Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Tips voor je belastingaangifte

Pensioentips woensdag 9 maart 2022

Tot 1 mei kun je belastingaangifte over 2021 doen. Bouw je extra pensioen op via banksparen of lijfrente? Dan kun je de premie die je hiervoor betaalt aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

En als je je DigiD toch bij de hand hebt voor je belastingaangifte; check dan meteen even je pensioen op het vernieuwde MijnPNO. Ontdek hier de voordelen van zelf regelen via MijnPNO.

MijnPNO

Controleer wat de Belastingdienst heeft ingevuld

Voor je aangifte over 2021 heeft de Belastingdienst de meeste bedragen al voor je ingevuld. Heel gemakkelijk, maar het is goed om de bedragen te controleren. Met name de factor A, die aangeeft hoeveel je pensioen is aangegroeid in een jaar, kan daarbij van pas komen. Je vindt jouw Factor A op de laatste pagina van je uniform pensioenoverzicht (UPO).

Pensioenpremie aftrekken in inkomstenbelasting

Wil je naast de AOW en je aanvullende pensioenregeling bij je werkgever, fiscaal vriendelijk extra geld opzij zetten voor je oude dag? Dat kan via banksparen of een lijfrenteverzekering. De premie die je hiervoor betaalt, kun je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting 2021. Tenminste: als je kunt aantonen dat je in 2020 een fiscaal pensioentekort had. Dit is de ‘fiscale jaarruimte’: het verschil tussen het bedrag dat je wettelijk maximaal fiscaal vriendelijk aan pensioen mag opbouwen en het bedrag dat je daadwerkelijk opbouwt.

Bekijk je fiscale jaarruimte op je pensioenoverzicht

De berekening van de fiscale jaarruimte is best lastig. Om je te helpen, heeft de Belastingdienst een hulpmiddel. Voor de jaarruimteberekening heb je onder andere je pensioenaangroei in 2020 nodig. Die staat op jouw UPO 2021 als factor A. De uitkomst van je jaarruimteberekening is het bedrag dat je nog aan premie voor banksparen of een lijfrenteverzekering mag aftrekken van je inkomen. Je UPO 2021 heb je juli vorig jaar van ons ontvangen. Maar je vindt je UPO ook in MijnPNO/Mijn documenten.

Check meteen je pensioen met je DigiD

Maak je geen gebruik van een aanvullende pensioenvoorziening zoals een lijfrenteverzekering of banksparen? Dan heb je je UPO en factor A niet nodig bij je aangifte inkomstenbelasting over 2021. Wel kun je met je DigiD gemakkelijk meteen even je pensioen checken. Wil je weten hoeveel pensioen je hebt opgebouwd bij PNO Media? Ga dan naar MijnPNO/Mijn pensioen.

Wil je inzicht in je totale inkomen na je pensioneren? Al je opgebouwde pensioenen en AOW vind je op mijnpensioenoverzicht.nl.

 

Naar het overzicht