Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Dit kan er gebeuren als u uw partner niet bij ons aanmeldt

Pensioentips maandag 24 juni 2024

Rene en Yvonne woonden samen, hadden 2 kleine kinderen en deelden alles in hun leven. Maar Rene had Yvonne nooit aangemeld bij zijn pensioenfonds. Toen Rene plotseling overleed, kwam Yvonne erachter dat zij geen recht had op een partnerpensioenuitkering van het pensioenfonds. Dit zorgde voor financiële problemen, terwijl Yvonne juist dacht dat alles geregeld was.

Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het is om te controleren of uw partner goed geregistreerd staat bij ons. Dat doet u heel gemakkelijk via uw persoonlijke pensioenportal, MijnPNO. Daar vindt u alle gegevens over uw pensioen bij PNO Media. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig.

Controleer uw partnerpensioen

Via uw pensioenregeling bouwt u niet alleen pensioen op voor uw oude dag, maar bent ook verzekerd voor het geval u iets overkomt. Zo krijgt uw partner elke maand een uitkering van ons als u overlijdt. Ten minste: als uw partner bij ons bekend is. Kijk daarom samen goed naar het partnerpensioen als u een partner heeft. Dan weet u hoeveel geld uw partner krijgt als u er niet meer bent. En is uw partner niet bij ons bekend? Meld uw partner dan zo snel mogelijk bij ons aan.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn een paar dingen die u zelf gemakkelijk kunt regelen via MijnPNO als u een partner heeft:

  • Ga naar MijnPNO/Mijn pensioen en check of uw partner bij ons bekend is.
  • Meld via MijnPNO/Direct regelen uw partner aan als dat nodig is.
  • Kijk meteen naar hoeveel pensioen er voor uw partner is. Vooral na een scheiding.
  • Gaat u met pensioen? Kies via de pensioenplanner op MijnPNO of u pensioen wilt ruilen voor meer voor uzelf of voor uw partner.

In deze gevallen moet u uw partner bij ons aanmelden

Woont u minimaal 6 maanden samen? Meld uw partner dan zo snel mogelijk bij ons aan. Dit geldt ook als u getrouwd bent in het buitenland. Als u in Nederland getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, hoeft u uw partner niet bij ons aan te melden. Wij krijgen deze informatie dan door van de gemeente. Lees meer over trouwen en samenwonen op deze website.

Het partnerpensioen is een deel van uw eigen pensioen

Bent u op het moment van overlijden nog niet met pensioen, dan krijgt uw partner een deel van het pensioen dat u van ons zou krijgen na uw pensioneren. Dat noemen we ‘partnerpensioen’. Heeft u een ex-partner door een scheiding? Dan gaat een deel van het partnerpensioen naar uw ex-partner. Uw huidige partner krijgt dan minder. Het is belangrijk om te controleren hoeveel dit is.

Eigen pensioen ruilen voor meer partnerpensioen

Krijgt uw partner na uw overlijden minder partnerpensioen omdat een deel naar uw ex-partner gaat? Dan kunt, u als u met pensioen gaat, een deel van uw (ouderdoms)pensioen ruilen. Uw partner krijgt dan meer (partner)pensioen als u overlijdt. Maar let op: hierdoor krijgt u zelf zo lang u leeft minder pensioen. Deze keuze maakt u eenmalig, op het moment dat u met pensioen gaat. Ook als u uit dienst treedt en stopt met pensioen opbouwen bij ons, ruilen wij ouderdomspensioen voor partnerpensioen. Lees meer over het ruilen van pensioen op deze website.

Partnerpensioen ruilen voor meer eigen pensioen

Heeft uw partner zelf genoeg pensioen en alles financieel prima voor elkaar? Dan kunt u ervoor kiezen om (een deel van) het partnerpensioen te ruilen voor meer eigen (ouderdoms)pensioen. U krijgt dan meer, maar uw partner krijgt minder of niets als u overlijdt. Ook deze keuze maakt u eenmalig als u met pensioen gaat. En uw partner moet hiermee schriftelijk instemmen.

Bekijk het partnerpensioen

Kijk op MijnPNO/Mijn pensioen hoeveel partnerpensioen er is. In de planner ziet u welke keuzes u heeft op het moment dat u met pensioen gaat en wat dit voor uw pensioen bij PNO Media betekent. Heeft u ook pensioen opgebouwd buiten PNO Media? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl om te zien wat er nog meer geregeld is voor uw partner.

Naar het overzicht