Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Problemen bij banken raken uw pensioen nauwelijks

Actueel vrijdag 24 maart 2023

De afgelopen dagen ontvingen wij vragen over de gevolgen van het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank, en de overname van de Zwitserse bank Credit Suisse door UBS voor de beleggingen van PNO Media.

De waarde van onze beleggingen in de Amerikaanse banken was beperkt tot ongeveer € 7.000, als onderdeel van een passief aandelenfonds. Van Credit Suisse heeft PNO Media geen aandelen in bezit. Wel hebben wij bedrijfsobligaties Credit Suisse. Een bedrijfsobligatie is een lening aan een bedrijf waarvoor het rente betaalt. Een lening aan Credit Suisse is in de overname door UBS afgewaardeerd naar 0. Dit levert PNO Media een verlies op van zo’n €300.000.

Deze ontwikkeling was onverwacht omdat het gebruikelijk is dat eerst de aandeelhouders de verliezen dragen en daarna degenen die een lening verstrekken. De ontstane situatie voor obligatiehouders wordt daarom nog nader onderzocht. Gezien ons totale vermogen (bijna 7 miljard euro) zijn de gevolgen van de problemen bij de genoemde banken voor uw pensioen bij PNO Media gering. Onze overige leningen aan Credit Suisse via bedrijfsobligaties zijn veilig voor zover wij dat nu kunnen inschatten. Die verplichtingen zijn overgenomen door UBS.

Op dit moment lijkt, mede door het ingrijpen van de centrale banken en overheden, de rust weergekeerd op de financiële markten. Natuurlijk houden we de ontwikkelingen scherp in het oog en zal PNO Media passend reageren als dat nodig is.

Meer informatie over hoe wij beleggen vindt u hier.

Naar het overzicht