Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Nieuwe regels voor pensioen uitgesteld

Actueel maandag 10 oktober 2022

De Wet toekomst pensioenen gaat later in. Dat maakte minister Schouten vorige week bekend. Deze vernieuwde regels voor pensioen moeten zorgen voor een pensioenstelsel dat ook in de toekomst goed werkt.

De nieuwe regels zouden op 1 januari 2023 gaan gelden. Maar omdat voor de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer meer tijd nodig is, gaat als alles volgens plan verloopt de wetgeving in op 1 juli 2023.

Dit gaat er veranderen

Ook al is ons pensioen in Nederland goed geregeld, er moet een aantal problemen worden opgelost. Allereerst kunnen de pensioenen momenteel vaak niet meestijgen met de prijzen, ook niet als het economisch goed gaat. De huidige regels van de overheid en De Nederlandsche Bank laten dat meestal niet toe. Een ander probleem is dat jongeren nu nog te veel betalen voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele leven bij een pensioenfonds een pensioen opbouwt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd van baan veranderen en weggaan bij een pensioenfonds of zzp’er worden.
Het nieuwe pensioenstelsel lost deze problemen op. Sterker, omdat we nu al in de geest van het nieuwe stelsel mogen handelen, kon PNO Media net als veel andere pensioenfondsen voor het eerst in jaren de pensioenen verhogen. We plukken dus al de vruchten van het nieuwe stelsel.

Veel blijft hetzelfde

We blijven samen ons pensioen regelen. Werkgevers en werknemers zetten beide geld opzij voor pensioen. En gaat het niet goed met de economie? Dan vangen we dat samen op. Iedereen krijgt pensioen zolang hij of zij leeft. Een groot deel van het pensioen bestaat uit de AOW, een uitkering van de overheid. Ook daaraan verandert niets. Wel zijn er afspraken gemaakt over een minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd. Daarnaast blijft ook het nabestaandenpensioen geregeld in de pensioenregeling van uw pensioenfonds. Dat zorgt ervoor dat uw partner en/of kind(eren) een inkomen overhouden wanneer dat van u wegvalt, als u onverhoopt overlijdt.

Volgend jaar gelden weer strengere eisen

De afgelopen jaren heeft de overheid de regels voor het verhogen en verlagen van de pensioenen tijdelijk versoepeld. Door het uitstel van de wet gelden begin volgend jaar weer de normale – en dus strengere – regels. Voor de meeste pensioenfondsen, waaronder PNO Media, levert dat geen problemen op: wij staan er weer prima voor. Dankzij de stijgende rente hoeven we minder geld op te potten voor de verre toekomst, en mogen we zelfs weer de pensioenen verhogen (indexeren). Het uitstel van de ingangsdatum van de nieuwe regels voor pensioen naar 1 juli 2023 heeft dus geen gevolgen voor u.

PNO Media wil in 2026 overstappen

Zodra de nieuwe regels definitief zijn, krijgen pensioenfondsen tot 2027 de tijd om de pensioenregelingen aan te passen. Wij streven ernaar om dat een jaar eerder, op 1 januari 2026, geregeld te hebben. Samen met (vertegenwoordigers van) werkgevers en werknemers in de creatieve en digitale sector maken we afspraken over de 'arbeidsvoorwaarde pensioen’. Bij PNO Media zijn dat de vakbonden en werkgeversverenigingen bij de publieke omroepen, de ICK sector (Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologie) en film- en bioscoopsector. Hen noemen we ook wel ‘sociale partners’. De meeste bij ons aangesloten werkgevers volgen de 'centrale afspraken' die sociale partners maken. Voor andere bedrijven neemt de Pensioenraad besluiten.

We houden u op de hoogte

Zodra duidelijk is wat de vernieuwde regels voor pensioen voor PNO Media en uw pensioen betekenen, leest u dat op deze website en in onze e-nieuwsbrieven. Aanmelden voor de e-nieuwsbrief doet u via MijnPNO. Of kijk op 'Ons nieuwe pensioen.nl', een speciale website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die volledig in het teken staat van nieuws en informatie over het vernieuwde pensioenstelsel.

Naar het overzicht