Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Column: Pensioenfonds in crisistijd

Verantwoordingsorgaan woensdag 12 oktober 2022

Op een onbewaakt ogenblik vroeg ik me af wat ons fonds in crisistijd zou kunnen doen? In het besef dat onze deelnemers geconfronteerd worden met een oorlog in Oekraïne, huizenhoog oplopende inflatie en daarmee gepaard gaande prijsstijgingen, onvoorspelbare Covid-ontwikkelingen en politieke turbulentie.

Beatrice de Graaf schreef over het fenomeen crisis een interessante beschouwing in Trouw (1/10/22). ‘Crisisbeheersing en crisisbesef zijn elkaar gaan ondermijnen’, constateert ze, en aan het eind van haar betoog vraagt ze zich af: ‘Wat voor mens ben je in de crisis? En hoe ben je er voor de ander?

In de pensioenwereld zal de neiging groot zijn om als eerste te kijken naar de impact van de crisis op het fonds. Wat gebeurt er met de indexatie, de rente en de beleggingen?
En gek genoeg is het mede als gevolg van de crisis mogelijk geworden om de pensioenen voor het eerst sinds lange tijd te verhogen: per 1 augustus 2022 met 2.57 procent. Hoera!
Het is bekend dat de waarde van veel beleggingen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne is gedaald. In het jaarverslag 2021 meldt PNO Media dat de directe schade door beleggingen in Rusland en Oekraïne tot nu toe beperkt is ten opzichte van de totale beleggingsportefeuille. Ook wordt belang van lange termijn beleggingen uiteraard benadrukt.

Maar daar doel ik niet direct op.
Ik probeer mij te verplaatsen in de privéomstandigheden van de individuele pensioenpremiebetaler, de IPPB.
Die zou ik het liefst een persoonlijk handgeschreven briefje willen schrijven:

“Hallo lieve IPPB-er,

Hoe gaat het met u of jou in deze zware tijden? Ben je soms bang voor dingen die zelfs het pensioen tot iets onbelangrijks kunnen reduceren? Kun je de eindjes nog enigszins aan elkaar knopen?
Hoe reageer jij op die overdosis aan crises? Heb je tips voor mensen die het daar moeilijk mee hebben? En hoe zou PNO Media het beste met de grote problemen van nu om kunnen gaan?

Weet dat ik op afstand met je mee probeer te leven. En sterkte gewenst.

Nico Haasbroek

Nico is ook lid van het Verantwoordingsorgaan van PNO Media.

 

Naar het overzicht