Bel ons op: 035 702 34 56

Mijn pensioen en een bedrag ineens

Als u met pensioen gaat, krijgt u - vermoedelijk vanaf 1 januari 2025 - een extra keuze. U kunt dan een deel van uw pensioen in een keer ontvangen. Die optie noemen we een ‘bedrag ineens’. Met dat geld mag u doen wat u wilt. De maandelijkse pensioenuitkering die u de rest van uw leven ontvangt, wordt hierdoor lager. Hoe dit precies werkt, waarmee u rekening moet houden en of een ‘bedrag ineens’ een goed idee voor u is, leggen we u uit.

Zo werkt het ‘bedrag ineens’

Als u met pensioen gaat, kunt u maximaal 10% van het pensioen bij PNO Media ineens ontvangen. Met dat bedrag mag u doen wat u wilt. U kunt ook kiezen voor een kleiner deel, bijvoorbeeld 5% van uw pensioen. De pensioenuitkering die u daarna de rest van uw leven maandelijks van ons ontvangt, wordt hierdoor wel lager. Hoe hoger bedrag ineens u kiest, hoe lager uw maandelijkse pensioenuitkering wordt. De keuze voor een ‘bedrag ineens’ kunt u maar één keer maken. Daarna kunt u die keuze niet meer veranderen.

Wanneer kan ik hiervoor kiezen?

Op dit moment informeren we u al wel over de extra keuze ‘bedrag ineens’. Maar u kunt hiervoor pas kiezen als de nieuwe regels definitief zijn vastgesteld door de wetgever. We kunnen nu ook nog geen bedragen noemen of berekeningen maken. Gaat uw pensioen in op of na het moment dat de regels voor 'bedrag ineens' definitief zijn vastgesteld? Dan informeren we u zo snel mogelijk over wat dit persoonlijk voor u betekent. U kunt uw pensioenaanvraag al wel naar ons opsturen. Als de wet ingaat voordat uw pensioen is ingegaan, nemen wij contact met u op en kunt u uw pensioenaanvraag alsnog wijzigen.

Voorkom dat u teveel belasting betaalt

Als u kiest voor een ‘bedrag ineens’ krijgt u in één keer een groter bedrag. Over het ‘bedrag ineens’ moet u belasting (loonheffingen) betalen, net als over uw maandelijkse pensioenuitkering. Als uw inkomen boven een bepaald bedrag uitkomt doordat u in een keer het ‘bedrag ineens’ ontvangt, betaalt u in Nederland een hoger percentage (‘tarief’) aan belasting.
U kunt voorkomen dat uw totale inkomen inclusief het ‘bedrag ineens’ boven het maximumbedrag van een belastingschijf uitkomt. Dan moet u de uitbetaling van 'bedrag ineens' doorschuiven naar januari van het jaar daarna. Dit kan alleen als u op uw AOW-leeftijd met pensioen gaat.
Gaat u met pensioen vóórdat u de AOW-leeftijd bereikt? Dan kunt u de uitbetaling van 'bedrag ineens' niet uitstellen en moet u mogelijk meer belasting over uw inkomen betalen. Meer informatie over de belastingschijven voor de inkomstenbelasting vindt u op de website van de Belastingdienst.
Iets anders om rekening mee te houden is dat de hoogte van uw inkomen in een jaar invloed kan hebben op de toeslagen die u ontvangt van de overheid. Denk aan de bijdrage Zvw, huurtoeslag of zorgtoeslag. Door het 'bedrag ineens' wordt uw toeslag in dat jaar mogelijk lager. Of wellicht heeft u helemaal geen recht meer op de toeslag. Heeft u al een toeslag gekregen, dan kan het zijn dat u die moet terugbetalen.

Is ‘bedrag ineens’ een goed idee voor mij?

Voordat u kiest voor 'bedrag ineens' is het goed stil te staan bij een aantal zaken.

Bedrag ineens past meer bij mij als ik:
 • een groter bedrag goed kan gebruiken als ik met pensioen ga. Bijvoorbeeld omdat ik het aan iets leuks of nuttigs wil besteden. Of apart wil zetten voor onverwachte uitgaven.
 • ook na het laten uitkeren ervan voldoende inkomen overhoud als ik met pensioen ga. Het deel dat mijn maandelijkse pensioenuitkering lager wordt, kan ik missen. Ik kan dan nog steeds mijn uitgaven betalen.
 • door de uitkering ervan niet ineens meer belasting ga betalen. En als dat wel gebeurt, is dat geen probleem voor mij.
 • daardoor geen toeslagen misloop of moet terugbetalen. En als dat wel gebeurt, is dat geen probleem voor mij.

