Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Kost je pensioen meer dan het je oplevert?

Opinie maandag 21 februari 2022

Veel mensen denken dat hun pensioen meer kost dan het hen oplevert. En dat wel een kwart van elke euro in hun pensioenpot op gaat aan kosten. Dat is niet waar.

PNO Media is een stichting zonder winstoogmerk. We proberen de kosten daarom zo laag mogelijk te houden.

Deze kosten maken we

Voor zo’n 65.000 mensen in de creatieve en digitale sector regelen wij hun pensioen. Eind 2021 hadden zij 8 miljard euro aan pensioen bij elkaar gespaard. Van elke gespaarde euro geven wij minder dan 1 cent uit aan kosten. Dankzij onze omvang kunnen we de kosten relatief laag houden. Maar er zijn meer voordelen van samen pensioen opbouwen in een pensioenfonds.

Ik kan beter zelf sparen

Vind jij ook dat je beter zelf kunt sparen voor je pensioen. Realiseer je dan dat de pensioenpremie op de bank zetten, je een veel lager pensioen oplevert. Het grootste deel - tot wel driekwart - van je pensioen komt uit rendement omdat we je pensioenpremie beleggen. En het is maar de vraag of je een hoger rendement haalt dan wij als je zelf je pensioenpremie belegt. In elk geval loop je veel meer risico. In 2021 haalden wij een rendement over je pensioen van 9,6%. Meer hierover lees je op de pagina 'Resultaten 4e kwartaal 2021'. Over de afgelopen 10 jaar behaalden we een gemiddeld rendement van bijna 9% per jaar.

Zelf verzekeren is duur

Natuurlijk kan het altijd beter. Zeker in tijden zoals nu waarin tal van zaken duurder worden, is het extra vervelend dat we de pensioenen niet kunnen verhogen. En realiseer je dat je pensioenregeling bij PNO Media niet alleen een inkomen regelt voor na je pensioneren, maar ook een uitkering voor je nabestaanden. En word je arbeidsongeschikt? Dan blijf je bij ons pensioen opbouwen. De premie daarvoor wordt gewoon doorbetaald. Bovendien krijg je in de meeste gevallen een uitkering van ons als je arbeidsongeschikt wordt. Als je jouw pensioen zelf regelt, moet je jezelf individueel verzekeren voor een ouderdomspensioen, voor een uitkering voor je partner na overlijden en tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. En dat is duur.

Bij een pensioenfonds als PNO Media is je pensioen collectief goed geregeld. Het is niet gemakkelijk om zelf je pensioenpremie te beleggen en dezelfde rendementen te behalen tegen zulke lage kosten. Je pensioen levert je dus zeker meer op dan het je kost.

Naar het overzicht