaties is het altijd even goed opletten en uitzoeken wat de impact ervan is op uw pensioen.

U kunt zelf veel doen

Als blijkt dat u een pensioengat heeft, dan kunt u mogelijk nog bijsturen. Hoe eerder u daarmee begint, hoe groter de kans dat het lukt. Bijvoorbeeld door zelf extra te sparen voor later of meer in te leggen in uw pensioenregeling. Maar extra aflossen op uw hypotheek kan ook, net als een beleggingsrekening openen. Misschien kunt u uw loopbaan bijsturen door te kiezen voor een dienstverband met een betere pensioenregeling. In elk geval geldt: hoe eerder u in actie komt, hoe groter de kans dat u het pensioengat verkleint of oplost.

Wij vertellen je graag meer

Met onze pensioenplanner op MijnPNO ontdekt u hoe u uw pensioen bij PNO Media kunt afstemmen op uw wensen. Dat is vooral handig als uw pensioen al dichtbij is. De keuzes hiervoor maakt u definitief op het moment dat u met pensioen wilt. Vraag uw pensioen uiterlijk 3 maanden voor de gewenste ingangsdatum bij ons aan. Heeft u vragen of maakt u zich zorgen? Neem dan gerust contact met ons op.

Zodat u weer verder kunt met wat u nu belangrijk vindt, maar straks kunt leven zoals u voor ogen heeft.

Naar het overzicht