Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Belastingaangifte? Check meteen uw pensioen

Pensioentips vrijdag 12 maart 2021

Tot 1 mei kunt u belastingaangifte over 2020 doen. Bouwt u extra pensioen op via banksparen of lijfrente? Dan kunt u de premie die u hiervoor betaalt aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Maar dan heeft u daarvoor wel uw factor A nodig. En nu u uw DigiD toch bij de hand heeft, kunt u net zo goed meteen even uw pensioen checken.

Controleer wat de Belastingdienst heeft ingevuld

Voor uw aangifte over 2020 heeft de Belastingdienst de meeste bedragen al voor u ingevuld. Heel gemakkelijk, maar het is goed om de bedragen te controleren. Met name de factor A, die aangeeft hoeveel uw pensioen is aangegroeid in een jaar, kan daarbij van pas komen. U vindt uw factor A op uw uniform pensioenoverzicht (upo).

Pensioenpremie aftrekken in inkomstenbelasting

Wilt u naast de AOW en uw aanvullende pensioenregeling bij uw werkgever, fiscaal vriendelijk extra geld opzij zetten voor uw oude dag? Dat kan via banksparen of een lijfrenteverzekering. De premie die u hiervoor betaalt, kunt u aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting 2020 als u kunt aantonen dat u in 2019 een fiscaal pensioentekort had. Dit is de ‘fiscale jaarruimte’: het verschil tussen het bedrag dat u wettelijk maximaal fiscaal vriendelijk aan pensioen mag opbouwen en het bedrag dat u daadwerkelijk opbouwt.

Bekijk uw fiscale jaarruimte op uw pensioenoverzicht

De berekening van de fiscale jaarruimte is best lastig. Om u te helpen, heeft de Belastingdienst een hulpmiddel. Voor de jaarruimteberekening heeft u onder andere uw pensioenaangroei in 2019 nodig. Die staat op uw upo 2020 als factor A. De uitkomst van uw jaarruimteberekening is het bedrag dat u nog aan premie voor banksparen of een lijfrenteverzekering mag aftrekken van uw inkomen. Uw upo 2020 heeft u juli vorig jaar van ons ontvangen, op papier via de post of digitaal via de berichtenbox van MijnOverheid. Ook vindt u het in uw 'Dossier' op MijnPNO.

Check meteen uw pensioen met DigiD

Maakt u geen gebruik van een aanvullende pensioenvoorziening zoals een lijfrenteverzekering of banksparen? Dan heeft u uw upo en factor A niet nodig bij uw aangifte inkomstenbelasting over 2020. Maar als u uw DigiD toch bij de hand heeft, dan is het een goed moment om meteen uw pensioen te checken. Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij PNO Media? Ga dan naar MijnPNO. Wilt u inzicht in uw totale inkomen na uw pensioneren? Al uw opgebouwde pensioenen en AOW vindt u op mijnpensioenoverzicht.nl.

Naar het overzicht