Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Samenwerken aan behoud van Aziatische natuur

Beleggen dinsdag 9 juli 2024

Duurzaamheid staat het rendement dat nodig is voor een goed pensioen wat ons betreft niet in de weg. PNO Media kijkt bij hoe wij beleggen daarom niet alleen naar het rendement. Wij vinden ook dat we op een verantwoorde manier moeten beleggen.

Zo zetten wij ons - samen met andere beleggers - in voor het behoud van de natuurlijke rijkdommen in Azië. 

Bedrijven moeten natuurproblemen aanpakken

Bedrijven moeten kijken naar hoe hun werk de natuur beïnvloedt en deze informatie delen volgens de regels van de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD). Deze regels helpen bedrijven plannen te maken om natuurrisico’s aan te pakken. Belangrijke stappen zijn het verbeteren van processen bij hun leveranciers en het beter beheren van problemen zoals ontbossing en plasticvervuiling.

Gesprekken met Chinese en Japanse bedrijven

In Azië letten we op problemen zoals ontbossing, duurzame landbouw en plasticvervuiling. Zo voeren we samen met andere beleggers gesprekken met Chinese zuivelproducenten zoals Inner Mongolia Yili Industrial Group en China Mengniu Dairy over hun invloed op biodiversiteit. In Japan doen we dat met Yakult Honsha en Mitsubishi Corp over ontbossing bij hun leveranciers. En met resultaat: Yakult Honsha beloofde in 2023 alleen nog producten in te kopen die geen schade aan bossen veroorzaken.

Initiatieven voor duurzame visserij en financiële instellingen

Ook werken we samen in het Seafood Traceability Engagement-initiatief om met Mitsubishi Corp duurzame visserij te bevorderen. En hebben we gesprekken gevoerd met financiële instellingen zoals AIA, DBS Group en Sumitomo Mitsui Financial Group over hun invloed op biodiversiteit. Dit is een vervolg op eerdere gesprekken met Bank Rakyat en Bank Central Asia in Indonesië over de financiering van palmolie. Dat heeft onder meer geleid tot het eerste TNFD-verslag van Sumitomo Mitsui Financial Group in 2023.

Toekomstige regelgeving en beleid gaat verder

Onze verwachting is dat bedrijven in Azië zich gaan voorbereiden op nieuwe regels rondom natuur, zowel lokaal als internationaal. De EU Deforestation Regulation (EUDR) zal bijvoorbeeld invloed hebben op Aziatische bedrijven die palmolie, vee, hout, koffie, cacao, rubber en soja verkopen op de Europese markt. Ook bedrijven buiten Azië zullen hun Aziatische leveranciers beter in de gaten moeten gaan houden. Zij moeten hun grondstoffen gaan traceren tot aan de bron en kunnen aantonen dat deze niet bijdragen aan ontbossing.

Effectiever dankzij internationale samenwerking

De focus voor het behoud van natuur ligt op Azië omdat op dat continent de grootste natuurgerelateerde risico’s liggen. Door bedrijven te stimuleren om duurzaam te werken, dragen we bij aan een gezonde toekomst voor zowel de natuur als de economie. Daarvoor werkt PNO Media samen met de internationale dienstverlener Hermes EOS. Zij voeren mede namens ons gesprekken met de bedrijven waarin we beleggen. Dat noemen we: engagement. Een aantal van de belangrijkste pensioenfondsen in Nederland en wereldwijd behoort tot de klanten van Hermes EOS.

Gemiddeld 5,7% beleggingsrendement per jaar

Dit voorbeeld past binnen de visie van PNO Media op verantwoord beleggen. En dat verantwoord beleggen prima samengaat met het behalen van een goed rendement, blijkt uit onze beleggingsresultaten. In de laatste 10 jaar behaalden we een gemiddeld rendement van 5,7% per jaar. Dit artikel laat zien dat we door samen te werken en verantwoordelijk te handelen, de rijke natuur van Azië beter kunnen beschermen.  Zo maakt uw pensioen bij PNO Media ook op het gebied van duurzaamheid een verschil.

Op onze website vindt u meer informatie over hoe wij verantwoord beleggen.
Wilt u meer weten over dit specifieke voorbeeld? Lees dan het volledige artikel in onze kwartaalrapportage verantwoord beleggen.

Naar het overzicht