Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Zo denken politieke partijen over pensioen

Actueel woensdag 10 maart 2021

Op 17 maart zijn de Tweede Kamer verkiezingen. Uw stem kan gevolgen hebben voor uw pensioen. Wat de visie is van politieke partijen op pensioen staat in hun verkiezingsprogramma. We vatten het kort voor u samen.

Pensioen neemt belangrijke plek in

Vrijwel alle partijen nemen duidelijke standpunten in over het pensioenakkoord, de verplichting om aanvullend pensioen op te bouwen, de AOW leeftijd en de hoogte van de AOW uitkering.

Voor het gemak leggen we eerst kort uit hoe ons pensioenstelsel eruitziet. Die bestaat uit 3 zogeheten pijlers:

  1. De AOW: een vaste uitkering voor iedereen die de AOW-leeftijd bereikt. Die gaat langzaam omhoog naar 67 jaar in 2024 en is nu 66 jaar en 4 maanden.
  2. Het aanvullend pensioen: het geld dat u in loondienst spaart in een pensioenfonds zoals PNO Media. Na uw pensionering krijgt u een maandelijkse uitkering uit het pensioenfonds.
  3. Wat u zelf extra regelt: bijvoorbeeld via banksparen, een lijfrentepolis of inkomsten uit beleggingen.

Brede steun voor pensioenakkoord

Vorig jaar werd het pensioenakkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers definitief: de aanvullende pensioenen worden flexibeler. Dat wil zeggen dat de pensioenen vaker omhoog kunnen, maar ook sneller omlaag. Alle partijen in het kabinet steunen het pensioenakkoord. De PvdA en GroenLinks doen dat ook. SP, PVV, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie wijzen het pensioenakkoord af. Forum voor Democratie wil liever een ander pensioenstelsel. SP en PVV willen vooral dat de AOW-leeftijd niet meestijgt met de levensverwachting, maar dat deze teruggaat naar 65 jaar. 

Verplichting is onderwerp van discussie

Politieke partijen kijken op verschillende manieren naar de verplichting om pensioen op te bouwen. Wie bij zijn werkgever pensioen opbouwt, hoeft dat van VVD en D66 alleen verplicht te doen tot een (pensioengevend) salaris van maximaal 60.000 euro per jaar. De huidige grens ligt bij een (pensioengevend) salaris van 112.158 euro per jaar. Tot dat bedrag kan via ‘de omkeerregel’ voor pensioen worden gespaard. Dat betekent dat de pensioenpremie is vrijgesteld van belasting en pas bij de uitkering ervan wordt belast. GroenLinks, PvdA en SP willen juist alle werknemers én zelfstandigen verplichten om pensioen op te bouwen.

AOW-uitkering gaat mogelijk omhoog

Vrijwel alle partijen willen een hogere AOW. Ook pleiten ze bijna allemaal voor een flexibele ingangsdatum van de AOW. De meeste partijen stellen voor om een latere AOW-startdatum te mogen kiezen in ruil voor een hogere uitkering. GroenLinks en de PvdA willen dat de AOW-leeftijd de komende jaren minder snel stijgt. Partijen zoals 50-Plus, SP, BIJ1, PVV en FvD willen de AOW-leeftijd verlagen naar 65 jaar. Het CDA pleit voor het recht op deeltijdpensioen, waardoor de mogelijkheid ontstaat om 5 jaar voor de AOW-leeftijd ingaat minder te gaan werken.

Er is genoeg te kiezen

U merkt het; pensioen krijgt veel aandacht in de verkiezingsprogramma’s. Het lukt hier niet om een volledige opsomming te geven van alle partijstandpunten. Ga daarom vooral zelf op onderzoek uit . Wat er uiteindelijk in het regeerakkoord komt te staan over pensioen, zien we vermoedelijk pas ver na 17 maart. We houden u op de hoogte.

Naar het overzicht