Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Waarom nieuwe regels voor uw pensioen?

Actueel dinsdag 6 september 2022

We willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen krijgt. Ook de generaties na ons. Daarom hebben vakbonden en werkgevers samen met de overheid nieuwe regels gemaakt voor pensioen. Als de Eerste en Tweede Kamer akkoord zijn met het wetsvoorstel, gaan de nieuwe regels naar verwachting in op 1 juli 2023. Pensioenfondsen - zoals PNO Media - hebben dan tot uiterlijk 1 januari 2027 de tijd om hun regelingen aan te passen.

In Nederland krijgt iedereen een basispensioen, de AOW. Ook sparen veel mensen via hun werkgever voor hun pensioen bij een pensioenfonds (zoals PNO Media) of verzekeraar. De regels voor pensioen werkten jarenlang goed. Toch gaan ze veranderen. Dit zijn de belangrijkste 3 redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen.

1. Duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) u en uw werkgever in uw pensioen stoppen. En, u krijgt beter inzicht in hoe het met uw persoonlijke pensioenspaarpot gaat.

2. Pensioen kan sneller omhoog dan nu

Als het goed gaat met de economie, dan gaat het pensioen nu soms niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat uw pensioen meer meebeweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan uw pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook omlaag gaan. 
Wel zorgen de nieuwe regels ervoor dat de hoogte van uw pensioenspaarpot minder schommelt als u (bijna) met pensioen bent. Zo weet u waar u op kunt rekenen als uw pensioendatum dichterbij komt.

3. Pensioen sluit beter aan op uw loopbaan

Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen voor zichzelf. De huidige pensioenregels passen daar niet goed bij. Daarom komen er nieuwe regels. Bouwt u geen pensioen meer op via een werkgever of krijgt u een andere pensioenregeling? Dan ziet u straks beter wat dit betekent voor de hoogte van uw pensioen.

Wat betekent het voor mij?

U hoeft nu niets te doen, maar kunt zich wel voorbereiden. Zodra duidelijk is wanneer uw pensioen wordt aangepast, krijgt u vanzelf bericht van uw werkgever of via de uitvoerder van uw pensioen. PNO Media wil het liefst per 1 januari 2026 zijn pensioenregelingen aangepast hebben. Wat u nu al wel kunt doen? Via mijnpensioenoverzicht.nl kunt u bekijken hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd via uw werkgever. En hoeveel AOW u straks krijgt. Ook ziet u wat uw nabestaanden krijgen als u overlijdt.

Komt uw pensioen al dichtbij?

Met onze pensioenplanner op MijnPNO ontdekt u hoe u uw pensioen bij PNO Media kunt afstemmen op uw wensen. De keuzes hiervoor maakt u definitief op het moment dat u met pensioen wilt. Vraag uw pensioen uiterlijk 3 maanden voor de gewenste ingangsdatum bij ons aan. 

MijnPNO

Heeft u vragen of maakt u zich zorgen? Bekijk dan de video hieronder of neem contact met ons op.

Naar het overzicht