We hebben een overbruggingsplan
PNO Media heeft 26 juni 2024 een overbruggingsplan ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het overbruggingsplan moet een realistische en haalbare route schetsen om financieel gezond te worden (en te blijven) in de periode tot aan de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel (1 januari 2027 voor PNO Media).
Door het indienen van een overbruggingsplan mag PNO Media keuzes over het verhogen en verlagen van de pensioenen maken vanuit het perspectief van het nieuwe pensioenstelsel. Deze tijdelijke regels worden ook wel het ‘transitie-FTK’ genoemd.
Sneller verhogen van pensioenen, maar strenger bij verlagen
PNO Media heeft voor het transitie-FTK gekozen zodat pensioenen sneller volledig kunnen worden geïndexeerd (verhoogd) met de prijsinflatie en eerder een waardevast pensioen kan worden gerealiseerd. De tijdelijke regels van het transitie-FTK verschillen op een aantal punten van de huidige wettelijke regels:
- Verlaagde indexatiedrempel: De wettelijke drempel voor het verhogen van de pensioenen met de volledige prijsinflatie is verlaagd naar een dekkingsgraad van 105%, op voorwaarde dat de dekkingsgraad na indexatie niet daaronder komt. Het bestuur van PNO Media heeft gekozen voor een minimaal benodigde dekkingsgraad van 110%.
- Geen toekomstbestendige indexatie-eis: Onder het transitie-FTK hoeft geen rekening te worden gehouden met de eis dat er alleen geïndexeerd mag worden als er voldoende ruimte is om deze indexatie ook in de toekomst toe te kennen. Hierdoor is er meer flexibiliteit in indexatie mogelijk en kunnen pensioenen eerder volledig worden geïndexeerd met de prijsinflatie.
Tegenover de soepelere regels voor verhogen, staan strengere regels in het geval de pensioenen moeten worden verlaagd. Daarom heeft PNO Media er niet voor gekozen om de maximale ruimte voor het verhogen van pensioenen te gebruiken.
Kan ik het overbruggingsplan inzien?
De belangrijkste informatie van het overbruggingsplan staat op deze pagina en in het nieuwsbericht ‘PNO Media maakt gebruik van tijdelijke regels voor verhogen en verlagen van pensioenen’. De samenvatting van het overbruggingsplan beschrijft de belangrijkste maatregelen. Wilt u beschikken over het overbruggingsplan 2024 zoals dat bij DNB is ingediend? Neemt u dan contact met ons op zodat we het u kunnen toezenden.
Hieronder geven we antwoord op de veelgestelde vragen over het overbruggingsplan.
In het overbruggingsplan wordt de financiële situatie van het pensioenfonds beschreven voor de periode tot aan de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel (voor PNO Media op 1 januari 2027) en hoe het pensioenfonds hiermee voldoet aan de eisen die DNB stelt.
In het overbruggingsplan staat welke maatregelen het bestuur neemt om uiterlijk op het overstapmoment (1 januari 2027) de minimaal benodigde dekkingsgraad te bereiken. Een van de maatregelen is dat wij de pensioenen moeten verlagen als uit berekeningen blijkt dat PNO Media een dekkingsgraad van 102,3% op 1 januari 2027 niet gaat halen. Een andere maatregel is dat we de pensioenen bij een actuele dekkingsgraad boven 110% met de volledige prijsinflatie verhogen op voorwaarde dat de actuele dekkingsgraad daarna niet onder 110% uitkomt. Het verhogen van de pensioenen noemen we ook wel indexeren.
Tot 1 januari 2027 vernieuwen we het overbruggingsplan jaarlijks.
Verhogen van de pensioenen kost geld. Door indexatie wordt het totale vermogen van het pensioenfonds lager. Het plan is om 1 januari 2027 over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarom kijken we naar de effecten van de keuzes die we maken tot en met dat moment.
Door de pensioenen te verhogen is er minder geld te verdelen op het moment dat we de pensioenen overzetten naar de nieuwe regels. Dat pakt per saldo iets minder gunstig uit voor mensen die nog werken. Voor hen is de uitkering dan immers nog niet ingegaan.
