Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Doorwerken na AOW: 5 belangrijke vragen beantwoord

Pensioentips vrijdag 12 januari 2024

Werken na je pensioen roept vaak vragen op. Wat betekent dit voor mijn AOW, mijn positie op het werk, en welke financiële gevolgen heeft het? We hebben de meest gestelde vragen voorgelegd aan onze pensioenspecialisten. Hier zijn de antwoorden op 5 veelvoorkomende vragen over doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd.

1. Ontvang ik nog steeds AOW en pensioen als ik doorwerk?

Ja. Vanaf het moment dat u de AOW-leeftijd bereikt, behoudt u het recht op AOW, zelfs als u blijft werken. Extra verdiend loon wordt niet afgetrokken van uw AOW- of pensioenuitkering. Uw werkgever hoeft geen premies voor de AOW, ziektewet, arbeidsongeschiktheidsverzekering en de werkeloosheidswet meer af te dragen als u doorwerkt na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd biedt dus mogelijkheden, maar wel is het belangrijk om rekening te houden met wat het voor u (fiscaal) betekent.

2. Kan mijn werkgever mij gemakkelijker ontslaan?

Ja. Na de AOW-leeftijd kan uw werkgever u zonder toestemming van een rechter of het UWV ontslaan. De opzegtermijn is slechts 1 maand, en u ontvangt geen transitievergoeding. Werkgevers mogen ook vaker tijdelijke contracten aanbieden. Onthoud dat u wel recht heeft op het minimumloon en vakantietoeslag.

3. Wat als ik ziek word terwijl ik doorwerk?

Hier is een belangrijk verschil. Vóór uw AOW-leeftijd heeft u maximaal 104 weken recht op loon tijdens ziekte. Als doorwerkt na uw AOW-leeftijd heeft u slechts maximaal 13 weken loondoorbetaling bij ziekte. Wel bent u beschermd tegen ontslag gedurende deze periode. De werkgever mag u dus niet ontslaan in deze 13 weken.

4. Raak ik mijn huursubsidie of zorgtoeslag kwijt?

Dat hangt af van uw inkomen. Extra werkzaamheden naast uw AOW (en pensioenuitkering) kunnen invloed hebben op toeslagen en subsidies. Het is verstandig om een berekening te (laten) maken om te zien hoe dit uw financiën beïnvloedt. De website van de Belastingdienst kan u wellicht helpen.

5. Kan ik op dezelfde manier doorwerken?

Dat kan. Als u en uw werkgever het eens zijn, kunt u doorgaan op dezelfde voet. Maar let op: met uw AOW heeft u niet meer dezelfde rechten als voorheen. Een andere mogelijkheid is dat u formeel wordt ontslagen op uw AOW-leeftijd en vervolgens met een nieuw contract en andere arbeidsvoorwaarden weer aan de slag gaat.

Meer informatie

Voor al deze scenario's is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn. Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft. Dat geldt ook als u al met pensioen bent en besluit om weer te gaan werken. De leeftijd waarop Nederlanders AOW krijgen, gaat in stapjes omhoog. Dat komt omdat we steeds langer leven. Per 1 januari 2024 is de AOW-leeftijd gestegen naar 67 jaar. Bereken uw AOW-leeftijd via onze website.

Eerder of later met pensioen?

Bekijk onze brochure Pensioen op maat voor de mogelijkheden.

Naar het overzicht