Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Samen met u investeren in een groene toekomst

Beleggen woensdag 10 april 2024

Groene obligaties zijn leningen die bedrijven en overheden gebruiken om geld op te halen voor milieuvriendelijke projecten. In 2024 is PNO Media gestart met het opbouwen van een beleggingsportefeuille in deze zogeheten ‘green bonds’ van bedrijven.

Dat betekent dat wij een deel van uw pensioengeld investeren in projecten die helpen de aarde schoner en gezond te maken. Bijvoorbeeld door het maken van schone energie, het verbeteren van hoe we energie gebruiken, het beschermen van onze natuur en het beter omgaan met klimaatverandering. Door in deze obligaties te beleggen helpt u dus niet alleen uzelf door geld te verdienen voor uw pensioen, maar heeft u ook een positieve invloed op onze planeet en samenleving.

Waarom kiezen we voor groene obligaties?

PNO Media kiest zorgvuldig in welke groene obligaties het investeert. We kijken goed of de bedrijven waarin we investeren een plan hebben om goed voor het milieu te zorgen. Als een bedrijf dit niet heeft, investeren we er niet in. We controleren ook of het geld echt gaat naar de milieuvriendelijke projecten die ze beloven te steunen. Als blijkt dat het geld niet goed wordt gebruikt, stoppen we met onze investering. Door met bedrijven te praten (engagement), begrijpen we beter hoe ze het geld willen gebruiken om de wereld te helpen. Zo zorgen we ervoor dat uw pensioengeld echt een verschil maakt.

Een evenwichtige keuze

Veel mensen die bij PNO Media sparen voor hun pensioen, vinden het klimaat en het overstappen naar schone energie belangrijk. Dat blijkt uit het onderzoek dat wij in 2022 deden. Daarom hebben we besloten om een deel van ons geld te investeren in groene bedrijfsobligaties. Dit past dus bij wat u belangrijk vindt. Net als andere pensioenfondsen, voelt ook PNO Media de druk van mensen die van ons verwachten dat we goed voor de wereld zorgen, maar ook van mensen die willen dat hun pensioen groeit. We proberen daarom een balans te vinden tussen geld verdienen, een acceptabel risico nemen, niet te veel kosten maken en bijdragen aan een betere wereld.

Koopkrachtig en stabiel pensioen voor iedereen

Ons doel is om er op een duurzame manier voor te zorgen dat u een goed pensioen krijgt van PNO Media. Ondanks schommelingen op de financiële markten, hebben we de laatste jaren goede resultaten behaald en konden we de pensioenen verhogen. In 2022 haalden we een negatief beleggingsrendement van 17%. In 2023 volgde een positief rendement van ruim 8%, waardoor we eind vorig jaar de pensioenen met 3% konden verhogen. In de afgelopen 3 jaar hebben we de pensioenen in totaal met 20% verhoogd, wat ons volgens de Geldgids tot gedeelde koploper maakt onder de 40 grootste pensioenfondsen in Nederland.

Op dit moment belegt PNO Media zo’n 2,7% van zijn beleggingen in groene obligaties. Op onze website vindt u meer informatie over hoe en waarin wij verantwoord beleggen.

Naar het overzicht