Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Invaren: Uw pensioen, uw kans op groei!

Actueel vrijdag 1 maart 2024

In de discussies over het nieuwe pensioenstelsel is er een term die veel gebruikt wordt: invaren. Misschien heeft u er wel eens van gehoord. Maar wat betekent ‘invaren’ precies? En waarom zou u daar blij mee moeten zijn?

Wat is invaren?

Invaren gaat over uw huidige pensioen. Eenvoudig gezegd, invaren is het proces waar het pensioen dat u heeft opgebouwd door ons wordt omgezet naar een pensioen op basis van de nieuwe regels. PNO Media wil dat proces 1 januari 2027 afgerond hebben. Daarna gebeurt de opbouw van uw pensioen sowieso in het nieuwe stelsel. U kunt zelf niet kiezen of u meedoet; dat beslissen de mensen die werknemers en werkgevers in onze sector vertegenwoordigen. Hen noemen we: sociale partners. Als we invaren, geldt dat voor iedereen. De Nederlandsche Bank houdt in de gaten of alles goed gaat.

Naar een eigen pensioenvermogen

U en uw werkgever betalen samen pensioenpremie. Wij beleggen deze premies. Tot nu toe ging al dat geld in één grote pot om alle pensioenen te betalen. U kreeg een vast pensioenbedrag per jaar, dat kon stijgen of dalen. Na het invaren krijgt iedereen een eigen stukje (uw pensioenvermogen) van die grote pot waaruit uw pensioen moet worden betaald.

Een leven lang pensioen

Hoeveel pensioen u krijgt, hangt af van hoe groot uw pensioenvermogen is. Als dat groeit, krijgt u meer pensioen. Als het krimpt, krijgt u minder. Ook kan pensioen goedkoper of duurder worden, bijvoorbeeld omdat de rente wijzigt of omdat we met zijn allen langer leven. Na pensioneren ontvangt u de rest van uw leven een uitkering van ons uit uw pensioenvermogen. Uw pensioenvermogen kan nooit opraken.

Gaat iedereen erop vooruit?

Of u erop vooruitgaat door de pensioenhervorming, hangt af van veel dingen. U kunt zien hoe wij er op dit moment voor staan door onze dekkingsgraad te bekijken. In het nieuwe systeem zijn minder buffers nodig. Dit kan gunstig zijn voor uw pensioen. Stel, u ontvangt nu een pensioen van ons en onze dekkingsgraad is net genoeg om in te varen. Dan krijgt u ongeveer evenveel pensioen als nu. Als er op het moment van invaren meer buffer is dan nodig, dan wordt dat extra geld verdeeld. Dat kan betekenen dat uw pensioen iets omhoog gaat na 1 januari 2027. Zijn er op het moment van invaren te weinig buffers, dan kan dat betekenen dat uw pensioen omlaag gaat na 1 januari 2027. Ook in het huidige pensioenstelsel is er in die situatie overigens een reële kans op een pensioenverlaging.

En de kansen op groei daarna?

In het nieuwe systeem hangt uw pensioen meer dan nu af van hoe het economisch gaat. Uw pensioen kan groeien of krimpen. Stel dat PNO Media een goed jaar heeft, dan kan uw pensioen stijgen. Als het een slecht jaar is, kan uw pensioen dalen. Maar we mogen die daling spreiden over een paar jaar. Zo blijft uw pensioen zo stabiel mogelijk. Vergeleken met het huidige systeem, biedt het nieuwe systeem meer kans op groei van uw pensioen omdat minder buffers nodig zijn.

We hopen dat deze uitleg helpt om beter te begrijpen wat invaren betekent voor uw pensioen. Heeft u vragen over het nieuwe pensioenstelsel? Lees dan verder op deze website. Of neem contact met ons op. We staan klaar om u te helpen.

Naar het overzicht