Risico’s van gevaarlijke chemicaliën verminderen
We zetten ons actief in voor een schoner en gezonder milieu door bewuste beleggingskeuzes te maken. Een voorbeeld hiervan is hoe we omgaan met beleggingen die invloed hebben op het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.
De Verenigde Naties hebben 17 duurzame doelstellingen vastgesteld om van de wereld een betere plek te maken. Deze zogeheten Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen zoals armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.
In dit artikel leggen we uit wat PNO Media doet om de risico’s van gevaarlijke chemicaliën te verminderen en hoe dit bijdraagt aan 3 van de 17 door de VN vastgestelde SDG’s:
- SDG 12: verantwoorde productie en consumptie
- SDG 14: leven in het water
- SDG 15 leven op land
Waarom is chemische vervuiling een probleem?
Chemicaliën worden wereldwijd gebruikt in veel producten, zoals plastic en kleding. Als deze chemicaliën in het milieu terechtkomen kunnen ze grote schade aanrichten aan de natuur en de gezondheid van mens en dier. Een bekend voorbeeld zijn PFAS, ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, omdat ze niet afbreken in het milieu. Deze stoffen hopen zich op in water, dieren en uiteindelijk in de mens, met serieuze gevolgen voor onze gezondheid.
Wat kan PNO Media hieraan doen?
Wij geloven dat we als belegger in bedrijven die gevaarlijke chemicaliën gebruiken er zoveel mogelijk aan moeten doen om deze vervuiling terug te dringen. Daarom werken we samen met andere partijen om bedrijven aan te moedigen transparanter te zijn en actie te ondernemen om de risico's te verminderen:
- Transparantie eisen: We vragen bedrijven om openheid over welke chemicaliën ze gebruiken en hoeveel daarvan gevaarlijk zijn.
- Uit productie halen: We stimuleren bedrijven om plannen te maken om schadelijke stoffen, zoals PFAS, geleidelijk uit hun productie te halen.
- Veiligere alternatieven: We moedigen bedrijven aan om producten te ontwikkelen die geen schadelijke chemicaliën bevatten.
Vooruitgang geboekt in 2024
In het afgelopen jaar heeft onze partner Hermes EOS contact opgenomen met bedrijven zoals BASF en Dow Inc om te zorgen voor meer transparantie en hen gevraagd tot actie over te gaan. Het heeft ertoe geleid dat bedrijven meer openheid gaven over de chemische stoffen in hun producten. Een ander voorbeeld is het Zwitserse chemiebedrijf Sika dat niet alleen meer informatie gaf over hun producten, maar ook stappen ondernam om het gebruik van gevaarlijke stoffen te verminderen.
Door samen te werken, dragen we bij aan het verminderen van chemische risico’s. Zo zorgen we voor een duurzame toekomst voor ons allemaal. Op onze website vindt u meer informatie over hoe wij verantwoord beleggen.
Naar het overzicht