Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Verantwoord beleggen in AI door kracht en risico’s te erkennen

Beleggen dinsdag 7 mei 2024

Ook wij zien de grote mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI). Tegelijkertijd zijn we ons ook bewust van de risico's. AI kan veel nieuwe kansen bieden, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals ethische vraagstukken en veiligheidsrisico's.

Een oproep tot voorzichtigheid

Onlangs riepen meer dan 1.000 onderzoekers en leiders van bedrijven op tot een tijdelijke stop op de ontwikkeling van AI. Ze noemden het een 'gevaarlijke' wapenwedloop. Dit toont aan hoe belangrijk het is om voorzichtig te zijn met AI. Bovendien gaat AI gepaard met problemen zoals het geven van foutieve informatie en het bevestigen van vooroordelen.

Wereldwijde bijeenkomsten en regelgeving

Naarmate AI verder ontwikkeld wordt, zien we hoe belangrijk goede regels en controle (governance) zijn. In 2023 waren er al rechtszaken over vooroordelen en foutieve informatie. In 2024 neemt dit waarschijnlijk verder toe door het groeiende gebruik van AI. Om de ontwikkeling van AI veilig te houden, worden er over de hele wereld regels gemaakt, zoals de AI Act in Europa.

In dialoog blijven en principes hanteren

Sinds 2018 praat PNO Media samen met andere beleggers met bedrijven over AI. We focussen op belangrijke doelen en problemen met AI via een gezamenlijk initiatief. Met de 'Digital Rights and Principles' moeten bedrijven duidelijk maken hoe AI bij hen werkt. Deze principes vragen bijvoorbeeld aan bedrijven om vooroordelen op basis van ras of geslacht te vermijden.

We investeren verantwoord in AI

Wereldwijd wordt er verschillend gedacht over innovatie (zoals AI) en bescherming van gebruikers. Daarom vindt PNO Media het belangrijk dat bedrijven die in meerdere landen werken, zelf hoge ethische standaarden aanhouden voor het gebruik van AI. Door actief mee te praten en sterke regels voor AI na te streven, zorgen we er samen voor dat onze investeringen niet alleen winstgevend zijn, maar ook goed voor de samenleving.

Op onze website vindt u meer informatie over hoe wij verantwoord beleggen. Wilt u meer weten over dit specifieke voorbeeld? Lees dan het volledige artikel over AI in onze kwartaalrapportage verantwoord beleggen.

Naar het overzicht