Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Veel animo voor pensioenuitkering ineens

Opinie woensdag 10 november 2021

Wie met pensioen gaat mag straks tot maximaal 10% van het opgebouwde pensioenvermogen in 1 keer laten uitkeren. 60% van de mensen met een pensioen bij PNO Media zouden van die mogelijkheid gebruikmaken.

Dat blijkt uit een enquête onder onze deelnemers. Daarin vroegen wij hen ook wat zij met dat bedrag zouden doen.

Duizenden euro’s vrij besteedbaar

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, mag straks iedereen die met pensioen gaat tot maximaal 10% van het opgebouwde pensioenvermogen in een keer opnemen. Die lumpsum-uitkering kan al snel neerkomen op een bedrag van duizenden euro's. Het opnemen ervan biedt u meer flexibiliteit in het benutten van uw pensioenvermogen. Het bedrag is vrij besteedbaar.

Liefst de hypotheek aflossen

Op de vraag wat zij met dat bedrag zouden doen, antwoordde 30% met het aflossen van de hypotheek. Sparen en een grote vakantiereis maken waren andere populaire antwoorden. Beide bestedingen werd door 13% van de respondenten genoemd. 9% antwoordde met het verbeteren/verduurzamen van de eigen woning. 

Zelf beleggen niet populair

Opvallend was dat vrijwel niemand in onze enquête ervoor kiest om het bedrag zelf te beleggen. Uit eerder onderzoek (van NIDI-Netspar) kwam juist naar voren dat de helft van de ‘opnemers ineens’ de lumpsum zelf wil beheren of beleggen. De bestemming ‘liever zelf beleggen’ was in dat onderzoek zelfs populairder dan ‘hypotheek aflossen’ (33%) en ‘het doen van grote uitgaven’ (34%).

Pensioenuitkering ineens start in 2023

Uit datzelfde onderzoek van NIDI-Netspar blijkt verder dat bijna een derde van de geënquêteerden een opname ineens serieus overweegt. In onze eigen enquête van vorige maand ligt dat percentage op 60%; dubbel zoveel dus. Het in één keer opnemen van een deel van de pensioenuitkering is onderdeel van het pensioenakkoord. Deze mogelijkheid start vermoedelijk in 2023.

Meer weten? Meld u aan voor de e-nieuwsbrief

Op de website en in onze e-nieuwsbrief houden we u over dit onderwerp op de hoogte. Aanmelden voor de e-nieuwsbrief doet u via MijnPNO (kies voor: PNO Middelloonregeling).

MijnPNO

Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. MijnPNO is beveiligd omdat het u inzicht geeft in uw persoonlijke pensioengegevens.

Naar het overzicht