Bedrag ineens past minder bij mij als ik:
 • een groter bedrag als ik met pensioen ga eigenlijk helemaal niet nodig heb.
 • na het laten uitkeren ervan te weinig inkomen overhoud als ik met pensioen ga. Met de maandelijkse pensioenuitkering die ik dan overhoud, kan ik niet meer al mijn uitgaven betalen.
 • door de uitkering ervan ineens tegen mijn zin een hoger percentage belasting ga betalen.
 • daardoor tegen mijn zin toeslagen misloop of moet terugbetalen.

Variëren in de hoogte van uw pensioen

Het is mogelijk om de eerste paar jaar na ingang van uw pensioen maandelijks een hogere uitkering te ontvangen. En na die paar jaar een lager bedrag. Deze optie wordt ook wel de hoog-laag-constructie genoemd. Let op: U kunt deze keuze niet combineren met een ‘bedrag ineens'.

De keuze ‘hoog-laag’ past beter bij mij omdat:
 • ik het aantrekkelijk vind om in het begin van mijn pensioen een aantal jaren lang elke maand een hogere pensioenuitkering te ontvangen. Daarna krijg je maandelijks een lagere uitkering.
 • ik de eerste jaren van mijn pensioen minder inkomsten verwacht of juist hogere uitgaven. Dat is bijvoorbeeld zo als ik al pensioen ontvang van PNO Media, maar pas over een aantal jaren AOW krijg. Of omdat ik nog een aantal jaren nodig heb om de hypotheek volledig af te lossen. Daarvoor komt een hogere maandelijkse pensioenuitkering in die periode goed van pas.
 • ik door ‘bedrag ineens’ een hoger percentage belasting ga betalen omdat mijn inkomen in dat jaar hoger wordt. Als ik kies voor hoog-laag kan ik onder die inkomensgrens blijven door gedurende een aantal jaren een hogere maandelijkse pensioenuitkering te ontvangen.
 • ik toeslagen ontvang van de overheid, zoals huur- of zorgtoeslag. Die toeslagen worden lager of vallen zelfs helemaal weg als mijn inkomen door ‘bedrag ineens’ hoger wordt. Met hoog-laag spreid ik mijn hogere inkomen doordat ik over een langere periode maandelijks een hogere pensioenuitkering krijg. Dit heeft geen of minder effect op de toeslagen die ik ontvang.
 • ik verwacht dat PNO Media mijn pensioenuitkering in de toekomst indexeert. Dat is het verhogen van de pensioenenuitkeringen om ervoor te zorgen dat die de prijsstijgingen volgen. Indexatie krijg ik wel over mijn maandelijkse pensioenuitkeringen, maar niet over het bedrag ineens dat ik op mijn pensioendatum kan laten uitkeren. Als ik kies voor hoog-laag, houd ik recht op indexatie van mijn pensioen.

Krijgt mijn ex-partner een deel van het ‘bedrag ineens’?

Ja, als uw ex-partner recht heeft op een deel van uw ouderdomspensioen. De keuze voor een ‘bedrag ineens’ maakt u ook dan nog gewoon zelf. U heeft geen toestemming nodig van uw ex-partner. Maar uw ex-partner heeft wel recht op een deel van het bedrag ineens. Heeft u aan ons doorgegeven dat wij uw ex-partner direct een deel van uw ouderdomspensioen betalen? Dan betalen we ook dat deel van het bedrag ineens aan uw ex-partner. Heeft u dit niet zo aan ons doorgegeven? Dan moet u dit deel zelf aan uw ex-partner betalen.

Wilt u meer weten over ‘bedrag ineens’?

Neem dan contact met ons op zodat we samen kunnen kijken of ‘bedrag ineens’ iets voor u is. U kunt het ‘bedrag ineens’ ook combineren met andere keuzemogelijkheden zoals eerder of later met pensioen en uitruilen van partnerpensioen. Informatie over alle keuzes om uw pensioenuitkering af te stemmen op uw wensen, vindt u bij ‘Bijna met pensioen’.

Het laatste nieuws

Dekkingsgraad mei 120,2%

Financieel vrijdag 14 juni 2024

PNO Media had eind mei een actuele dekkingsgraad van 120,2%, en een beleidsdekkingsgraad van 119,2%.

Bekijk bericht

Jaaroverzicht 2023: Wat kost je pensioen en wat levert het je op?

Actueel woensdag 12 juni 2024

De premies die je elke maand met je werkgever inlegt, beleggen we om je straks …

Bekijk bericht

Jaarverslag: het jaar 2023 in vogelvlucht

Financieel dinsdag 11 juni 2024

Vorig jaar behaalde PNO Media een beleggingsrendement van 8,3%. De financiële situatie was goed genoeg …

Bekijk bericht

Uniform pensioenoverzicht 2024: Wat u moet weten

Pensioentips woensdag 29 mei 2024

In juni krijgen alle mensen die pensioen opbouwen bij ons of al pensioen ontvangen hun …

Bekijk bericht