Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Gevolgen oorlog Rusland en Oekraïne voor onze financiële situatie

Actueel maandag 21 maart 2022

Er is veel bezorgdheid over het welzijn van de bevolking van Oekraïne na de inval door Rusland. De gebeurtenissen leiden ook tot vragen van deelnemers over de gevolgen voor de financiële situatie van PNO Media.

De directe schade voor PNO Media door beleggingen in Rusland en Oekraïne valt tot nu toe mee. Wel zorgt de oorlog voor een toename van onrust op de financiële markten.

Beleggingen in Rusland en Oekraïne

PNO Media belegt niet in Russische staatsobligaties, want deze staan op onze uitsluitingslijst. Ook beleggen we niet in de Russische munt (roebel). De beleggingen van PNO Media in Rusland bedragen minder dan 0,1% van de totale beleggingsportefeuille. Het gaat per 21 maart 2022 om een aandelenbelegging in een drietal bedrijven. De handel in deze beleggingen ligt stil vanwege uitgevaardigde, of dreigende, sancties. Het bestuur van PNO Media heeft besloten dat we geen Russische beleggingen meer in portefeuille willen hebben. Zodra de mogelijkheid er is zullen de resterende aandelenbeleggingen worden verkocht. De beleggingen van PNO Media in Oekraïne bedragen eveneens zo’n 0,1% van de portefeuille. Het gaat hier om staatsobligaties. De waarde hiervan is meer dan gehalveerd sinds de inval door Rusland in Oekraïne. Ook handel in deze obligaties is nauwelijks mogelijk, al overweegt PNO Media verkoop ervan op dit moment niet.

Financiële positie PNO Media

De directe schade door de beleggingen in Rusland en Oekraïne op de dekkingsgraad van februari is beperkt. De Oekraïne-oorlog heeft ook gevolgen voor de financiële markten wereldwijd. De invloed daarvan op de dekkingsgraad van februari valt eveneens mee. Die kwam uit op 110,6%. De financiële gevolgen voor de dekkingsgraad op middellange en lange termijn zijn echter onzeker. Wij houden voortdurend de situatie op de financiële markten in de gaten. Indien nodig passen wij onze beleggingsportefeuille aan.

Daarbij staat een goed pensioen voor al onze deelnemers en pensioengerechtigden vanzelfsprekend voorop.

Naar het overzicht