Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Veel gedoe over pensioenleeftijd

Actueel woensdag 15 mei 2024

En dat snappen wij heel goed. Want de leeftijd waarop u AOW ontvangt van de overheid en de leeftijd waarop uw pensioen bij PNO Media ingaat, lopen niet gelijk. We leggen u uit hoe dat zit.

Hoeveel mensen zijn in Nederland met pensioen?

In 2023 gingen in totaal 86.000 werknemers met pensioen. Het aantal gepensioneerden bleef daarmee ongeveer gelijk met het jaar ervoor. In totaal zijn in Nederland ongeveer 3,3 miljoen mensen gepensioneerd. Dat is 18,3 procent van de bevolking.

Gemiddelde pensioenleeftijd is verder opgelopen

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders ervoor kiezen met pensioen te gaan, was volgens het CBS in 2023 bijna 66 jaar. Dat is 3 maanden ouder dan het jaar ervoor (2022). De stijging is nauw verbonden met de AOW-leeftijd die momenteel op 67 jaar staat, maar jaarlijks met stapjes omhoog gaat. De leeftijd waarop u standaard kunt stoppen met werken en uw pensioen ingaat, is bij PNO Media (en veel andere pensioenfondsen) 68 jaar.

De realiteit van het pensioenleeftijdsverschil

Uit recent onderzoek door AVROTROS Radar blijkt dat een aanzienlijk deel van de bevolking niet goed weet wat het verschil is tussen de AOW- en pensioenleeftijd. Bijna een derde van de respondenten was zich niet bewust dat deze 2 leeftijden uiteenlopen. Dat kan resulteren in een periode waarin men enkel van de AOW moet leven voordat het pensioen ingaat. Dat is jammer en niet nodig, want er zijn genoeg manieren om te zorgen voor een hoger inkomen in die situatie.

Hoe kunt u anticiperen op een lager inkomen?

Wij adviseren iedereen om rond hun 55ste levensjaar te beginnen met het plannen van hun pensioen. Is uw inkomen hoog genoeg na uw pensioneren? En wanneer wilt u eigenlijk stoppen met werken? Dat zijn zaken om op dat moment over na te denken, vóórdat u besluit extra te sparen om een mogelijk lager inkomen op te vangen. Een goed totaaloverzicht van uw inkomen nadat u bent gestopt met werken geeft de website mijnpensioenoverzicht.nl.

Wat zijn uw opties en hoe helpen wij u?

Wij zorgen ervoor dat u op tijd op de hoogte bent van het verschil tussen de AOW- en pensioenleeftijd. Al 9 maanden voor uw AOW-leeftijd stuurt PNO Media u een brief met de keuzes die u heeft. Want u beslist zelf over op welke leeftijd u uw pensioen bij ons wilt laten ingaan. U hoeft niet te wachten tot uw 68ste. Op het pensioenoverzicht (UPO) dat u binnenkort van ons ontvangt, vermelden wij het pensioen dat u van ons kunt verwachten op uw 68ste én op uw AOW-leeftijd.

Maatregelen om eerder te stoppen met werken

Als u droomt van een eerder pensioen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een van de opties is de 80/90/100-regeling, waarbij u 80% van uw uren werkt, 90% van uw loon ontvangt en 100% van uw pensioenopbouw behoudt. De regeling is ideaal voor wie verantwoord wil afbouwen maar toch zijn pensioen volledig wil blijven opbouwen. Vraag uw werkgever naar de mogelijkheden of kijk in uw cao of u recht heeft op deze regeling.

Maak uw pensioen op maat

Ook bij PNO Media bieden we flexibele opties. Naast de mogelijkheid om uw pensioen eerder dan met 68 jaar te laten ingaan, kunt u bijvoorbeeld variëren met de hoogte van uw pensioen. De eerste paar jaar kiest u dan voor een hogere uitkering en daarna een lager bedrag. Dat kan handig zijn als u verwacht dat u direct na pensionering meer inkomen nodig heeft dan wanneer u ouder bent. Maar andersom kan ook van pas komen.

Waarom lopen AOW-leeftijd en pensioenleeftijd niet gelijk?

Dat komt doordat verschillende factoren invloed hebben op de vaststelling van deze leeftijden. De pensioenleeftijd wordt vooral beïnvloed door fiscale wetgeving. De Nederlandse overheid stelt fiscale regels die de maximale toegestane pensioenopbouw en -uitkeringen beperken. De pensioenleeftijd is enkele jaren geleden door PNO Media aangepast om in lijn te blijven met deze fiscale regelgeving. Dit kan leiden tot een pensioenleeftijd die niet overeenkomt met de door de overheid vastgestelde AOW-leeftijd.

PNO Media staat voor u klaar

Of u nu eerder wilt stoppen met werken, of juist langer door wilt gaan, wij bieden de flexibiliteit en ondersteuning die u nodig heeft om uw pensioendoelen te bereiken. Neem contact met ons op voor meer informatie en ga met ons in gesprek over uw persoonlijke situatie en de opties die voor u het meest gunstig zijn. Of ga zelf alvast aan de slag met onze pensioenplanner op MijnPNO.

Naar het overzicht