Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Nederlandse pensioenstelsel blijft een-na-beste ter wereld

Actueel woensdag 12 oktober 2022

Het Nederlandse pensioenstelstel is volgens adviesbureau Mercer het een-na-beste ter wereld. De score van Nederland steeg naar 84,6 punten. Net te weinig om koploper IJsland van de troon te stoten.

Mercer onderzoekt in de Global Pensions Index jaarlijks de pensioenstelsels van 44 landen. De index bestaat uit 3 onderdelen: toereikendheid (hoeveel krijg je?), duurzaamheid (kan het stelsel blijven leveren wat het beloofd?) en integriteit (is het stelsel betrouwbaar?).

IJsland op 1, Nederland op 2

Nederland bezette tussen 2018 en 2020 de koppositie in de index van Mercer. Vorig jaar zakte ons pensioenstelsel 1 plaatsje. Dit jaar kwam Nederland weer dichterbij, maar blijft IJsland de nummer 1. Dat komt vooral doordat hun stelsel het beste scoort op de onderdelen ‘toereikendheid’ en ‘houdbaarheid’. Het inkomen van IJslandse gepensioneerden is beter dan in Nederland omdat huishoudens er lagere schulden hebben. Daardoor houden zij meer geld over.

Nederland houdt de A-status

Op het onderdeel ‘integriteit ’is de score van Nederland weer wat hoger. Dat komt onder andere door de kwaliteit van regelgeving en het uitgebreide toezicht. Binnen de top 3 zijn de verschillen klein: IJsland scoort 84,7 punten in de ranglijst, Nederland 84,6. Derde is Denemarken (82 punten), dat voor 2018 jarenlang nummer één was. IJsland, Nederland en Denemarken krijgen van Mercer daarom allemaal de ‘A-status’ dat hoort bij een ‘eersteklas pensioensysteem’.

Andere landen scoren minder

De gemiddelde score onder de 44 onderzochte landen is 63. Thailand haalt de laagste score (41,7). De pensioenstelsels van meer ontwikkelde landen als Duitsland (67,9), Frankrijk (63,2), Groot-Brittannië (73,7), Noorwegen (75,3), VS (63,9) en Japan (54,5) blijven volgens het onderzoek van Mercer ruimschoots achter op de A-landen. Hoewel het Nederlandse pensioenstelsel dus tot de beste ter wereld behoort, gaat het de komende jaren toch flink veranderen.

Pensioenstelsel in Nederland verandert

Een aantal problemen moet worden opgelost. Zo kunnen de pensioenen momenteel vaak niet meestijgen met de prijzen, ook niet als het economisch goed gaat. Een ander probleem is dat jongeren nu nog te veel betalen voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele leven bij een pensioenfonds een pensioen hebt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd weggaan bij een pensioenfonds of zzp’er worden.

Meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel vindt u hier.

 

Naar het overzicht