Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Pas op met regels voor zzp’ers

Pensioentips Actueel vrijdag 6 december 2024

Per 1 januari 2025 gaat de overheid strenger handhaven op de zzp-wetgeving en met name op schijnzelfstandigheid. Voor organisaties die met zzp’ers werken, betekent dit een verhoogd risico op boetes en naheffingen als blijkt dat de samenwerking niet voldoet aan de wet. 

Dit kan ook gevolgen hebben voor pensioen.

Wat is schijnzelfstandigheid?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (wet DBA) richt zich op het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid houdt in dat iemand werkt als zzp'er, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een verkapt dienstverband. In dat geval kan die persoon recht hebben op diverse arbeidsvoorwaarden. De Belastingdienst zal vanaf 1 januari 2025 hier actiever op gaan controleren. De afgelopen jaren was er nauwelijks handhaving, maar het kabinet vindt dat hier verandering in moet komen vanwege de groeiende zorgen over schijnconstructies. Daarom heeft de fiscus aangekondigd de teugels vanaf 1 januari 2025 strak aan te trekken.

Welke risico’s loopt u?

Als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid constateert, bijvoorbeeld door een gezagsverhouding tussen de organisatie en een ingehuurde zzp’er, kan dit voor werkgevers en werknemers pensioen- en arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Het kan leiden tot diverse correcties, zoals naheffingen van loonbelasting en sociale premies.

Wat heeft dit voor gevolgen voor pensioen?

Wanneer u te maken heeft met een schijnzelfstandige binnen uw organisatie, dan heeft dit ook gevolgen voor pensioen. Het kan namelijk tot gevolg hebben dat de betreffende zzp’er, die als werknemer wordt aangemerkt. alsnog recht heeft op pensioen en aangemeld moet worden in de pensioenregeling volgens de arbeidsvoorwaarden en de bepalingen in de pensioenregeling.

Wat kunt u doen?

Is uw organisatie klaar voor de handhaving? Maakt u gebruik van de inzet van een zzp’er? Dan kunt u controleren of uw overeenkomst met deze zzp’er aan de wetgeving voldoet. Ga na of er sprake is van een gezagsverhouding en of de zzp’er wel meerdere opdrachtgevers heeft. Als u twijfelt over de rechtmatigheid van de zzp-inhuur van uw organisatie, dan is het verstandig om nu al actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door dit te laten toetsen door een arbeidsrechtadviseur.  

Naar het overzicht