Bel ons op: 035 702 34 56

Ligt uw pensioen op koers?

Log met uw DigiD in op MijnPNO!

Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Nieuws over uw pensioen van ons ontvangen? Log in op MijnPNO en meld u aan voor de e-nieuwsbrief. 

Direct naar MijnPNO

Update behandeling Wet toekomst pensioenen

Actueel dinsdag 30 mei 2023

Kabinet, werkgevers en werknemers sloten in 2020 een akkoord over de komst van een nieuw pensioenstelsel. Het akkoord van de Eerste Kamer vormde de laatste politieke horde. De wet die een nieuw pensioenstelsel mogelijk maakt, de Wet toekomst pensioenen, is een feit. 

Voorbereidingen gaan door

De ingangsdatum van de Wet toekomst pensioenen is 1 juli 2023. Pensioenfondsen krijgen tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd om de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel te maken. PNO Media heeft op dit moment (mei 2023) de ambitie om 1 januari 2026 over te stappen.  Wij blijven ons daarom in hetzelfde tempo voorbereiden. U ook?

Dit gaat er veranderen

Ook al is ons pensioen in Nederland goed geregeld, er moet een aantal problemen worden opgelost. Allereerst kunnen de pensioenen momenteel vaak niet meestijgen met de prijzen, ook niet als het economisch goed gaat. De huidige regels laten dat meestal niet toe. Een ander probleem is dat jongeren nu te veel betalen voor het pensioen dat zij later ontvangen en ouderen juist te weinig. Dat is geen punt als je je hele leven bij een pensioenfonds een pensioen opbouwt. Het is wel een bezwaar als werknemers op latere leeftijd van baan veranderen en weggaan bij een pensioenfonds of zzp’er worden. Het nieuwe pensioenstelsel lost deze problemen op. 

Pensioen is een arbeidsvoorwaarde die we samen regelen

PNO Media bereidt zich alvast voor op de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. De wetgever verwacht dat ook van ons. Wij streven ernaar om de overstap op 1 januari 2026 geregeld te hebben omdat we vinden dat het nieuwe stelsel verbeteringen brengt. Dat doen we samen met (vertegenwoordigers van) werkgevers en werknemers van bij ons aangesloten bedrijven. Bij PNO Media zijn dat de vakbonden en werkgeversverenigingen bij de publieke omroepen, de ICK sector (Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologie) en film- en bioscoopsector. Deze noemen we de ‘sociale partners’. De meeste bij ons aangesloten werkgevers volgen de 'centrale afspraken' die deze sociale partners maken over de invulling van onze pensioenregelingen in het nieuwe stelsel. Voor andere bedrijven neemt de Pensioenraad besluiten hierover.

Bijeenkomsten voor sociale partners

Wij organiseren regelmatig informatieve bijeenkomsten voor alle partijen die besluiten moeten nemen over de pensioenregelingen van PNO Media in het nieuwe pensioenstelsel en over het proces daarnaartoe. Bovendien zijn wij intensief in gesprek met de betrokken sociale partners om tot een optimaal productaanbod te komen dat aansluit bij de behoeften van werkgevers en werknemers in de creatieve en digitale sector.

Webinars voor uw medewerkers

Ook voor uw medewerkers gaat er veel veranderen, want zij krijgen een nieuwe pensioenregeling. In dit nieuwsbericht op onze website lichten we dat toe.
Wij helpen u graag bij de voorlichting aan uw medewerkers hierover. Veel informatie vinden zij op onze website. Daarnaast organiseren we op 6 juli a.s. een webinar voor iedereen die pensioen bij ons opbouwt. U kunt uw medewerkers nu alvast hierop attenderen zodat zij zich kunnen aanmelden. Binnenkort sturen wij u meer informatie over hoe u dit webinar over het nieuwe pensioenstelsel onder de aandacht kunt brengen van uw medewerkers. Overigens is er 6 juli ook een webinar voor onze gepensioneerden

Meer informatie

Naar het overzicht