Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Vervroegd met pensioen, hoe doe je dat? 5 tips!

Pensioentips donderdag 4 april 2024

Omdat we gemiddeld steeds ouder worden, gaat ook de AOW-leeftijd in stapjes omhoog. Maar voor wie een (fysiek) zwaar beroep heeft, is het lang niet altijd reëel om zo lang door te blijven werken. Of misschien droomt u weleens van eerder stoppen met werken om te genieten van meer vrije tijd, hobby's of familie?

Bij PNO Media begrijpen we dat. Daarom bieden we u een duidelijk overzicht van 5 manieren die u heeft om eerder te stoppen met werken.

 1. Vervroegde pensioenuitkering

Populair is het vervroegen van de pensioenuitkering. Op MijnPNO kunt u eenvoudig berekenen wat de financiële impact is van deze keuze voor uw pensioen bij PNO Media. Bijvoorbeeld door tot u AOW ontvangt tijdelijk te kiezen voor een hogere pensioenuitkering. Of door partnerpensioen te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Om in te loggen op MijnPNO heeft u uw DigiD nodig.

2. Gebruikmaken van eigen middelen

Een andere manier om eerder te kunnen stoppen met werken is door eigen spaargeld of een lijfrente aan te spreken tot uw AOW en pensioen ingaan. Het is belangrijk om goed te berekenen hoeveel u nodig heeft, afhankelijk van hoeveel jaar u eerder wilt stoppen. Deze manier vraagt om een gedegen voorbereiding en mogelijk aanvullende besparingen tijdens uw werkzame leven.

3. Regeling voor oudere werknemers

Mogelijk kunt u gebruikmaken van een tijdelijk versoepelde Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) bij fysiek zware beroepen. Uw werkgever kan u een belastingvrije uitkering aanbieden tot uw AOW-leeftijd, waardoor eerder stoppen financieel aantrekkelijker wordt. De RVU in de huidige vorm is een tijdelijke regeling, die eind december 2025 afloopt. Of er een nieuwe RVU komt, is nog niet bekend.

4. Verlofsparen

Verlofsparen biedt een flexibele route naar een vroegpensioen door extra verlof te sparen dat u later kunt inzetten om eerder te stoppen met werken. Deze optie vereist overeenstemming met uw werkgever en een strategische planning van uw verlofuren. U mag 100 weken (bovenwettelijk) verlof belastingvrij opsparen om vervroegd met pensioen te gaan.

5. Deeltijdpensioen

Wilt u geleidelijk minder gaan werken? Dan is deeltijdpensioen wellicht iets voor u. Dit biedt de mogelijkheid om uw werkuren te verminderen terwijl u alvast een deel van uw pensioen ontvangt. Een voorwaarde is dat uw werkgever hiermee instemt. Bij deeltijdpensioen geldt dat u uw pensioen voor minimaal 10% moet laten ingaan. Via MijnPNO kunt u hiervoor een berekening maken.

Belangrijke overwegingen

Hoewel eerder stoppen met werken aantrekkelijk kan zijn, brengt het ook financiële consequenties met zich mee. Het kan uw pensioeninkomen verminderen, effect hebben op uw nabestaandenpensioen en invloed hebben op fiscale voordelen en toeslagen. Daarnaast is het goed om te realiseren dat de belastingdruk verandert na uw AOW-leeftijd.

Advies voor uw situatie

Overweegt u eerder te stoppen met werken? Dan is het verstandig om een financieel adviseur te raadplegen. Zo zorgt u ervoor dat u niets over het hoofd ziet en voorkomt u onvoorziene financiële tegenvallers.

Bij PNO Media staan we klaar om u te ondersteunen bij het plannen van uw pensioen. Neem contact op voor persoonlijk advies of bezoek onze website voor meer informatie. Samen zorgen we ervoor dat u met vertrouwen uw pensioen tegemoet gaat, op het moment dat het u het beste uitkomt.

Naar het overzicht