Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Nederland heeft een-na-beste pensioenstelsel ter wereld!

Actueel woensdag 20 oktober 2021

Het Nederlandse pensioenstelstel is volgens adviesbureau Mercer nóg beter dan vorig jaar en het een-na-beste ter wereld. IJsland is ons voorbij gestreefd, terwijl dat land voor het eerst is meegenomen in de vergelijking.

Mercer onderzoekt in de Global Pensions Index jaarlijks de pensioenstelsels van zo’n 40 landen. Nederland stond jaren achtereen aan kop en heeft ook dit jaar een hogere score behaald. Dat was echter niet genoeg om IJsland achter ons te houden.

IJsland op 1, Nederland op 2

IJsland scoort beter vanwege de lagere schulden van huishoudens. Gepensioneerden in dat land hoeven minder schulden af te lossen en kunnen meer uitgeven aan andere zaken. En doordat meer 55-plussers werken in IJsland, bouwen zij meer pensioen op voor zichzelf. Op het gebied van betrouwbaarheid is de score van Nederland weer wat hoger. Dat komt onder andere door de kwaliteit van regelgeving en het uitgebreide toezicht.

Nederland scoort een dikke 8

Binnen de top 3 zijn de verschillen klein: IJsland scoort 84,2 punten in de ranglijst, Nederland 83,3. Derde is Denemarken (82 punten), dat voor 2018 jarenlang nummer één was. IJsland, Nederland en Denemarken krijgen van Mercer daarom allemaal de ‘A-status’ dat hoort bij een ‘eersteklas pensioensysteem’. De gemiddelde score onder de 43 onderzochte landen is 61. Thailand haalt de laagste score (40,3).

Toch pensioenstelsel veranderen

Hoewel het Nederlandse pensioenstelsel dus tot de beste ter wereld behoort, gaat het de komende jaren toch flink veranderen. Een aantal problemen moet worden opgelost. Zo kunnen de pensioenen momenteel vaak niet meestijgen met de prijzen, ook niet als het economisch goed gaat. De huidige regels van de overheid en De Nederlandsche Bank laten dat vaak niet toe. Een ander probleem is dat jongeren nu nog te veel betalen voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele leven bij een pensioenfonds een pensioen hebt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd weggaan bij een pensioenfonds of zzp’er worden.

Meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel vind je hier.

Naar het overzicht