Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

PNO Media krijgt 2 sterren voor duurzaam beleggen

Actueel Beleggen dinsdag 2 november 2021

In de ranglijst van duurzame Nederlandse pensioenfondsen is PNO Media dit jaar gestegen van de dertiende naar de twaalfde plek.

Dat maakte de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO)  bekend bij de jaarlijkse presentatie van de VBDO Benchmark Duurzaam Beleggen die voor de 15e keer werd opgesteld. PNO Media kreeg in het onderzoek 2 sterren. Er zijn slechts 4 fondsen met 3 sterren (ABP, BPF Bouw, PME en PMT).

VBDO stelt hogere duurzaamheidseisen aan pensioenfondsen

Volgens de VBDO is duurzaam beleggen een onmiskenbare standaard geworden bij pensioenfondsen. Negen van de tien pensioenfondsen maakt bij het beleggen gebruik van uitsluiting, ESG-integratie en engagement. Maar de lat moet van de VBDO opnieuw omhoog. De organisatie verlangt van pensioenfondsen dat zij een klimaatstrategie opstellen met expliciete eisen voor vermogensbeheerders en bedrijven. In die klimaatstrategie moeten doelen staan voor net-zero emissie. Dat is nu bij minder dan 1 op de 5 fondsen zo. De VBDO adviseert bovendien om escalerend beleid op te stellen als gesprekken met bedrijven over duurzaamheid (‘engagement’) niet succesvol zijn.

Uitgebreid onderzoek duurzaamheidsbeleid 50 grootste pensioenfondsen

Jaarlijks onderzoekt de VBDO de prestaties van het verantwoord beleggingsbeleid van Nederlandse pensioenfondsen. De benchmark beoordeelt de 50 grootste pensioenfondsen van Nederland. Ieder fonds kreeg een uitgebreide lijst met vragen, verdeeld in vier categorieën: bestuur, beleid, implementatie en verantwoording. Op basis van de antwoorden en documenten ter bewijsvoering wordt een ranglijst opgesteld.
Geïnteresseerd? Download het volledige verslag van de VBDO hier.

Naar het overzicht