Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Scheiden? Dit gebeurt er met uw pensioen

Pensioentips vrijdag 31 mei 2024

Bij een scheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap zijn er belangrijke zaken om te regelen, waaronder de verdeling van het pensioen. Hier leest u wat u moet weten en doen.

U hoeft een scheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap niet zelf te melden aan PNO Media. Dit gebeurt automatisch via de Basisregistratie Personen. Maar beëindigt u een samenwoonrelatie, dan moet u dit wel zelf schriftelijk aan ons doorgeven.

Maak afspraken over de verdeling van het pensioen

Het is verstandig om afspraken te maken over de verdeling van het pensioen dat u tijdens de relatie heeft opgebouwd. Bespreek dit met een echtscheidingsadvocaat of mediator voordat de scheiding definitief wordt. Geef de gemaakte afspraken daarna binnen 2 jaar aan ons door.

Wanneer u niets doet, dan moet u het zelf regelen

Geeft u geen afspraken door, dan ontvangt u zelf het volledige pensioen op uw pensioendatum. U moet dan zelf de verdeling met uw ex-partner regelen en het afgesproken deel aan hem/haar betalen.

Geef afspraken binnen 2 jaar aan ons door

De afspraken over de verdeling van het pensioen moet u binnen 2 jaar na de scheiding doorgeven aan PNO Media. Gebruik hiervoor de informatie op de website van de Rijksoverheid. Na 2 jaar is het niet meer mogelijk om eenvoudig het pensioen te verdelen.

Er zijn 4 manieren om het pensioen te verdelen

  1. Standaardverdeling van pensioen
    Uw ex-partner heeft recht op 50% van het pensioen dat tijdens de relatie is opgebouwd.
    Voorbeeld: Als u 20 jaar heeft gewerkt en 10 jaar getrouwd was, dan wordt het pensioen van die 10 jaar verdeeld. Beiden krijgen 50%.
  2. Afwijkende verdeling van pensioen
    U kiest samen met uw ex-partner voor een andere verdeling dan 50/50 of een andere periode.
    Voorbeeld: Als uw ex-partner minder werkte om voor de kinderen te zorgen, kunt u besluiten een groter deel van uw pensioen aan hem/haar te geven.
  3. Verdeling volgens conversie
    Het pensioen wordt verdeeld in 2 aparte 'pensioenpotjes'. Dit noemen we ‘conversie’.
    Voorbeeld: Bij conversie ontvangt uw ex-partner pensioen op zijn/haar eigen pensioenleeftijd, wat handig kan zijn als er een groot leeftijdsverschil is.
  4. Niet verdelen
    U houdt het volledige pensioen voor uzelf.

Verdeling van het partnerpensioen is ingewikkelder

Dit pensioen krijgt uw partner als u overlijdt, zowel voor als na uw pensioenleeftijd. Bij een scheiding behoudt uw ex-partner recht op het deel van het partnerpensioen dat is opgebouwd vóór en tijdens de relatie. Uw ex-partner kan afstand doen van dit recht.

Nieuwe wetgeving maakt verdeling makkelijker

Er ligt een wetsvoorstel om het pensioen na een scheiding automatisch te splitsen, conversie genoemd. Het deel waarop uw ex-partner recht heeft, gaat dan direct in een eigen potje. Dat is makkelijker, omdat de uitbetaling van dat deel dan ingaat op de pensioendatum van uw ex-partner in plaats van op die van u.

Door goed geïnformeerd te zijn en duidelijke afspraken te maken, kunt u de pensioenverdeling bij een scheiding soepel laten verlopen. Kijk op onze website voor uitgebreidere informatie en raadpleeg bij twijfel altijd een expert om te zorgen dat alles correct wordt afgehandeld.

Naar het overzicht