Aan de andere kant zijn de regels voor het verlagen van de pensioenen strenger geworden als het financieel tegenzit. Een pensioenverlaging mocht eerder worden gespreid over een langere periode. Nu moeten de pensioenen worden verlaagd tijdens de transitieperiode, dus uiterlijk voor 1 januari 2027. Dit is ongunstiger voor de mensen die al pensioen ontvangen.
Het is onzeker hoe de effecten van meer verhogen en strenger verlagen per saldo uitpakken. De mogelijke generatie-effecten zijn in kaart gebracht volgens de voorgeschreven methode van DNB (de zogeheten ‘netto-profijtberekening’).
Uitgaande van de financiële positie van PNO Media per 31 december 2023 (dekkingsgraad 113,1%) zijn de effecten van het transitie-FTK op basis van deze berekening licht negatief voor jongeren en licht positief voor ouderen (zie onderstaande grafieken).
Iedereen die nu pensioen opbouwt bij PNO Media noemen we 'deelnemers'.
Iedereen die pensioen ontvangt van ons, noemen we 'pensioengerechtigden'.
Iedereen die in het verleden pensioen heeft opgebouwd bij PNO Media, maar dat nu niet meer doet noemen we 'gewezen deelnemer'.
PNO Media heeft voor het transitie-FTK gekozen omdat pensioenen dan sneller volledig kunnen worden geïndexeerd met de prijsinflatie en een waardevast pensioen eerder kan worden gerealiseerd. Door gebruik te maken van het transitie-FTK is PNO Media verplicht een overbruggingsplan in te dienen bij DNB.
Het overbruggingsplan geldt in de periode tot aan de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. PNO Media is van plan om alle pensioenen om te zetten naar de nieuwe regels op 1 januari 2027. Het overbruggingsplan geldt daarom voor die periode. Tot 1 januari 2027 vernieuwen we het overbruggingsplan jaarlijks.
Een van de maatregelen in het overbruggingsplan is dat wij de pensioenen moeten verlagen als uit de berekeningen blijkt dat we een dekkingsgraad van 102,3% op 1 januari 2027 niet gaan halen. Aangezien de dekkingsgraad eind 2023 hoog genoeg was, hoeven de pensioenen volgens het huidige overbruggingsplan niet te worden verlaagd. Elk jaar toetsen wij op basis van de stand per 31 december of het overbruggingsplan nog voldoet. Als blijkt dat PNO Media de pensioenen moet verlagen vanwege een te lage dekkingsgraad, dan moet dat gebeuren in de transitieperiode; dus uiterlijk 1 januari 2027.
Onder de ‘oude regels’ mocht een pensioenverlaging nog worden gespreid over een langere periode.
Bekijk ons laatste dekkingsgraadbericht voor meer informatie over onze financiële situatie.
Ja, het overbruggingsplan wordt jaarlijks geactualiseerd omdat het aannames bevat over de inflatie, de rente en het rendement. De financiële positie kan zich beter ontwikkelen dan verwacht, maar ook slechter. In het laatste geval kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals het langer uitblijven van indexatie of – in het uiterste geval – een verlaging van de pensioenen. Bovendien wordt de looptijd van het overbruggingsplan elk jaar korter, aangezien het plan loopt tot het overstapmoment. Voor PNO Media is dat 1 januari 2027.
PNO Media startte 2024 met een actuele dekkingsgraad hoger dan 110%. Deze grens is van belang omdat het bestuur besloten heeft om de pensioenen met de prijsinflatie te verhogen op voorwaarde dat de dekkingsraad daarna niet onder het niveau van 110% daalt. Het bestuur houdt echter ook rekening met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel bij besluiten over indexatie.
Bekijk onze dekkingsgraadberichten voor de actuele dekkingsgraad.
Wij streven ernaar de dekkingsgraad iedere maand op de 11e werkdag te publiceren. In onze kwartaalberichten besteden we aandacht aan onze beleggingsresultaten.