Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Pensioenhervorming schuift jaar op

Actueel donderdag 13 mei 2021

De wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt gaat een jaar later in, namelijk op 1 januari 2023. Pensioenfondsen krijgen nu tot uiterlijk 1 januari 2027 de tijd om over te stappen op het nieuwe pensioenstelsel. Ondanks de vertraging in het wettelijke proces, blijft PNO Media tempo maken om zo mogelijk al eerder de nieuwe pensioenregelingen uit te kunnen voeren.

De activiteiten om vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en gepensioneerden in de creatieve en digitale sector bij de overgang naar het nieuwe stelsel te betrekken, gaan gewoon door. 

Pensioen is goed geregeld in Nederland

Maar toch moet een aantal problemen worden opgelost. Allereerst stijgen de pensioenen momenteel vaak niet mee met de prijzen, zelfs niet als het economisch goed gaat. Een ander probleem is dat jongeren nu te veel betalen voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele werkende leven bij een pensioenfonds een pensioen opbouwt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd ergens anders een baan vinden, of voor zichzelf beginnen en weggaan bij een pensioenfonds.

Nieuwe regels lossen problemen op

De nieuwe regels in het pensioenakkoord zorgen ervoor dat pensioen eerder omhoog gaat als het economisch goed gaat. Het gaat ook eerder omlaag gaat als het economisch slechter gaat. Je pensioen beweegt dus mee met de economie. Ook wordt pensioen eerlijker: jongeren betalen niet meer te veel en ouderen niet meer te weinig. Allebei krijgen ze het pensioen waarvoor ze (samen met hun werkgever) betalen.

We maken straks een inschatting van je pensioen

Net als nu, leg je straks samen met je werkgever geld in voor je pensioen. Dat geld wordt belegd. Het geld dat iedereen opzij zet, vormt samen met het resultaat op de beleggingen de pensioenpot. Elk jaar berekent PNO Media wat jouw aandeel in de pensioenpot is. En op basis van het pensioenvermogen dat je hebt gespaard, maken we een inschatting van je pensioen straks. De uitkomst van die berekening zal ieder jaar anders zijn. Maar ups en downs waren er altijd al. Je gaat ze nu alleen beter zien.

De pensioenen gaan schommelen

Het pensioen van gepensioneerden berekenen we ook op die manier. Er komen wel regels waardoor de pensioenen van gepensioneerden zo min mogelijk zullen schommelen.

Wat betekenen de nieuwe regels voor jou?

Voorlopig nog niets. Eerst moeten de nieuwe regels worden vastgelegd in een wet. Dat gebeurt in 2022. Vanaf 1 januari 2023 kunnen wij ze gaan toepassen. Op een aantal punten is er keuzevrijheid. Vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en gepensioneerden in de creatieve en digitale sector bepalen hoe zij de nieuwe regels willen gaan toepassen. Op deze stappen bereiden we ons nu al voor met onze sociale partners, maar ze nemen naar verwachting een aantal jaren in beslag.

Natuurlijk houden we je op de hoogte over de verbouwing van het Nederlandse pensioenstelsel! We hebben een aantal vragen en antwoorden over het nieuwe pensioenstelsel voor je op een rijtje gezet: 

Naar het overzicht