Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Doorwerken na pensioen; hoe werkt dat?

Pensioentips dinsdag 28 februari 2023

Het wordt de laatste tijd geregeld genoemd als dé oplossing voor vergrijzing en personeelstekorten: doorwerken na pensionering. Steeds vaker worden op de werkvloer afspraken gemaakt over werken na pensioen. Dat is goed nieuws, want voor zowel werkgevers als werknemers heeft dit voordelen.

Het pensioen bij PNO Media keert standaard uit vanaf de pensioenrichtdatum. Dat is de datum die in het pensioenreglement is vastgelegd. Bij PNO Media is dat 68 jaar. In de meeste arbeidscontracten is vastgelegd dat die eindigt als u de AOW-leeftijd bereikt. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden. De komende jaren gaat de AOW-leeftijd verder omhoog naar 67 jaar en 3 maanden in 2028.

Voordelen voor werknemers en werkgevers

Misschien vindt u werken nog veel te leuk en wilt u niet stoppen. U wilt actief blijven of u kunt de extra inkomsten goed gebruiken. Wilt u blijven doorwerken, overleg dan met uw werkgever wat de mogelijkheden zijn. Blijven werken mag – in overleg met uw werkgever – in principe zolang u wilt. Werkgevers kunnen zo de kennis en ervaring van een werknemer voor hun bedrijf behouden. Wordt u als werkende AOW-er ziek? Dan moet uw werkgever uw loon maximaal 13 weken (in plaats van 104 weken) doorbetalen. Ook gelden er voor AOW-ers minder strenge re-integratieverplichtingen. Uw werkgever kan u tijdens de eerste 13 weken van uw ziekte niet ontslaan. Na 13 weken ziekte komt het opzegverbod ten einde en is ontslag mogelijk.

Extra inkomsten door langer doorwerken

Deze minder strenge regels zijn er, zodat werkgevers sneller iemand met de AOW-gerechtigde leeftijd in dienst neemt. Maar ook voor werknemers zijn er genoeg voordelen. Meestal stellen mensen die blijven doorwerken hun pensioen uit, maar dat is geen vereiste. Als u uw pensioen uitstelt, gaat het later in en keert het korter uit. Daardoor wordt de pensioenuitkering hoger. Wel is er in de wet een maximale leeftijd opgenomen waarop u het pensioen moet laten ingaan. Dat is uiterlijk 5 jaar na de voor u geldende AOW leeftijd. Heeft u de AOW-leeftijd bereikt en wilt u blijven werken? Dan gaat uw AOW gewoon in. U ontvangt maandelijks uw AOW-uitkering naast uw salaris. Doorwerken na uw AOW-leeftijd heeft geen invloed op de hoogte van de AOW.

Gevolgen voor toeslagen en belasting

U wordt als werkende AOW-er dus niet gekort op uw AOW of pensioen en mag onbeperkt bijverdienen. Bovendien bouwt u gewoon pensioen op tot uw pensioenrichtleeftijd (68 jaar) als u in loondienst blijft werken. Let op: Uw extra inkomsten kunnen wel gevolgen hebben voor de hoogte van bijvoorbeeld uw huurtoeslag en zorgtoeslag. En ook uw recht op een toeslag kan komen te vervallen als u met uw inkomen boven het sociaal minimum uitkomt. Sommige mensen denken dat zij belastingvrij kunnen bijverdienen naast hun pensioen. Dat is niet zo. U moet gewoon inkomstenbelasting betalen over uw inkomsten. Wel betaalt u vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd een lager belastingtarief. Dit komt doordat u geen AOW-premie meer betaalt.

Wanneer u met pensioen gaat, valt er veel te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer u uw pensioen wilt laten ingaan. Welke keuzes u maakt, beïnvloedt de hoogte van uw pensioenuitkering. U rekent de gevolgen voor uw pensioenuitkering gemakkelijk uit in MijnPNO, uw persoonlijke pensioenportal bij PNO Media.

MijnPNO

Naar het overzicht