Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Nederlands pensioenstelsel is beste van de wereld

Actueel woensdag 18 oktober 2023

Het Nederlandse pensioenstelsel is in 2023 de beste van de wereld, aldus de jaarlijkse Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI), die voor de 15e keer verschijnt. Afgelopen jaren stond Nederland wel vaker op de eerste plek van die index, maar vorig jaar scoorde IJsland net iets beter.

Nu is IJsland dus weer voorbijgestreefd door Nederland. De onderzoekers hebben wereldwijd 47 pensioenstelsels van landen wereldwijd onderzocht en beoordeeld. Van de wereldbevolking krijgt 64% een pensioen uit een van de onderzochte stelsels.

Argentinië scoort het laagst

Dit jaar krijgt Nederland 85 punten, 0,4 punten meer dan vorig jaar. IJsland blijft steken op 83,5 punten. Dat zijn 1,2 punten minder dan in 2022. Op de derde plek volgt Denemarken met 81,3 punten. Argentinië scoorde het laagst met 42,3. Het lukt het Nederlandse pensioenstelsel goed om uitstekende uitkeringen te bieden.

Hoogste gemiddelde score

Maar Nederland scoort op meer onderdelen goed. De index van Mercer kent namelijk punten toe op de volgende 3 onderdelen:

  • Toereikendheid: de mate waarin het lukt om rond te komen met het pensioen;
  • Duurzaamheid: zijn de pensioenen niet alleen nu goed geregeld, maar ook op de lange termijn;
  • Integriteit: Is het stelsel betrouwbaar en is er voldoende toezicht.

Portugal scoorde het hoogst op het gebied van toereikendheid (86,7), IJsland op duurzaamheid (83,8) en Finland was de beste bij integriteit (90,9). Nederland scoort op niet één van die 3 onderdelen het best. Op het onderdeel toereikendheid behaalt Nederland de tweede plaats, achter Portugal. Op houdbaarheid en integriteit staat Nederland op plek 4. Dat Nederland de hoogste totaalscore heeft, komt doordat het op alle 3 de onderdelen gemiddeld beter presteert dan de concurrentie.

Nieuw pensioenstelsel scoort goed

Ook het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel zal het beste blijven, verwachten de pensioenexperts van het Amerikaanse adviesbureau Mercer en beleggersorganisatie CFA Institute. Volgen hen is het pensioenstelsel in ons land ‘goed in staat om uitstekende uitkeringen te bieden’ tijdens de hervorming. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten de pensioenen in Nederland voldoen aan de eisen van het nieuwe pensioenstelsel. PNO Media wil 1 januari 2027 de overstap maken.

Wilt u meer weten over het nieuwe pensioenstelsel in Nederland? Op deze website vindt u de meest actuele informatie over de pensioenveranderingen in de creatieve en digitale sector.

Naar het overzicht